”Educă-l, nu-l lovi! STOP VIOLENȚA!”: Activități educativ-preventive în centrele DGASPC Alba
Sub titlul ”Educă-l, nu-l lovi! STOP VIOLENȚA!”, în cadrul centrelor de tip rezidențial destinate copiilor, aflate în structura Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Alba, se desfășoară activități educativ-preventive în cadrul Campaniei – 19 Zile de prevenire a abuzurilor și violențelor asupra copiilor și tinerilor, proiect naţional de conştientizare, consultare şi participare a copiilor şi tinerilor la prevenirea tuturor formelor de violenţă exercitate asupra lor.
Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Alba prin valorile și principiile care stau la baza furnizării serviciilor sociale: respectarea demnităţii umane, abordarea individuală, parteneriatul, participarea beneficiarilor, transparenţa, nediscriminarea, eficacitatea, eficienţa, respectarea dreptului la autodeterminare, etc., are un rol important în conștientizarea respectării drepturilor copilului, în stoparea violenței de orice formă și a abuzurilor.
De aceea, până pe data de 19 noiembrie 2018, specialiștii din cadrul DGASPC Alba (asistenți sociali și psihologi), membrii ai Echipei Locale Intersectoriale, împreună cu personalul din cadrul centrelor de tip rezidențial vor organiza și participa la activitățile educative și culturale în cadrul: Casei de tip familial nr. 1 Aiud, Centrului de plasament de tip familial Mănărade, Casei de tip familial nr. 4 Blaj, Casei de tip familial în comunitate Blaj, Centrului de plasament Blaj. Activităţile se vor desfășura într-un mod interactiv, temele alese vor fi prezentate utilizându-se ca metode principale: exemplificarea şi experienţa personală, lucrul în echipe şi discuţiile, susţinute prin prezentarea de materiale informative elaborate în acest sens. În cadrul întâlnirilor copiii/tinerii vor fi încurajați să-și exprime a opiniile cu privire la toate subiectele abordate, în așa fel, încât să înțeleagă ce înseamnă abuzul, violența, relele tratamente; să identifice sursele, cauzele și consecințele conduitelor negative; să descopere resursele și soluțiile pentru prevenirea și combaterea fenomenelor de agresivitate și violență; să identifice și să-şi însuşească exemple comportamentale care să susțină înțelegerea și non-violența.
De asemenea, se vor aduce în atenție teme referitoare la alcool și droguri – factori ce duc la violență, absenteism și plecarea neanunțată din centrele de tip rezidențial, fiind vizați copii și tineri care absentează în mod nejustificat de la școală sau pleacă din centrele de tip familial, petrecându-și timpul pe stradă sau în localuri publice, categorie cu risc crescut de a deveni victime ale traficului de ființe umane.
Campania – 19 Zile de prevenire a abuzurilor și violențelor asupra copiilor și tinerilor se desfăşoară anual, în perioada 1-19 noiembrie, este organizată de Federaţia Internaţională a Comunităţilor Educative – Secţiunea România (FICE) şi are ca scop formarea, prin cooperare și conlucrare, la copii/tineri de atitudini și comportamente pro-active, de denunțare a actelor de violență și de susținere a celor abuzați.
FICE România este o organizaţie neguvernamentală a profesioniştilor în educaţie şi în asistenţă socială care apără drepturile copiilor, îndeosebi ale celor aflaţi în dificultate, şi este membră a FICE (Federaţia Internaţională a Comunităţilor Educative), organizaţie cu statut consultativ UNESCO.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Curier Județean
FOTO | Un gest mic pentru o bucurie mare, în Parcul Unirii din Alba Iulia: Vești bune pentru pasionații de șah și vârstnicii dornici de socializare
FOTO | Un gest mic pentru o bucurie mare, în Parcul Unirii din Alba Iulia: Vești bune pentru pasionații de șah și vârstnicii dornici de socializare În cursul zilei de vineri, 22 noiembrie 2024, mai mulți muncitori și-au pus la treabă iscusința, priceperea și îndemânarea cu scopul de a oferi pasionaților de șah din municipiul […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Ştirea zileiacum 5 zile
PROGRAMUL zilei de 1 decembrie 2024, Ziua Națională, la Alba Iulia: Paradă militară, concert Andra și focuri de artificii
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum 2 ore
23 noiembrie – Zborul Marii Uniri: Povestea aviatorului mort în anonimat, care a zburat la -40 de grade cu documentele Marii Uniri de la 1 decembrie 1918
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii