Economiștii CFA avertizează un scenariu sumbru pentru România în cazul îndepărtării de UE: Nivelul de trai va scădea semnificativ
Economiștii CFA avertizează un scenariu sumbru pentru România în cazul îndepărtării de UE: Nivelul de trai va scădea semnificativ
În cazul în care România s-ar îndepărta de Uniunea Europeană, economia românescă va avea extrem de mult de suferit, iar fără accesul la fondurile europene, nu vom mai putea avea nici pe departe nivelul actual de bunăstare, avertizează vineri 9 mai 2025, economiştii Asociaţiei CFA România, într-un material de opinie, potrivit Agerpres.
„Practic, având în vedere dezechilibrele pe care le înregistrează economia românească, fără accesul la fondurile europene, aceasta nu ar mai putea furniza nici pe departe nivelul actual de bunăstare. Putem foarte uşor compara, având destule exemple în Europa, nivelul de trai al României comparativ cu cel înregistrat în acele ţări.
În mod paradoxal, democratizarea informaţiei şi libertatea de comunicare ne-au divizat mai mult ca niciodată.
Unele lucruri însă sunt extrem de clare: apartenenţa la un bloc comunitar puternic, responsabilitate fiscală, politici sociale incluzive, accent pe investiţii. Acestea sunt valori atemporale şi e timpul să redevenim uniţi în apărarea acestor valori. Acest al 25-lea ceas poate face diferenţa între trecut şi viitor”, scriu autorii materialului.
Citește și: Radu Georgescu: JPMorgan, cea mai mare bancă din lume, a pariat că leul se va devaloriza 20%. România, o miză mare pentru traderi din cauza deficitelor
Datorită apartenenţei României la Uniunea Europeană şi a fondurilor europene pe care le-a investit în economie, țara este foarte aproape de nivelul de trai mediu al Uniunii Europene, potrivit CFA. „Mulţi dintre cei care călătoresc şi fac afaceri pe întreg mapamondul ne spun constant că, în România, se trăieşte mai bine decât în multe alte ţări dezvoltate”.
„Am ajuns acum la o răscruce de drumuri. Lucrurile bune care ne-au adus aici – apartenenţa la Uniunea Europeană, prosperitatea, stabilitatea politică şi macroeconomică, investiţiile străine, regimul de impozitare prietenos pentru afaceri, parteneriatele comerciale cu celelalte ţări democratice – s-ar putea să nu fie suficiente pentru a ne duce mai departe.
Ne-au slăbit din interior, pe rând: marginalizarea şi lipsa accesului la educaţie, corupţia mai mult sau mai puţin evidentă, politicile publice păguboase şi inechitabile care au slăbit structura bugetului, Covid-ul şi, în cele din urmă, demografia. Toate acestea vor avea consecinţe pe termen lung şi foarte lung, în special cel din urmă – demografia,” mai scrie CFA România.
Tot vineri, Camera de Comerț Americană din România (AmCham România), organizație care reunește 600 de companii americane din România, a avertizat că, pe fondul instabilității politice, riscul ca România să fie retrogradată de agenție de rating la statutul „junk” — adică în categoria țărilor considerate nu sigure pentru investiții — este mai ridicat ca niciodată.
Creșterile de taxe, inevitabile
Din cauza exceselor bugetare din ultimii ani, problema majoră a României în următorii mulţi ani va fi deficitul bugetar, deficit care a devenit nesustenabil şi este din ce în ce mai greu de finanţat, cu costuri tot mai mari, au transmis specialiştii CFA România.
Aceştia precizează că, în ultimii ani, România a înregistrat deficite bugetare semnificativ mai mari decât media Uniunii Europene, situându-se constant printre ţările cu cele mai mari dezechilibre fiscale.
Conform datelor Eurostat, în 2024, deficitul bugetar al României a atins 9,3% din PIB, cel mai ridicat nivel din UE, comparativ cu media europeană de 3,2% şi media zonei euro de 3,1%.
Aceste deficite bugetare au avut ca şi consecinţe generarea de inflaţie (România având una dintre cele mai ridicate rate ale inflaţiei din Uniunea Europeană), costuri ridicate de finanţare (România se împrumută la cele mai ridicate rate de dobândă din Uniunea Europeană), deficit de cont curent.
Mai mult, acest deficit bugetar nesustenabil pune în mare pericol rating-ul de „recomandat” al României pentru investiţii. O retrogradare a României în categoria de rating „nerecomandat” investitorilor ar conduce la ieşiri de capital, deprecierea leului, precum şi la rate şi mai ridicate de dobândă, care vor lovi atât populaţia, cât şi companiile (spre exemplu, în episodul de rating „junk” anterior, România a înregistrat rate de dobândă exprimate în două cifre).
„Ca să putem gestiona această situaţie, va fi nevoie de o ajustare fiscală, care va fi întinsă pe mai mulţi ani şi va însemna probabil majorări semnificative de taxe. Însă, pe lângă ajustare, avem nevoie şi de credibilitate în faţa creditorilor instituţionali, de atractivitate pentru investitorii străini, de încurajarea mediului de afaceri prin măsuri responsabile, care să creeze un mediu concurenţial sănătos, bazat pe dreptul de proprietate şi pe libera alegere, de fonduri europene, de mari proiecte de infrastructură şi multe altele”, susţin economiştii.
Agenția de rating S&P Global a analizat joi trei scenarii posibile pentru economia României după turul doi al votului prezidențial, avertizând că cel al organizării unor alegeri parlamentare anticipate este de departe cel mai periculos, pentru că ar deteriora serios finanțele tării care sunt deja afectate de rezultatul alegerilor și de instabilitatea politică.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Actualitate
Fraudă în sistemul de sănătate! Certificate de handicap false pentru persoane apte de muncă
Fraudă în sistemul de sănătate! Certificate de handicap false pentru persoane apte de muncă În România, persoane cu boli minore, dar apte de muncă, beneficiază de certificat de handicap, astfel este fraudat sistemul de sănătate. Ministerul Muncii și Ministerul Sănătății lucrează la gestionarea listei criteriilor pentru acordarea certificatelor de handicap. „România are niște boli care, […]
Reducerea burselor obligă tot mai mulți elevi și studenți să lucreze pe durata studiilor
Reducerea burselor obligă tot mai mulți elevi și studenți să lucreze pe durata studiilor Micșorarea drastică a bugetului pentru burse, a deteminat tot mai mulți tineri să își caute un loc de muncă. Platformele de joburi au fost luate cu asalt de liceeni și studenți, dar și de tineri fără calificare. În doar 14 zile, […]
RABLA 2025: Cum va funcționa noul program și ce valoare vor avea voucherele. Anunțul ministrului Diana Buzoianu
RABLA 2025: Cum va funcționa noul program și ce valoare vor avea voucherele. Anunțul ministrului Diana Buzoianu Programul Rabla va continua și în acest an, însă vine cu schimbări pentru șoferi, după luni întregi de amânări: va fi disponibil doar pentru persoanele fizice, iar valoarea unora dintre vouchere ar urma să fie mai mică. Programul […]