Erori materiale grave în titlurile de proprietate: morţii au depus cereri pentru împroprietărirea cu terenuri
Ieri, 9 noiembrie, la Instituţia Prefectului a avut loc şedinţa Comisiei judeţene de fond funciar, condusă de subprefectul Raul Tudoraşcu, pe ordinea de zi aflându-se 25 de puncte.
Discuţiile s-au încins doar la primul punct. În baza adresei nr. 68968/2011, Comisia locală de fond funciar Alba Iulia a solicitat modificarea titlului de proprietate emis pe numele lui Ioan S. Haţegan, în sensul radierii unei parcele de 5000 mp identificată cu un număr cadastral şi înscrierea unei parcele cu alt număr cadastral, de aceeaşi mărime. Din discuţii a rezultat că, în urma a două procese, instanţa a anulat parţial titlul de proprietate şi toate actele care au stat la baza emiterii titlului de proprietate, adică inclusiv hotărârile comisiei locale şi judeţene de fond funciar şi procesul-verbal de punere în posesie. Pentru că situaţia speţei nu este foarte clară, iar membrii Comisiei judeţene de fond funciar sunt obligaţi să pună în executare sentinţele şi deciziile organelor judecătoreşti definitive şi irevocabile, cu unanimitate de voturi s-a adoptat Hotărârea nr. 498, de radiere a parcelei respective, cerându-i petentului toate actele doveditoare.
Celelalte hotărâri adoptate de Comisia judeţeană de fond funciar au vizat operaţiuni cerute de comisiile locale de fond funciar din Ponor, Ighiu, Alba Iulia, Vadu Moţilor, Şugag, Vinţu de Jos, Valea Lungă, Cugir, Sâncel, Şpring, Berghin şi Cergău. Este vorba despre modificarea unor amplasamente, corectarea unor erori materiale privind numele titularului sau suprafaţa (de obicei prin diminuarea celei iniţiale), reconstituirea dreptului de proprietate, eliberarea unor duplicate etc. De exemplu, la Berghin, rectificarea titlului de proprietate a fost solicitată după… aproape 10 ani de la data eliberării titlului de proprietate, care a fost emis pe numele antecesoarei petentei, actualmente decedată, iar petenta, care are alt nume, a semnat la ridicarea documentului fără să observe pe cine este redactat titlul de proprietate.
O situaţie aproape identică s-a înregistrat la Şpring, după numele înscris în titlul de proprietate eliberat în acest an rezultând că titularul este un bărbat decedat… din 1952, adică de aproape 60 de ani, fiind necesară rectificarea documentului cu numele unei femei. Altfel spus, conform titlului de proprietate emis, răposatul ar fi depus cerere pentru punerea în posesie potrivit Legii nr. 18/1991, deşi la data apariţiei actului normativ solicitantul era deja mort de vreo 4 decenii.
Următoarea şedinţă a Comisiei judeţene de fond funciar a fost programată peste două săptămâni, mai precis marţi, 22 noiembrie. (R.G.)
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Actualitate
Pensii 2025: Sistemul informatic dedicat procedurii de recalculare nu este finalizat. Peste 460.000 de pensionari așteaptă de luni bune recalcurarea pensiilor
Pensii 2025: Sistemul informatic dedicat procedurii de recalculare nu este finalizat. Peste 460.000 de pensionari așteaptă de luni bune recalcurarea pensiilor Peste 460.000 de pensionari așteaptă de luni bune aplicarea recalculării pensiilor, care ar trebui să le aducă venituri mai mari datorită includerii unor sporuri și venituri nepermanente. Deși autoritățile promiseseră finalizarea procesului în luna […]
Fost ministru al Economiei: ”Când vi se spune că nu pot fi scăzute cheltuieli, arătați-le cifre. Creșterea taxelor este opțiunea ușoară pentru politicieni”
Fost ministru al Economiei: ”Când vi se spune că nu pot fi scăzute cheltuieli, arătați-le cifre. Creșterea taxelor este opțiunea ușoară pentru politicieni” Fostul ministru USR al Economiei, Claudiu Năsui, explică într-un mesaj postat online, cum pot fi reduse cheltuielile statului şi fără creşterea taxelor, referindu-se la PNDL, „alte programe pentru firme de partid”, finanţarea […]
Vouchere pentru energie 2025: 6 milioane de consumatori ar putea primi subvenții după 1 iulie
Vouchere pentru energie 2025: 6 milioane de consumatori ar putea primi subvenții după 1 iulie Piața de energie electrică se va liberaliza în mod sigur de la 1 iulie 2025 și nu există nicio discuție privind prelungirea perioadei de plafonare a prețurilor, a declarat, joi, 22 mai 2025 ministrul Energiei, Sebastian Burduja. Citește și: Vouchere […]