Rămâi conectat

Actualitate

Emeric Szakacs – o viaţă dedicată sportului

Publicat

în

Conducerea Clubului Sportiv „Constructorul” Alba Iulia, împreună cu membrii, colaboratorii, sponsorii şi simpatizanţii clubului, urează domnului profesor Emeric Szakacs un sincer „La mulţi ani”, cu ocazia aniversării a 75 de ani de viaţă.
Profesorul Emeric Szakacs s-a născut în data de 28 octombrie 1936 în Aiud, unde a urmat cursurile şcolii generale şi ale liceului pedagogic. În anii tinereţii s-a remarcat datorită calităţilor sale în sportul de performanţă, în 1954 devenind campion naţional la 800 metri plat şi vicecampion naţional la 1500 metri plat, categoria I juniori, fiind legitimat la Clubul Universitar Cluj. În perioada 1955-1956 a făcut parte din lotul de handbal Divizia A IPA Sibiu.
După satisfacerea serviciului militar a fost învăţător şi inspector şcolar la Aiud. Din 1960 până în 1963 a fost student al Universităţii „Babeş-Bolyai” din Cluj Napoca, Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport. În anii facultăţii a devenit de multe ori campion şi vicecampion universitar la probele de 800 metri şi 1500 metri plat. Ca profesor şi inspector şcolar a militat pentru practicarea de către copii, elevi şi adulţi a exerciţiilor fizice, sportului şi turismului fiind un bun organizator al competiţiilor sportive şi de agrement.

Din anul 1968 şi până în prezent s-a dovedit o personalitate marcantă a implementării, dezvoltării, practicării sportului şi turismului de către cetăţenii judeţului nostru. De-a lungul vieţii a avut şansa să cunoască şi să colaboreze cu personalităţi marcante din domeniul învăţământului, culturii şi sportului, care au contribuit la formarea personalităţii profesorului Emeric Szakacs. Dintre aceştia se remarcă, din mărturisirile domniei sale, primul său profesor de educaţie fizică şi sport – Victor Rimbas – decanul Facultăţii de Educaţie Fizică şi Sport din cadrul Universităţii „Babeş-Bolyai”, profesorul universitar Sorin Pascu, profesorul universitar Efrim Cherteş – preşedintele
compartimentului Sport-Turism din cadrul Uniunii Generale a Sindicatelor din România, profesorul Vasile Vintilă – secretar general al Federaţiei Române de Tenis şi nu în ultimul rând domnul ing. Ioan Bolog – fostul director al IJCM
Alba şi al SC Hercules SA, în prezent preşedinte al Clubului Sportiv „Constructorul” Alba Iulia.
Datorită activităţilor sale profesionale şi calităţilor morale, domnul profesor Emeric Szakacs a fost solicitat şi ales în diferite organisme sportive la nivelul judeţului Alba. Astfel este membru al Academiei Olimpice Române – filiala Alba, membru în Compartimentul Tineret, Cultură şi Sport din cadrul Consiliului Judeţean Alba, membru în Comisia Judeţeană de Acţiune împotriva violenţei în sport, preşedinte al Comisiei Judeţene de Tenis şi Tir Sportiv din cadrul Direcţiei pentru Sport şi Tineret Alba, vicepreşedinte al Asociaţiei judeţene Alba „Sportul pentru toţi”, preşedinte executiv al Clubului Sportiv „Constructorul” Alba Iulia.

Este organizatorul unor competiţii sportive care au devenit tradiţionale în judeţul Alba şi pe plan naţional, la tenis de câmp: Cupa Unirii – 11 ediţii, Cupa Transilvania – 6 ediţii, Cupa Constructorul – 10 ediţii şi la tir sportiv: Cupa Speranţelor, Cupa Constructorul şi Cupa Unirii. Fiind un bun jucător de tenis de câmp, a participat şi a câştigat numeroase competiţii naţionale la tenis de câmp veterani, la care, şi în prezent este cotat drept  unul dintre cei mai valoroşi jucători la categoria sa de vârstă.

Elit - Gustul Desăvârșit

Este fondatorul Şcolii de Tenis „Transilvania”, în cadrul căreia copiii, elevii şi studenţii din Alba învaţă şi practică, cu rezultate bune acest sport nobil: tenisul de câmp. La întreceri şi în activitatea de zi cu zi colaborează şi este susţinut de Prefectura Judeţului Alba, Consiliul Judeţean Alba, Primăria municipiului Alba Iulia, Direcţia pentru Sport şi Tineret Alba, Inspectoratul Şcolar al Judeţului Alba, Colegiul Liceal Militar „Mihai Viteazul” Alba Iulia precum şi de reprezentanţi ai conducerii Clubului Sportiv „Constructorul” Alba Iulia cum sunt ing. Iustin Furdui, conf dr ing Eugen Vitan, ing Colea Anghel, ec manager Constantin Creţu, ec Gheorghe Ştef, ing Marius Drăghici. În finalul comunicatului de presă remis de Consiliul director al Clubului Sportiv „Constructorul” Alba Iulia se găsesc şi urările cuvenite la aniversare: „Pentru tot ce ai făcut şi faci în interesul sportului, îţi mulţumim şi îţi dorim un sincer «La mulţi ani»


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Actualitate

Adrian Câciu: „Este exclusă înghețarea pensiilor și salariilor anul acesta”

Publicat

în

Adrian Câciu: „Este exclusă înghețarea pensiilor și salariilor anul acesta”

Ministrul Finanţelor, Adrian Câciu, a declarat, miercuri, că este „exclus” să se ia în calcul o îngheţare a pensiilor şi salariilor în acest an, iar datoria publică creşte pe seama unor împrumuturi angajate de stat pentru a face investiţii.

El a fost întrebat, într-o conferinţă de presă, la Palatul Victoria, dacă s-a discutat despre îngheţarea pensiilor şi a salariilor pentru a face o economie la bugetul de stat.

„Exclus. Şi am spus acest lucru de când a început o emoţie referitoare la depăşirea ponderii datoriei publice la 50%, pentru că, odată cu această depăşire, pe site-ul ministerului aveţi şi o informare, o notă care spune cum va scădea datoria publică sub 50%. Or, nu este cazul în acest an de o astfel de măsură. De altfel, datoria publică creşte pe seama unor împrumuturi angajate de statul român pentru a face investiţii. Or, pentru investiţii, acea prevedere din cadrul fiscal, din Legea responsabilităţii fiscal-bugetare, trebuie citită în spiritul ei, unu la mână, şi, doi, trebuie văzut că evaluarea nu se face lunar”, a explicat Câciu, potrivit Agerpres.

Elit - Gustul Desăvârșit

El a mai spus că eficientizarea activităţii administraţiei trebuie să plece de la atribuţii, obiective, operaţionalizarea sistemelor.

„Eficientizarea activităţii administraţiei nu trebuie să plece de la calculul cinic al sumelor de bani folosite, ci trebuie să plece de la obiective, atribuţii, necesar, operaţionalizarea sistemelor şi a proceselor şi apoi, pe cale de consecinţă, ai avea un efect asupra diminuării unor cheltuieli sau, de ce nu, în anumite cazuri a suplimentării, pentru că depinde de fiecare instituţie. Deci, chestiunea aceasta face parte într-adevăr din ceea ce unora le place – contabilitate, numai că administraţia, dar şi o corporaţie nu se conduc pe elemente strict contabile, ci pe elemente de eficienţă”, a transmis ministrul Finanţelor.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Ungaria taxează companiile cu profituri mari: Încasările merg către armată şi plata energiei

Publicat

în

Ungaria taxează companiile cu profituri mari: Încasările merg către armată şi plata energiei

Ungaria va obliga băncile, companiile de telecomunicaţii, de asigurări, companiile aeriene, cele din sectorul energiei şi marile lanţuri de supermarketuri să plătească la bugetul de stat o mare parte din profiturile lor ”în exces”, a anunţat miercuri premierul Viktor Orban, potrivit agenţiilor Reuters şi MTI.

Viktor Orban a precizat că aceste taxe speciale se vor aplica anul acesta şi anul viitor. Băncile şi companiile care obţin profituri suplimentare în actuala situaţie dificilă în contextul războiului din Ucraina şi al creşterii preţurilor vor trebui să contribuie la finanţarea consolidării armatei ungare şi a plafonării preţurilor la energie pentru populaţie, a indicat el într-un mesaj video pe Facebook.

Şeful guvernului de la Budapesta a subliniat angajamentul acestuia de a proteja familiile, pensionarii, locurile de muncă şi reducerile de preţuri la utilităţi chiar şi în situaţia de război prelungit în Ucraina vecină.

Elit - Gustul Desăvârșit

Războiul prelungit şi politica de sancţiuni a UE, care nu arată nicio îmbunătăţire, vor provoca împreună creşteri de preţuri drastice, a explicat Orban, subliniind în continuare că armata ungară trebuie consolidată fără întârziere.

Prin urmare, le cerem şi ne aşteptăm de la cei care fac profituri în exces în această situaţie de război să ajute oamenii şi să contribuie la cheltuielile de apărare ale ţării, a concluzionat Viktor Orban, care marţi a declarat starea de urgenţă din cauza conflictului armat din Ucraina. Detaliile deciziei sale anunţate acum vor fi publicate joi, notează Agerpres.

În Ungaria a fost decretată Stare de Urgență, imediat după ce miniștrii noului cabinet al lui Viktor Orbán au depus jurământul.

„Războiul a fost o amenințare constantă pentru țară, iar sancțiunile de la Bruxelles au dus la o imensă tulburare economică și creșteri drastice ale prețurilor”, a comentat Viktor Orbán, subliniind că lumea se află în pragul unei crize economice.

Actuala Stare de Urgență va permite guvernului maghiar „să răspundă imediat și să protejeze țara și cetățenii prin toate mijloacele posibile”, a spus premierul, potrivit Bloomberg.

Președintele Ungariei, Novak Katalin, a declarat că:

„Astăzi am semnat amendamentul la Legea fundamentală votat de Parlament, care permite luarea rapidă a deciziilor guvernamentale în vremurile războiului care se desfășoară în vecinătate…”


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

A murit Sylvia Hoișie, inventatoarea Polidinului: La vârsta de 13 ani a fost deportată în Transnistria

Publicat

în

A murit Sylvia Hoișie, inventatoarea Polidinului: La vârsta de 13 ani a fost deportată în Transnistria

Medicul cercetător Sylvia Hoișie, inventatoarea Polidinului, a încetat din viață, anunță Institutul Cantacuzino.

„Născută la 24 iunie 1927, la Câmpulung-Moldovenesc, medicul cercetător Sylvia Hoișie rămâne în memoria noastră și în istoria medicinei românești, drept inventatoarea Polidinului. Cunoscută, drept «mama» acestui produs unic, marca Institutul Cantacuzino, doamna Sylvia Hoișie și-a dedicat, mai bine de jumătate din viață, activității de cercetare aplicată în domeniul sănătății publice din România”, precizează Institutul Cantacuzino.

Ca absolventă a Facultății de Medicină din Iași, specialitatea Igienă, după susținerea examenelor finale, a fost repartizată de către Ministerul Sănătății, la Institutul Cantacuzino din Iași, înființat în anul 1953, ca o secţie a celui de la Bucureşti. Aici l-a avut ca îndrumător pe bacteriologul Petre Condrea, profesor la Facultatea de Medicină din Iaşi şi fost elev al profesorului Ion Cantacuzino, fondatorul Institutului de seruri și vaccinuri ce-i poartă numele. Inspirați din alte țări, precum, Franţa, Germania, Elveţia şi Polonia, unde se foloseau preparate imunostimulatoare pentru creşterea imunităţii, pentru ca organismul să poată lupta împotriva infecţiilor bacteriene, s-au început cercetările și la noi, atât la Iași, cât și la București, pentru fabricarea unui produs asemănător la care s-au folosit doar ingrediente româneşti.

Elit - Gustul Desăvârșit

„Fire deschisă, flexibilă, tenace și optimistă, încrezătoare în reușită atunci când faci echipă cu oameni care au același crez și iubesc aceleași valori, s-a reușit, după 6 ani de muncă, obținerea produsului propus, respectiv Polidinul. Munca de producţie a fost grea la început, pentru că nu exista aparatură şi se realiza fiolarea produsului doar manual. Apoi, în anii ’70 s-au folosit maşini de fiolat şi aparatură, astfel că, dacă la început se producea mai puţin, în anii 1998-2000, se produceau cam 15 milioane de fiole pe an. Fiecare lot era controlat pe animale”, potrivit sursei citate.

Alte preparate obţinute la Iaşi, de către echipa Sylviei Hoișie au fost: Bronhodin, Aerodin, IBC 10, Orostim, Zoodin (pentru animale).

„Sylvia Hoișie a dat dovadă de același spirit entuziast și după ieșirea la pensie, în anul 2003 muncind voluntar cu același drag și dovedind capacitate de adaptare la nou, fiind în pas cu vremurile continuând să îndrume și să împărtășească din bogata sa expriență profesională și din înțelepciunea omului dedicat. Mereu distinsă în gesturi și în cuvinte, plăsmuind mesaje frumoase venite din suflet, ne-a etalat maniera etică în care s-a format, a muncit și trăit, valori transmise prin generații de Profesorul Ion Cantacuzino. Prin realizările sale, doamna doctor Sylvia Hoișie face parte din galeria personalităților care au marcat istoria Institutului „Cantacuzino”. Noi, cercetătorii de astăzi din cadrul Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino”, avem în desfășurare un proiect de cercetare-dezvoltare a unui produs imunomodulator de tip Polidin, urmărindu-se punerea acestuia pe piață cât mai curând, astfel ca, munca depusă de echipa medicului Sylvia Hoișie să dăinuie, ca un arc peste timp ce îmbrățișează generații întregi sub jurământul lui Hypocrate și dragostea de neam. Drum lin în Lumea Drepților!”, se încheie mesajul transmis de Institutul Cantacuzino.

La vârsta de 13 ani, Sylvia Hoișie, de origine evreică, a fost deportată în Transnistria.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare