Connect with us
!-- Spot PNL - Parlamentare 2024 --> PNL - Alegeri Parlamentare 2024

Opinii - Comentarii

Estimare CSM: Legea insolvenței persoanelor fizice va aduce milioane de dosare la instanțe

Ziarul Unirea

Published

on

PSD - Alegeri Parlamentare 2024
USR - Alegeri Parlamentare 2024

Consiliul Superior al Magistraturii a transmis Camerei Deputaţilor date care conturează impactul pe care intrarea în vigoare a legii insolvenţei persoanelor fizice l-ar avea asupra instanţelor.

Numai în București, fiecare dintre cele şase judecătorii ar putea deschide, lunar, până la o mie de noi dosare, și asta în condiţiile în care, pentru fiecare proces nou, există în medie până la 30 de solicitări asociate. În aceste condiţii, în căile de atac la Tribunalul Bucureşti ar ajunge, lunar, 180 de mii de noi dosare. Şi având în vedere că, în fiecare an se înregistrează dosare noi timp de 10 luni, într-un an la Tribunal s-ar ajunge la 1,8 milioane de dosare.

PNL - Alegeri Prezidențiale 2024

În datele transmise de CSM Legislativului sunt cuprinse şi informaţiile primite de la Banca Naţională, privind numărul de credite neperformante acordate persoanelor fizice. Datele arată că numărul acestora a scăzut în ultimii trei ani, însă la finalul lui 2015 se înregistrau aproape 80.000 de contracte cu întârzieri la plată mai mari de 3 luni.

În ceea ce priveşte costurile de judecată, CSM arată că acestea ar putea fi similare cu cele înregistrate în cazul falimentului firmelor.

Pentru a face faţă creşterii numărului de dosare, CSM spune că este nevoie de 600 de noi judecători şi 750 de grefieri.

CSM atrage atenţia că formarea prin Institutul Naţional al Magistraturii durează doi ani. Iar în fiecare an, INM pregăteşte doar 200 de noi magistraţi, dintre care doar jumătate sunt judecători.

În varianta în care se decide selectarea alternativă a noilor magistraţi, arată Consiliul, tot este nevoie de 6 luni de pregătire, asta în condiţiile în care se asigură finanţarea pentru salarii şi pentru celelalte costuri.

Legea falimentului personal a fost publicată în Monitorul Oficial la finalul lui 2015. Ulterior, prin ordonanţă de urgenţă, Guvernul a amânat aplicarea legii până la începutul lui 2017. Senatul a respins propunerea. Camera Deputaţilor este decizională.

Sursa: digi24.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Advertisement

Știri recente din categoria Opinii - Comentarii

Opinii - Comentarii

Noutăți pensii: Valoarea punctului de referință 2025. Cu cât se indexează pensiile din luna ianuarie

Unirea Ziarul

Published

on

Noutăți pensii: Valoarea punctului de referință 2025. Cu cât se indexează pensiile din luna ianuarie Începând cu data de 1 septembrie 2024, conform prevederilor Legii nr. 360/2023 privind sistemul public de pensii, la determinarea cuantumului pensiei este utilizat un nou indicator, respectiv valoarea punctului de referință. Valoarea punctului de referinţă a fost determinată prin raportarea […]

Continue Reading

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea