ESTIMARE: Până în decembrie, preţul pâinii ar putea creşte între 15- 20%! Urmează laptele, carnea, legumele
Până în luna decembrie, preţul pâinii ar putea să crească între 15-20%, influenţat de producţia grâului din acest an, care în unele zone ale ţării a fost afectată de vremea capricioasă, spune Dragoş Frumosu, preşedintele Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Industria Alimentară.
„Preţul pâinii din România este un preţ ireal, mult sub valoarea reală, un kg de pâine costă undeva la 3 lei – 3,5 lei, iar pe raft poate ajunge până la 6-7 lei. La pâine nu s-a modificat preţul faţă de anul trecut, de acum încolo se poate modifica pentru că vremea capricioasă a cam afectat producţia. Până la finalul anului s-ar putea înregistra o creştere cu 15-20%”, a declarat Dragoş Frumosu, preşedintele Sindicatelor Federaţiei din Indutria Alimentară.
„Problema noastră însă nu este asta, faptul că pentru o pâine de 1 leu vom ajunge poate să plătim 1,2 de lei, nu ar reprezenta o diferenţă foarte mare în buzunar. Problema noastră este că veniturile nete sunt foarte mici. Dacă la un neamţ o creştere de 10 cenţi nu înseamnă nimic la salariul său de 2.000 de euro, însă la noi 10 cenţi sau 40 de bani înseamnă foarte mult”, adaugă Dragoş Frumosu.
Reprezentantul sindicatelor spune că România importul de produse congelate reprezintă 3-4% din totalul produselor de panificaţie, ceea ce creează o problemă producătorilor din sector. „În supermarket-uri şi hypermarket-uri, există aceste pâinici congelate, pe care le găseşti în majoritatea timpului majoritatea calde şi tentante pentru cumpărători. Aceste 3-4 procente poate nu reprezintă la prima vedere mult foarte mult, însă annual acestea pot reprezenta câteva mii de tone”, mai spune Frumosu.
De asemenea, liderul sindicatelor din industria alimentară spune că în România se aşteaptă creşteri de preţ şi la lapte, carne sau legume.
„La lapte este o creştere de 8% care este parţial nejustificată, dar dacă discutăm depre lapte şi despre o astfel de creştere trebuie să discutăm că în alte ţări membre ale Uniunii Europene, unde preţul a scăzut cu 12%, ori de ce în România există această creştere iarăşi este un lucru pe care nu pot să mi-l explic în mod direct”, spune Frumosu.
Sursa: realitatea.net
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
DOCUMENT | Cutremur între bugetari: Noul guvern taie și spânzură. Ordonanța „Trenulețul” îngheață angajările și majorările salariale
DOCUMENT | Cutremur între bugetari: Noul guvern taie și spânzură. Ordonanța „Trenulețul” îngheață angajările și majorările salariale Guvernul a pregătit așa numita Ordonanță-trenuleț, cea care pregătește Legea bugetului de stat pentru anul 2025. Conform OUG, salariile vor fi înghețate la nivelul lunii decembrie 2024, până la aprobarea cadrului fiscal. De asemenea, vor fi înghețate angajările. […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
Bradul de Crăciun. Cum și când se împodobește. Istoria împodobirii bradului
-
Sănătatea și naturăacum 5 zile
15 decembrie: Ziua Internațională a Ceaiului
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
Nume care se sărbătoresc de Sfântul Daniel 2024. Viața Sf Daniel și semnificația numelui
-
Curier Județeanacum 2 ore
Obiceiuri, tradiții și superstiții de Ignat – Ziua sacrificării porcului de Crăciun
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
Mesaje de Sfântul Daniel 2024: URARI, FELICITARI și SMS-uri de LA MULȚI ANI pe care le poți trimite celor dragi
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
17 decembrie 2024: Creștinii ortodocși îl sărbătoresc pe Sfântul Daniel. Rugăciunile proorocului și a celor trei tineri aruncați în cuptor