E oficial! Scumpirea gazelor pentru consumatorii casnici a fost anulată de Guvern
În ședința de astăzi, Guvernul a adoptat o hotărâre prin care anulează scumpirea gazelor naturale pentru consumatorii casnici care era prevăzută la 1 octombrie, informează un comunicat de presă al Executivului remis AGERPRES.
„Prin Hotărârea adoptată de Guvern se anulează aplicarea majorării prețului de achiziție a gazelor naturale din producția internă pentru consumatorii casnici, prevăzută începând cu data de 1 octombrie 2014, în anexa HG nr. 511/2014, și se prevede renegocierea calendarului de eliminare a prețurilor reglementate în sensul extinderii perioadei aferente consumatorilor casnici până la data de 30 iunie 2021„, precizează sursa citată.
Fondul Monetar Internațional, Comisia Europeană și Banca Mondială au fost de acord cu amânarea liberalizării pieței gazelor pentru consumatorii casnici și cu termenele propuse de partea română, a declarat, sâmbătă, pentru AGERPRES, Răzvan Nicolescu, ministrul delegat pentru Energie. El a discutat pe această temă cu finanțatorii externi, vineri, la Bruxelles.
„Finanțatorii au fost de acord cu amânarea liberalizării și cu termenele propuse de noi„, a spus Nicolescu.
La începutul acestei luni, ministrul delegat pentru Energie a declarat că va propune autorităților de la Bruxelles ca prețul gazelor interne pentru populație să nu mai crească până la 1 iulie 2016, iar perioada de liberalizare să se prelungească până la 1 iulie 2021, față de 31 decembrie 2018, cum prevede calendarul aflat în prezent în vigoare.
Potrivit calendarului de liberalizare asumat de România în 2012 în fața Fondului Monetar Internațional și a Comisiei Europene, prețul gazelor pentru populație ar fi trebuit să se majoreze cu 3%, la 1 octombrie 2014. Prețul pentru consumatorii casnici ar fi urmat să fie complet liberalizat la 31 decembrie 2018, potrivit aceluiași calendar.
De asemenea, miercurea trecută, deputații au adoptat un proiect de lege privind modificarea și completarea Legii energiei electrice și a gazelor naturale, a Legii petrolului și a unei ordonanțe de urgență, cea mai importantă prevedere a acesteia referindu-se la prorogarea termenului, extinderea calendarului și menținerea coșului pentru gaze naturale până în 2021.
Sursa: agerpres.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Actualitate
ANAF 2025: Măsuri mult mai stricte pentru românii ce obțin venituri din închirierea spațiilor locative
ANAF 2025: Măsuri mult mai stricte pentru românii ce obțin venituri din închirierea spațiilor locative Potrivit noilor măsuri anunțate de ANAF, românii care obțin venituri din închirierea locuințelor sau altor bunuri, vor avea obligația să respecte reguli fiscale mult mai stricte, începând cu anul 2025. Pe fondul presiunilor bugetare accentuate de criza economică, Agenția Națională […]
Cum va fi VREMEA în iunie și iulie 2025: Meteorologii Accuweather anunță o vară fără caniculă
Cum va fi VREMEA în iunie și iulie 2025: Meteorologii Accuweather anunță o vară fără caniculă Meteorologii Accuweather au emis recent prognoza meteo pentru lunile iunie și iulie 2025. În premieră de când se fac măsurători, se pare că nu vom avea zile caniculare în iunie și iulie. Potrivit prognozei Accuweather, în luna iunie cea […]
Economistul Adrian Negrescu:,,Tsunami de creșteri de prețuri în România, ne asteaptă patru valuri de scumpiri”. Economia, în recesiune
Economistul Adrian Negrescu: ,,Tsunami de creșteri de prețuri în România, ne asteaptă patru valuri de scumpiri”. Economia, în recesiune Economistul Adrian Negrescu susține că, în contextul avertismentului transmis miercuri de Comisia Europeană privind plafonările de preț la energie și gaze, românii se vor confrunta cu ,,patru valuri de scumpiri” care vor duce economia în recesiune. […]