Rămâi conectat

Ştirea zilei

E legal! Ministerul Sănătăţii va coordona Casa Naţională de Asigurări de Sănătate

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

La propunerea Ministerului Sănătăţii, Executivul a aprobat Ordonanţa de urgenţă pentru modificarea şi completarea Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii. Deocamdată, conform informaţiilor primite de la directorul Casei de Asigurări de Sănătate Publică Alba, ec. Gheorghe Ştef, la nivelul instituţiei nu s-a primit nimic oficial în acest sens.
Precizările celor de la Ministerul Sănătăţii arată că prin noul act normativ activitatea Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS) va fi coordonată de Ministerul Sănătăţii Publice. Drept urmare, toate actele normative elaborate de instituţie, dar şi bugetul de venituri şi cheltuieli vor primi obligatoriu avizul Ministerului Sănătăţii (M.S.). CNAS îşi va păstra, însă, autonomia şi statutul de ordonator principal de credite. „Ministerul Sănătăţii va avea rol de coordonator al programelor guvernamentale în domeniul sănătăţii, adică o corelare a politicilor naţionale de sănătate realizate de Ministerul Sănătăţii, cu politicile financiare ale serviciilor de sănătate”, a declarat ministrul de resort, Ladislau Ritli. Pentru proiectul de buget de venituri şi cheltuieli al CNAS, pentru rectificarea bugetului, pentru proiectele de acte normative elaborate de CNAS, planul de activitate şi raportul anual al CNAS, statutul, documentele de cooperare naţională ale instituţiei, avizul MS va fi obligatoriu. De asemenea, CNAS va prezenta Ministerului Sănătăţii trimestrial şi anual, precum şi în cadrul unor analize funcţionale, activităţile realizate cu privire la serviciile medicale, medicamentele şi dispozitivele medicale furnizate asiguraţilor, inclusiv cele din cadrul programelor naţionale de sănătate, contractarea, decontarea şi finanţarea acestora în sistemul de asigurări sociale de sănătate, precum şi execuţia bugetului. M.S. va avea atribuţii de control al licitaţiilor naţionale privind medicamentele specifice programelor naţionale şi al caselor judeţene de asigurări de sănătate. În acelaşi timp, ministrul Sănătăţii va fi invitat permanent al consiliului de administraţie al CNAS, îl va prezida, fără drept de vot însă.
Ordonanţa de Urgenţă menţine prevederile potrivit cărora CNAS răspunde în faţa Guvernului şi a asiguraţilor, dar şi în faţa Ministerului Sănătăţii, pentru întreaga activitate. În ceea ce priveşte procedura de numire a preşedintelui Casei Naţionale va fi păstrată în continuare cea deja existentă.
Conform declaraţiilor ministrului Ritli Ladislau în cursul săptămânii viitoare, alte trei proiecte de acte normative, respectiv unul referitor la funcţionarea sistemului clawback adoptat în 2009, unul referitor la noul sistem clawback, respectiv o corelare cu bugetul existent, iar al treilea va consta în mobilizarea sumei de 150 milioane lei pentru programele de sănătate. (L.I.)


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Urs semnalat la Măgina, municipiul Aiud. A fost emis mesaj RO-ALERT

Ziarul Unirea

Publicat

în

Urs semnalat la Măgina, municipiul Aiud. A fost emis mesaj RO-ALERT Cetățenii din Măgina, municipiul Aiud,au fost avertizați vineri seara, în jurul orei 22.00, prin RO-Alert, despre prezența unui urs în localitate. Citește și: Camere video montate pe Transfăgărăşan pentru a-i prinde pe cei care hrănesc urșii. Amenzi uriașe pentru cei care dau mâncare animalelor […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea