Rămâi conectat

Ştirea zilei

Economia socială, înfiinţarea unui nou minister şi regionalizarea sunt şansele salvării României

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Ieri, ministrul Muncii – Sebastian Lăzăroiu a fost pentru câteva ore oaspetele municipiului Alba Iulia. Vizita sa a fost prilejuită de Conferinţa de prezentare a proiectului Femrrom – Accesul femeilor rrome pe piaţa muncii, un proiect finanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013.Proiectul este un parteneriat transnaţional între Ministerul Muncii, Agenţia Naţională pentru Romi, Asociaţia Pakiv România, Asociaţia Euro proiect Bihor şi câteva organizaţii din Grecia şi Portugalia şi are ca obiectiv general promovarea şi susţinerea creării de noi locuri de muncă în cooperative pentru femeile de etnie rromă, prin creşterea ratei de ocupare a acestora, sporirea gradului lor de calificare şi a posibilităţilor de ocupare şi angajare. În acest scop au fost create în regiunile în care proiectul este implementat – Bucureşti Ilfov, Nord Vest, Sud Vest Oltenia şi ateliere de ocupare „One Stop” în cadrul cărora femeile rrome sunt consiliate dar şi sprijinite pentru obţinerea unei calificări sau pentru găsirea unui loc de muncă. În plus, se urmăreşte creare a 5 aşa-zise copperative în care femeile rrome să muncească în meseriile tradiţionale etniei iar produsele să fie vândute asigurându-se astfel un mod de subzistenţă dar şi baza unei viitoare dezvoltări. Acest tip de activitate din domeniul economiei sociale este privit de ministrul Lăzăroiu ca soluţia pentru absorbirea eficientă a forţei de muncă din zona marginală a societăţii dar şi ca o sursă de prosperitate a întregii comunităţi.
Lansarea proiectului care îşi propune să demonstreze că rromii sunt un izvor de resurse şi nu doar unul de probleme s-a bucurat de o numeroasă asistenţă din care nu au lipsit prefectul judeţului Alba, Ştefan Bardan, preşedintele CJ Alba Ion Dumitrel, primarul Mircea Hava, parlamentarii PDL de Alba şi directorii instituţiilor pendinte de Ministerul Muncii.
Prezentându-şi viziunea asupra pieţei muncii şi a dezvoltării României în general, legat şi de acest proiect susţinut din fonduri europene, Sebastian Lăzăroiu a reamintit câteva dintre subiectele care au ţinut agenda publică în ultimele săptămâni: regionalizarea şi înfiinţarea unui nou minister. Acestea sunt, în opinia lui Sebastian Lăzăroiu, şansele pe care România nu trebuie să le rateze. Pentru că, spune el, de ele depinde creşterea gradului de absorbţie a fondurilor europene despre care primul ministru Emil Boc şi preşedintele Traian Băsescu ne-au spus că sunt motorul ieşirii noastre din criză. Absorbţia fondurilor europene merge al naibii de greu şi un nou puseu al crizei bântuie Europa! Ministerul trebuie înfiinţat cât mai curând, iar regionalizarea trebuie făcută până la alegerile locale din 2012. Nu contează că românii s-au pronunţat deja în proporţie de peste 70 de procente împotrivă. Nu contează nici că marile probleme în absorbţia fondurilor europene nu sunt la judeţe sau la oraşe care au cam luat ce era de luat în Programul Operaţional Regional, ci la ministerele care coordonează activitatea pe întreg teritoriul ţării. Dacă stăm şi ne gândim mai bine micimea judeţelor şi lipsa unui minister care să coordoneze absorbţia fondurilor europene sunt mai degrabă scuze pentru ineficienţă decât soluţii.
Anca DINICĂ


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

INCENDIU izbucnit la deșeuri menajere în Șanțurile Cetății din Alba Iulia. Intervin pompierii

Bera Larisa

Publicat

în

UPDATE FOTO | INCENDIU izbucnit la deșeuri menajere în Șanțurile Cetății din Alba Iulia. Intervin pompierii Un incendiu a izbucnit, joi, 4 iulie, în jurul orei 18.00 la deșeuri menajere în Șanțurile Cetății din Alba Iulia Citește și: UPDATE FOTO | INCENDIU izbucnit la un lan de grâu în Coșlariu Nou. Intervin pompierii Detașamentul de […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea