Rămâi conectat

Actualitate

Economistul Radu Georgescu, scenarii pentru viitorul României: Fie Nicușor Dan și viitorul prim-ministru vor reuși să facă o magie și să evite prăbușirea economică, fie peste maxim 12 luni, vom avea mișcări sociale și greve puternice

Ziarul Unirea

Publicat

în

Economistul Radu Georgescu, scenarii pentru viitorul României: Fie Nicușor Dan și viitorul prim-ministru vor reuși să facă o magie și să evite prăbușirea economică, fie peste maxim 12 luni, vom avea mișcări sociale și greve puternice

Economistul Radu Georgescu este de părere că pentru România există doar două scenarii privind viitorul. Fie Nicușor Dan și viitorul prim-ministru vor reuși să facă o magie și să evite prăbușirea economică, fie peste maxim 12 luni, vom avea mișcări sociale și greve puternice.

De asemenea, Georgescu mai explică și ce înseamnă pentru România retrogadarea la țară Junk, dar și de ce până în prezent agențiile de risc nu au făcut oficial acest lucru.

”Auzi mereu că România va fi trecută la țară Junk, dar ce înseamnă acest lucru?

O țară care este Junk este evitată de bănci, iar băncile care încă le mai împrumută, cer niște dobânzi foarte mari. Este echivalentul persoanelor fizice care nu și-au plătit ratele la bancă și au fost trecute pe lista neagră din Centrala Riscului de Credit. Aceste persoane se mai pot împrumuta doar de la IFN-uri sau de la cămătari, cu DAE de 100%.

Citește și: Economistul Radu Georgescu: România va trece printr-un puternic sevraj economic pentru a regla anomaliile economice

Cei de la Bloomberg au comparat dobânzile la titlurile de stat ale României și Turciei, emise în $. Din punct de vedere al băncilor străine, România este o țară Junk de peste 6 luni. După cum vezi în grafic, dobânzile sunt aproximativ egale, Turcia este țară Junk.

Agențiile de risc nu ne-au pus încă oficial în Junk deoarece am crește dobânzile obligațiunilor emise de Banca Centrală Europeană. Am fi singura țară din UE care este în Junk.

Toată lumea înțelege că România va trece printr-o ajustare fiscală și monetară, inclusiv politicienii spun acest lucru, dar ce înseamnă ajustare fiscală și monetară?

Comparația cu Turcia este foarte bună. Turcia a fost obligată să înceapă ajustarea fiscală și monetară în 2021. Motivul a fost că Turcia avea un deficit de Cont Curent foarte mare. În anul 2021, lira a scăzut 50% din valoare, iar inflația a ajuns la 100%. În 4 ani, cursul euro / liră a crescut cu 500%, iar inflația cumulată a fost de peste 400%.

În 2025, politicienii au reușit performanța ca România să aibă „Careu de Ași” economici:

-Cel mai mare deficit de Cont Curent din UE, 9% din PIB
-Cel mai mare deficit bugetar din UE, 9% din PIB
-Cel mai mare deficit comercial din UE, 9% din PIB
-Cea mai mare inflație din UE

Concluzii

România va trece prin mari turbulențe economice în următorii ani, situatia de acum fiind mult mai complicată decât în 2008. Statul, companiile și populația sunt mult mai îndatorate decât în 2008.

În 2008, am căzut de la etajul 1, acum riscăm să picăm de la etajul 4. În 2025, trebuie să aplicăm măsurile de șoc din 2010.

Sunt doar 2 scenarii:

Scenariul nr. 1

Nicușor Dan și viitorul prim-ministru vor reuși să facă o magie și România va evita prăbușirea economică.

Nicușor Dan va intra în cartea de istorie, alături de Carol, cel care a modificat radical economia României și probabil va rămâne în istorie ca Nicușor cel Mare.

Viitorul prim-ministru va fi trecut în cartea de economie alături de Luca Pacioli, părintele economiei.

Scenariul nr. 2

Peste maxim 12 luni, vom avea mișcări sociale și greve puternice. Peste 3 ani, vom avea un Guvern și Parlament format peste 70% din partide suveraniste, iar partidul care va da în 2025 prim-ministrul, va dispărea peste 3 ani.

Tu ce crezi că se va întâmpla în următoarele 12 luni?”, a scris economistul pe Facebook.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

CONAF: Reforma trebuie să înceapă cu statul. România are nevoie de reforme reale, nu de taxe reactive

Ziarul Unirea

Publicat

în

CONAF: Reforma trebuie să înceapă cu statul. România are nevoie de reforme reale, nu de taxe reactive Confederația Națională pentru Antreprenoriat Feminin (CONAF) își exprimă profunda îngrijorare față de direcția anunțată prin pachetul de măsuri fiscal-bugetare, precum și față de inconsecvențele din Programul de Guvernare 2025–2028. Citește și: Radu Georgescu: Zeci de măsuri fiscale, nimeni […]

Citește mai mult

Actualitate

Plângere penală împotriva fostului premier Marcel Ciolacu: „A risipit miliarde de euro din bugetul de stat. A blocat reformele şi a preferat să alimenteze reţelele de interese ale clientelei de partid”

Ziarul Unirea

Publicat

în

Plângere penală împotriva fostului premier Marcel Ciolacu: „A risipit miliarde de euro din bugetul de stat. A blocat reformele şi a preferat să alimenteze reţelele de interese ale clientelei de partid” Vlad Gheorghe, liderul partidului DREPT, a anunțat joi, 3 iulie 2025, că a depus o plângere penală împotriva fostului premier Marcel Ciolacu, acuzându-l că […]

Citește mai mult

Actualitate

Tăvălug de scumpiri de la 1 august 2025: Cât va costa coşul de cumpărături, după scumpiri

Ziarul Unirea

Publicat

în

Tăvălug de scumpiri de la 1 august 2025: Cât va costa coşul de cumpărături, după scumpiri Mâncarea şi toate celelalte produse de la raft, benzina şi motorina, facturile pentru energie, RCA-ul şi vacanţele, toate vor avea preţuri mai mari pe fondul măsurilor de austeritate luate de Guvern. Creşterea celor două cote de TVA, cea standard […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Copyright © 2004 - 2025 Ziarul Unirea