Elevii de clasa a IX-a vor începe fără programă și cu manuale de acum 20 de ani, noul an școlar
Elevii de clasa a IX-a vor începe fără programă și cu manuale de acum 20 de ani, noul an școlar
Elevii de clasa a IX-a vor începe școala cu manualele școlare vechi, cu toate că s-au pregătit timp de 8 ani după o programă școlară nouă. Au dat inclusiv Evaluarea Națională 2021 din subiecte realizate după modelul internațional PISA, al competențelor esențiale pentru integrare în societate.
Elevii care încep clasa a IX-a peste două săptămâni au învățat mereu după o programă nouă, motiv pentru care nu au avut niciodată manualele pe bănci în timp util. Anul acesta, la început de liceu, au manuale, dar nu pentru că s-au tipărit la timp, ci pentru că le vor folosi pe cele vechi. Elevii revin la vechea programă școlară și vor învăța după manualele vechi.
Noua programă după care trebuiau să învețe acești elevi, care ar fi impus elaborarea unor noi manuale, nu e gata pentru că nu există așa-numitele „planuri cadru”, puse în dezbatere publică pe 5 ianuarie 2021 pe site-ul Centrului Național de Politici și Evaluare în Educație. Planurile au fost suspendate de ministrul Sorin Cîmpeanu după o lună de zile pentru că s-au primit prea multe observații.
„Am reeditat manualele vechi, în tiraje de 5-10%”
Reprezentanții editurilor care tipăresc manuale școlare spun că nu știu nimic despre ceea ce se întâmplă cu programele școlare. „Pentru clasa a IX-a nu au reușit să rezolve nici problema planurilor cadru. Deci e o problemă foarte complicată. Ministerul ar trebui să urgenteze refacerea acestor planuri cadru. Pentru clasa a IX-a, noi am livrat manualele vechi. S-au reeditat cele vechi, în tiraje de 5-10%”, spune pentru Europa Liberă Cristian Greșeanu, președintele Asociației Editorilor din România.
CITEȘTE ȘI: Copiii nevaccinați ar putea face școala ONLINE, iar cei vaccinați în format FIZIC, dacă incidența de infectare va depăși rata de 6 la mia de locuitori
„Sperăm să rezolvăm în această toamnă”
Marian Șuță, Directorul Centrului Național de Politici și Evaluare în Educație (CNPEE), instituția care se ocupă de programele și manualele școlare, spune că pentru clasa a IX-a rămân în vigoare programele și manualele de anul trecut.
„Nemodificându-se curriculumul până acum, au rămas valabile vechile programe, iar elevii vor folosi manualele pe are le-au folosit și cei de-a IX-a de anul trecut. Programele au rămas în vigoare, vor fi doar niște repere cu mici modificări pe care să le folosească profesorii”, a spus directorul CNPEE.
„Sperăm să rezolvăm în această toamnă. Sperăm că în curând vor lucra la programele de liceu. După ce vor fi programele gata, vor fi și manualele. Dar este un an de tranziție”, a mai adăugat Marian Șuță.
CITEȘTE ȘI: Structura ANULUI ȘCOLAR 2021-2022. Când începe școala și când au elevii vacanță
Manualele sunt deja în școli, inclusiv cu completările de stocuri. Profesorii vor fi cei care vor adapta într-un fel manualele vechi la nivelul de cunoștințe al elevilor care s-au pregătit timp de 8 ani după programe moderne.
„Profesorii vor avea niște repere care să facă legătura între ce au studiat între gimnaziu și ce trebuie să studieze la liceu. Manualele ajută foarte mult, dar nu sunt obligatorii”, mai arată directorul CNPEE.
Marian Șuță admite că elevii care trec acum clasa a IX-a sunt într-un fel „generația de sacrificiu”, care nu a avut niciodată manualele școlare la timp.
„Motivele pentru care nu au avut manuale sunt diferite de la an la an, de data asta nici măcar nu se pot face manuale noi din moment ce n-ai planuri cadru”, a spus Marian Șuță.
Profesoară de limba română: Ar fi putut fi revizuite măcar manualele existente
Pe de altă profesorii, care predau și la gimnaziu și la liceu, știu că lucrurile stau diferit din punct de vedere al programei școlare.
Ana Maria Ghiban este profesoară de limba română la Liceul Teoretic de Informatică „Grigore Moisil” din Iași și a pregătit elevii de clasa a IX-a pe când aceștia erau la gimnaziu. „Bine ar fi fost să se meargă pe o continuitate. La clasele V-VIII s-au făcut niște modificări importante. De exemplu, la limba și literatura română aceste modificări au fost de bun augur, avem o programă bună, și manuale pe măsură. Bine ar fi fost să se modifice programa și pentru clasa a IX-a și atunci manualele ar fi suferit multe modificări. Așa, neschimbându-se programa, probabil că s-au retipărit cele vechi”, a spus Ana Maria Ghiban.
Profesoara spune că manualele puteau fi un pic „periate” și aduse în contemporaneitate, chiar dacă planurile cadru și programele școlare au rămas neschimbate pentru clasa a IX-a.
„Avem manuale tipărite acum 20 de ani, în care avem text non literar de prin 2002 care nu mai e de actualitate, întrebările sunt bune, dar textul e despre niște jocuri de calculator care nu mai există azi. Ceea ce vreau să spun că bine ar fi fost să se facă o schimbare pentru planurile cadru de la clasa a IX-a pentru continuitate. Dacă tot nu s-a făcut acest lucru, atunci ar fi fost bine ca măcar să se revizuiască materialele existente. Chiar și așa, neschimbând programele, se impun niște revizuiri”, arată profesoara de limba română.
Unele dintre măsurile de protecție luate în pandemie vor fi păstrate și în anul școlar 2021-2022.
Consiliul Național al Elevilor a cerut în luna iulie, după terminarea examenelor naționale, „o tranziție cât mai rapidă, dar echitabilă, spre un curriculum și spre un nou set de planuri-cadru care să avantajeze atât viitorii elevi din ciclul liceal, cât și pe cei deja înmatriculați”.
„Elevii care urmează să fie înmatriculați în învățământul liceal vor fi nevoiți să facă tranziția de la un curriculum bazat pe cunoștințe și abilități practice, la unul învechit, aceasta fiind prima generație de elevi de gimnaziu care au funcționat după noua structură curriculară”, arătau elevii la finalul lunii iulie.
Elevii de clasa a VIII-a sunt primii care au învățat după programe școlare noi după adoptarea legii educației naționale din 2011.
Nu toate manualele pentru celelalte clase, sunt gata. La 13 septembrie vor lipsi unele din manualele pentru clasele a III-a și a IV-a.
„La clasa a IV-a avem în licitație o nouă serie de manuale noi, dar avem 5 titluri blocate de contestații. Dar dacă nu se deblochează până la începutul anului școlar, ca să postăm variantele online, elevii pot folosi manualele de până acum, pentru că conținuturile rămân valabile”, a spus Marian Șuță.
Potrivit președintelui Asociației Editorilor din România, pentru celelalte clase s-au retipărit manualele școlare și au fost trimise către școli, mai puțin câteva manuale de la clasele a treia și a patra, unde s-au refăcut contractele și sunt unele întârzieri din cauza contestațiilor făcute de editurile care nu au fost finaliste în licitație.
„Manualele claselor a III-a și a IV-a sunt în licitație pentru că au expirat contractele. Noi am făcut manualele în două luni și jumătate (și în varianta tipărită și în varianta digitală) iar ei au corectat timp de trei luni”, a mai spus Cristian Greșeanu.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Recalcularea pensiilor va mai dura încă cel puțin un an. Vești proaste pentru pensionari
Recalcularea pensiilor va mai dura încă cel puțin un an. Vești proaste pentru pensionari Vești proaste pentru pensionari din România: recalcularea pensiilor, un proces vital pentru aplicarea noii legi, se va prelungi cel puțin încă un an. Reprezentanții sindicalițtilor atrag atenția asupra volumului de muncă excesiv și subdimensionării personalului, care îngreunează finalizarea recalculărilor. Citește și: […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
Bradul de Crăciun. Cum și când se împodobește. Istoria împodobirii bradului
-
Sănătatea și naturăacum 5 zile
15 decembrie: Ziua Internațională a Ceaiului
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
Nume care se sărbătoresc de Sfântul Daniel 2024. Viața Sf Daniel și semnificația numelui
-
Curier Județeanacum 12 minute
Obiceiuri, tradiții și superstiții de Ignat – Ziua sacrificării porcului de Crăciun
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
Mesaje de Sfântul Daniel 2024: URARI, FELICITARI și SMS-uri de LA MULȚI ANI pe care le poți trimite celor dragi
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
17 decembrie 2024: Creștinii ortodocși îl sărbătoresc pe Sfântul Daniel. Rugăciunile proorocului și a celor trei tineri aruncați în cuptor