Este necesar un nou Studiu de Impact asupra sănătăţii populaţiei în municipiul Sebeş? Vezi răspunsul Ministerului Sănătății!
Ministrul Sănătății, Nicolae Bănicioiu, a răspuns vineri, 24 aprilie, la întrebarea adresată de senatorul PNL de Alba, Alexandru Pereș, cu privire la importanța realizării de către Kronospan Sebeș a unui studiu de impact asupra sănătăţii populaţiei în municipiul Sebeş, în contextul procedurii de revizuire a Autorizației Integrate de Mediu a companiei și a procedurii de autorizare a unei noi instalații de producție formaldehidă, cu o capacitate dublă de cea care funcționează în prezent.
Răspunsul Ministerului Sănătății:
“Referitor la adresa dvs. nr. 774/DRP/16.02.2015, vă transmitem, alăturat, răspunsul Ministerului Sănătăţii la întrebarea domnului senator Pereş Alexandru, privind „este necesară realizarea unui nou Studiu de Impact asupra sănătăţii populaţiei în municipiul Sebeş „,
Stimate domnule senator,
Referitor la întrebarea dvs., privind privind „este necesară realizarea unui nou Studiu de
Impact asupra sănătăţii populaţiei în municipiul Sebeş „, vă comunicăm următoarele:
Proiectul noii instalaţii de producere a formaldehidei cu capacitatea de 60.000 tone/an a fost iniţiat în 2007 şi avizat de Direcţia de Sănătate Publică Alba în baza unui studiu de impact asupra stării de sănătate întocmit de Institutul de Sănătate Publică Timişoara, Institutul de Sănătate Publică Târgu Mureş şi Centrul de Mediu şi Sănătate Cluj Napoca.
Investiţia nu s-a construit până la finele anului 2014, motiv pentru care, la solicitarea beneficiarului (SC Kronospan) de obţinere a autorizaţiei de mediu, Direcţia de Sănătate Publică Alba a solicitat în cadrul Comisiei de Analiză Tehnică un nou studiu de impact pe starea de sănătate cu următoarele argumente:
– Schimbări legislative de sănătate publică de la data demarării proiectului (2007) şi până în prezent;
– Vechimea studiului de impact pe starea de sănătate întocmit în anul 2007;
– Implementarea Regulamentului U.E. 605/2014 conform căruia formaldehida a trecut de la substanţă potenţial cancerigenă la substanţă cancerigenă;
– Anexa la Notificarea nr.323/11.07.2011 şi Referatul de evaluare 323/11.07.2011 emise de DSP Alba prin care s-a cerut ca la implementarea proiectului să se efectueze (prin instituţii abilitate) monitorizarea expunerii neprofesionale la formaldehidă.
SC Kronospan a făcut demersuri la Institutul Naţional de Sănătate Publică pentru acest nou studiu de impact, în momentul de faţă, societatea urmând să completeze documentaţia depusă pentru efectuarea studiului de impact asupra sănătăţii.”
Interpelarea adresată de senatorul Alexandru Pereș Ministrului Sănătății:
„Domnule Ministru,
în anul 2007, a fost efectuat un Studiu de Impact asupra sănătăţii populaţiei, în vederea eliberării autorizaţiei integrate de mediu pentru operarea de către SC Kronospan a unei instalaţii de producere a formaldehidei de 30.000 tone/an, în municipiul Sebeş. între timp, mai multe acte medicale, efectuate pe pacienţii care au intrat în contact cu această substanţă, au confirmat faptul că formaldehida, deşi considerată o substanţă potenţial cangerigenă, de fapt ar fi o substanţă cu efect clar cancerigen. Conform Regulamentului CE nr. 1272/2008 privind clasificarea, etichetarea şi ambalarea substanţelor şi a amestecurilor, actualmente formaldehida este clasificată ca produs posibil cancerigen. Cu toate acestea, Franţa a informat Comisia Europeană că va propune schimbarea clasificării pentru formaldehidă astfel încât să fie recunoscut faptul că această substanţă prezintă efect cancerigen la om.
Stimate domnule Ministru,
Societatea civilă din minicipiul Sebeş a reacţionat prin manifestaţii de stradă, amendând astfel intenţia Kronospan de a-şi tripla capacitatea de producţie a formadlehidei în lipsa unui nou studiu de impact asupra sănătăţii populaţiei.
De aceea, consider că ministerul pe care îl conduceţi, prin aparatul propriu de specialitate, ar putea să efectueze un nou Studiu de Impact asupra sănătăţii populaţiei la Compania Kronospan din municipiul Sebeş, astfel încât să fie înlăturată orice fărâmă de suspiciune privind posibilitatea denaturării adevărului.
în sensul celor de mai sus, cu respectul cuvenit, vă întreb, domnule ministru: are Ministerul Sănătăţii capacitatea şi capabilitatea de a interveni direct şi tranşant în vederea realizării unui nou Studiu de impact asupra sănătăţii populaţiei din municipiul Sebeş, ca urmare a producerii de formaldehidă la SC Kronospan, încă din anul 2007?
Solicit răspuns scris.”
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
VIDEO | Recepția lucrărilor la Transapuseana, cel mai scump drum județean din România, se va realiza în 25 noiembrie
VIDEO | Recepția lucrărilor la Transapuseana, cel mai scump drum județean din România, se va realiza în 25 noiembrie Procedurile birocratice legate de recepția lucrărilor la drumul județean DJ 107 I, cunoscut sub numele de „Transapuseana” au fost soluționate, urmând ca recepția oficială să fie făcută în data de 25 noiembrie 2024, potrivit declarațiilor vicepreședintelui […]
Secțiune Articole Similare
-
Sportacum 4 zile
Metalurgistul Cugir – Avântul Reghin 1-1 (1-0) | „Roș-albaștrii”, remiză cu gust de eșec!
-
Curier Județeanacum 2 zile
FOTO | Absolvenţii promoţiei din 1974, revedere emoţionantă după 50 de ani de la terminarea Liceul Industrial Nr.1 din Blaj
-
Ştirea zileiacum 3 zile
La 2 noiembrie 1784: Izbucnea marea răscoală țărănească din Transilvania condusă de Horea, Cloșca și Crișan, cea mai importantă ridicare la luptă a populației românești din Evul Mediu
-
Actualitateacum 2 zile
Vouchere sociale 2025-2027. Ce valoare vor avea și cum se acordă
-
Curier Județeanacum 2 zile
FOTO | Șahiștii CSM Unirea Alba Iulia învingători la concursul de șah blitz „Cupa Rotary”, ediția a 8-a
-
Ştirea zileiacum 23 de ore
4 noiembrie 1715: Austriecii pun piatra de temelie a Cetăţii Alba Iulia, devenită astăzi polul turistic al județului Alba