Rămâi conectat

Opinii - Comentarii

Evaluare Națională 2014: Modele de subiecte la limba și literatura română. Prima probă, luni la limba română

Dragoş Suciu

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Evaluarea Națională 2014 la clasa a VIII-a începe luni, cu proba scrisă la limba și literatura română. EDU.ro a publicat modele de subiecte şi bareme la română, care pot fi consultate și pe ziarulunirea.ro. Examenul durează 2 ore, iar absolvenții trebuie să fie în clasa la ora 8.30, pentru examenul care începe la 9.00. Daca vor intra sala de examen cu copiuțe sau cu mijloace electronice de calcul, elevii vor primi nota 1 indiferent daca au copiat sau nu. Absolvenții vor fi așezați cate unul in banca, in ordine alfabetica, si trebuie sa folosească numai cerneala sau pasta de culoare albastra, iar pentru desene folosesc numai creion negru.

Puțin sub 10% dintre elevii de clasa a VIII-a din Alba nu s-au înscris la examenul de Evaluare Națională 2014, principalele cauze fiind abandonul școlar și corigența. Luni, la prima probă sunt așteptați 3.298 absolvenți din județ.

Metodologia de organizare si desfășurare a Evaluării Naționale 2014

Acesta este al treilea an in care elevii vor susține examenele Evaluării Naționale in săli supravegheate video. Anul acesta vor fi „camere funcționale de supraveghere video” in sălile de examen, dar si in sălile in care se descarcă si se multiplica subiectele, precum si in sălile in care se preiau, se evaluează si se depozitează lucrările scrise.

Evaluarea Naționala se desfășoară, anual, într-o singura sesiune. Atât candidații proveniți din învățământul de stat, cat si cei din învățământul particular au dreptul sa susțină Evaluarea Naționala fără taxa. Fiecare examen din cadrul evaluării naționale are o limita de timp de 120 de minute.

Disciplinele la care absolvenții de clasa a VIII-a susțin examene in cadrul Evaluării Naționale sunt următoarele:
a) Limba si literatura romana;
b) Limba si literatura materna – pentru elevii aparținând minorităților naționale care au urmat cursurile gimnaziale in limba materna;
c) Matematica.

Subiectele pentru Evaluarea Naționala sunt elaborate de Centrul National de Evaluare si Examinare, in subordinea Ministerului Educației. Potrivit metodologiei, subiectele de examen trebuie „sa fie formulate clar, precis si in stricta concordanta cu programele pentru Evaluarea Naționala”, sa aibă un nivel mediu de dificultate si sa permită rezolvarea lor in 120 de minute.

In sălile de examen, elevii sunt așezați cate unul in banca, in ordine alfabetica. Pe ușa fiecărei săli de examen va fi afișata lista cu numele elevilor repartizați in sala respectiva, precum si avertismentul ca intrarea in examen cu materiale ajutătoare, cu mijloace electronice de calcul sau de comunicare, frauda sau tentativa de frauda atrag eliminarea din sala si acordarea notei 1 la lucrarea respectiva.

Examenele scrise pentru Evaluarea Naționala încep la ora 9:00, moment in care se deschid plicurile sigilate care conțin varianta de subiecte multiplicata, in fiecare sala in care se susține examenul. Accesul elevilor in săli este permis, cel mai târziu cu 30 de minute înainte de începerea probei, respectiv pana la ora 8.30, in fiecare zi in care se desfășoară probele scrise.

Supravegherea este asigurata, pentru fiecare sala, de doi asistenți, cadre didactice de alta specializare decât cea corespunzătoare disciplinei la care se susține proba.

Variantă limba şi literatura română

Model limba şi literatura română

Variantă matematică

Model matematică

Model de subiect la germană – Barem la germană 

Model de subiect la italiană – Barem la italiană 

Model de subiect la ucraineană – Barem laucraineană 

Model de subiect la maghiară – Barem la maghiară 

Model de subiect la slovacă – Barem la slovacă

Model se subiect la sârbă – Barem la sârbă 

Teste suplimentare de pregătire la matematică

matematică 1

Barem matematică 1

matematică 2

barem matematică 2

matematică 3

Barem matematică 3

matematică 4

barem matematică 4

matematică 5

barem matematică 5

Fiecare elev primește o coala de hârtie tipizata, pe care își scrie cu majuscule numele, prenumele tatălui, toate prenumele personale, in ordinea in care sunt trecute in actul de identitate si completează lizibil celelalte date de pe coltul ce urmează a fi lipit. Coltul colii tipizate este lipit, după distribuirea subiectelor in săli, numai după ce asistenții din săli au verificat completarea corecta a tuturor datelor prevăzute si după ce aceștia semnează in interiorul porțiunii care urmează a fi sigilata.

Colturile lucrărilor sunt lipite numai după ce elevii au început sa scrie pe foaie rezolvarea subiectelor. Elevii primesc atâtea coli tipizate si ciorne marcate cu stampila scolii cate le sunt necesare. Aceștia completează, pe fiecare dintre colile tipizate utilizate, datele personale, in coltul care urmează sa fie lipit. Pentru lipirea coltului lucrării se folosește lipici sau același tip de etichete autocolante, pentru toți elevii din unitatea de învățământ.

Durata fiecărui examen este de 120 de minute din momentul primirii subiectelor de către fiecare elev.

Din momentul distribuirii subiectelor, niciun elev nu mai poate intra in sala si niciun elev nu poate părăsi sala, decât daca preda lucrarea scrisa si semnează de predarea acesteia. Elevii care nu se afla in sala in momentul distribuirii subiectelor pierd dreptul de a mai susține Evaluarea Naționala in sesiunea respectiva. In cazuri excepționale, daca un elev se simte rău si solicita părăsirea temporara a salii, el este însoțit de unul dintre asistenți, pana la înapoierea in sala de clasa. In aceasta situație, timpul alocat rezolvării subiectelor nu va fi prelungit.

 Calendar Evaluarea Naționala 2014
13 iunie                  Încheierea cursurilor pentru clasa a VIII-a
16 – 18 iunie           Înscrierea la Evaluarea Naționala
23 iunie                  Limba si literatura romana – proba scrisa
24 iunie                  Limba si literatura materna – proba scrisa
25 iunie                  Matematica – proba scrisa
27 iunie                  Afișarea rezultatelor (pana la ora 16:00)
27 iunie                  Depunerea contestațiilor (orele 16:00 – 20:00)
28 iunie – 30 iunie  Rezolvarea contestațiilor
1 iulie                     Afișarea rezultatelor finale după contestații


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Opinii - Comentarii

Opinii - Comentarii

Un tânăr din Alba participă la SERP Conf 2024, cel mai mare eveniment de SEO din Europa Centrala si de Est

Unirea Ziarul

Publicat

în

Un tânăr din Alba participă la SERP Conf 2024, cel mai mare eveniment de SEO din Europa Centrala si de Est. Ce discută profesioniștii în optimizarea pentru motoarele de căutare Iulian Ghișoiu, un tânăr din Sebeș, pasionat de SEO, fondator și general manager al TargetWeb, una dintre cele mai puternice agenții de Search Engine Optimization […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea