Eleva Mălina Roşca – argint la Olimpiada Internaţională de Astronomie
Lotul olimpic al României a obţinut cele mai bune rezultate din istoria participărilor la Olimpiada Internaţională de Astronomie, care s-a desfăşurat în perioada 6 – 14 septembrie, la Vilnius, în Lituania, reunind peste 160 de concurenţi din 20 de ţări. Bilanţul participării ţării noastre la cea de-a XVIII-a ediţie este de 7 medalii: două medalii de aur, două medalii de argint şi trei medalii de bronz, România ocupând în final locul 3 în ierarhia neoficială pe naţiuni. Medaliile de aur au fost cucerite de Paul Andrei Draghiş şi Tudor Suciu, ambii elevi în clasa a XII-a la Colegiul Naţional „Vasile Lucaciu” din Baia Mare. De altfel, Paul Andrei Draghiş este laureat cu aur şi la ediţia precedentă a competiţiei. Cele două medalii de argint au fost adjudecate de Mălina Roşca, absolventă a clasei a VIII-a la Şcoala Gimnazială „Mihai Eminescu” din Alba Iulia şi Andrei Cătălin Răduc, elev în clasa a IX-a la Liceul Internaţional de Informatică din Bucureşti. Medaliile de bronz au intrat în posesia următorilor elevi: Maria Cristiana Dedu (clasa a IX-a, Colegiul Naţional „Petru Rareş” din Piatra Neamţ), respectiv Denis Turcu şi Sebastian Trifa, ambii elevi în clasa a XII-a la Liceul Internaţional de Informatică din Bucureşti. Din echipa României a mai făcut parte şi Alexandru Călin (clasa a X-a/, Colegiul Naţional „Mihai Viteazul” din Ploieşti).
Albaiulianca Mălina Roşca – aur la „naţională”, argint la „internaţională”
Eleva Mălina Roşca a absolvit în această vară, cu media 10.00, Şcoala Gimnazială „Mihai Eminescu” Alba Iulia, numărându-se printre cei 9 elevi ai acestei şcoli care au cucerit premiul de onoare „Mihai Eminescu”. Ea a ocupat locul I la Olimpiada Naţională de Astronomie din acest an, cu cel mai mare punctaj, cucerind medalia de aur. Este pasionată şi de fizică şi matematică, dovadă stând calificarea, pentru al doilea an consecutiv, la faza naţională a Olimpiadei de Fizică, unde anul trecut a obţinut o menţiune, în timp ce la matematică a cucerit în clasa a V-a tot menţiune şi medalie de argint din partea Societăţii de Ştiinţe Matematice din România. Este laureată a numeroase concursuri judeţene şi interjudeţene de matematică: „La Şcoala cu ceas”, de la Râmnicu Vâlcea (medalie de aur la matematică şi engleză, în clasa a V-a, argint la o altă probă), „Regina Maria”, de la Sibiu (premiantă 3 ani consecutivi: premiul de excelenţă în clasele a V-a şi a VII-a, premiul II, în clasa a VI-a), „Viitorii matematicieni”, de la Alba Iulia (în clasa a VI-a, premiu II), plus la etapele locală sau judeţeană a olimpiadelor ;colare.
„În timpul anului şcolar, îmi împart timpul de pregătire între disciplinele de astronomie şi fizică, pe de o parte, şi celelalte materii, pe de altă parte şi studiez câte ore pot, de la 2 – 3 ore, la 8 ore pe zi. La Şcoala «Mihai Eminescu» am făcut fizică cu doamna prof. Adriana Constantin, iar la astronomie m-am pregătit cu doamna Anca Marian, care este profesoară de matematică la Colegiul Naţional «IM Clain» Blaj. În vacanţa de vară, după ce am terminat cu examenele şi admiterea la liceu, am reuşit să mă pregătesc intensiv pentru olimpiadă, câte 4 ore la fizică, respectiv astronomie, plus că am făcut multe observaţii cu telescopul. De asemenea, am avut două stagii de pregătire la Călimăneşti, cu lotul olimpic naţional lărgit, iar apoi cu lotul restrâns, care a reprezentat România la Olimpiada Internaţională de Astronomie. Olimpiada propriu-zisă a fost cel mai frumos concurs la care am participat vreodată, atât din punct de vedere organizatoric, cât şi problemele din cadrul probelor. A fost o experienţă de neuitat, am vorbit cu copii din alte ţări, am schimbat opinii, nu doar despre astronomie, ci şi despre hobby-uri, visele pe care le avem; în timpul liber, când vreau să mă relaxez, cânt la pian sau la chitară ori desenez. Pentru performanţele mele am multe persoane cărora trebuie să le mulţumesc. În primul rând, le mulţumesc părinţilor mei care m-au sprijinit, mi-au cumpărat cărţi şi materialele de care am avut nevoie pentru a mă pregăti la un nivel cât mai ridicat, precum şi tututor profesorilor care m-au îndrumat, mi-au deschis ochii şi mi-au acordat încredere, pe care din dorinţa de a nu omite pe careva, nu-i voi nominaliza, dar le mulţumesc tuturor”, a declarat pentru ziarul „Unirea” proaspăta medaliată cu argint a Olimpiadei Internaţionale de Astronomie. În prezent, ea este elevă în clasa a IX-a la Colegiul Naţional „Horea, Clocşa şi Crişan” Alba Iulia, unde a fost admisă cu media 9,95, la profilul matematică-informatică, intensiv engleză, la proba de matematică a evaluării naţionale obţinând nota 10.00. „Categoric, după terminarea liceului, vreau să studiez astronomie şi astrofizică în străinătate, în primul rând pentru că în România nu există facultăţi de profil. Nu m-am hotărât încă în ce ţară voi aplica, pentru că abia am intrat în clasa a IX-a, deci mai am timp de gândire, poate în Anglia, poate în Statele Unite, dar urmează să mă informez înainte să iau o decizie” , ne-a spus Mălina Roşca.
Este a doua mare performanţă a unui elev din judeţul Alba în ultimii ani la o olimpiadă internaţională, după ce Vilmos Ioo, pe atunci elev la Colegiul Naţional „IM Clain” Blaj, care a fost pregătit tot de prof. Anca Marian, a curcerit medalia de aur la prima ediţie a Olimpiadei Internaţionale de Astronomie şi Astrofizică, desfăşurate în anul 2007, în Thailanda.
Robert GHERGU
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Cultură Educație
Crăciunul, furat de criză? Alin Tomuș, sociolog: „Nimic din ceea ce contează cu adevărat pentru dvs. nu poate fi luat de lumea exterioară!”
Crăciunul, furat de criză? Alin Tomuș, sociolog: „Nimic din ceea ce contează cu adevărat pentru dvs. nu poate fi luat de lumea exterioară!” În prag de Sărbători, sociologul albaiulian Alin Tomuș a fost prezent la Unirea FM la o emisiune, realzată de Simona Lodroman, care și-a propus să răspundă la întrebările: Crăciunul a fost furat […]