Dușmanul invizibil care înmulţeşte cazurile de COVID-19: Asocierea dintre cele două patologii poate declanşa o „furtună perfectă”
Dușmanul invizibil care înmulţeşte cazurile de COVID-19: Asocierea dintre cele două patologii poate declanşa o „furtună perfectă”
Țara noastră este în topul clasamentului în ceea ce priveşte grăunciorii eliberaţi de ambrozie în atmosferă, iar potrivit specialiştilor, partea de vest a ţării este foarte afectată, la fel ca zona Ilfov-Bucureşti. Acesta este inamicul care înmulţeşte cazurile de COVID-19 în anumite zone ale ţării.
Asocierea dintre cele două patologii, COVID-19 şi ambrozia sau polenul, poate declanşa o adevărată furtună perfectă, spun medicii.
„Pe de o parte vorbim despre o patologie severă, cu multe cazuri, iar pe de altă parte, despre fenomene deja cunoscute, o patologie sezonieră. Ambrozia ne creează mari probleme în fiecare perioadă. Dacă adăugăm şi poluarea din marile oraşe, umezeala, praful, vedem că avem deja o constelaţie ce poate să creeze mari probleme de sănătate, mai ales celor din grupele vulnerabile. Atenţie mare la prevenţie, este foarte importantă. Banala schimbare a hainelor la intrarea în casă este foarte importantă sau evitarea zonelor în care cantităţile de polen cresc”, a declarat Tudor Ciuhodaru, medic primar la Spitalul Clinic de Urgenţă „Prof. Dr. Nicolae Oblu”, din Iaşi, potrivit „Adevărul”.
Alergia la polen nu poate fi ignorată, mai ales într-o perioadă în care spitalele din România sunt pline şi cele mai multe dintre ele se adresează doar pacienţilor COVID-19. Medicii atrag atenţia că prevenţia este extrem de importantă şi în aceste cazuri.
„Se poate ajunge la situaţii extrem de grave, nu doar la şoc anafilactic. Adrenalina este regina în aceste cazuri. Am reuşit teoretic introducerea acelor dispozitive de adrenalină autoinjectabile în fiecare cabinet şcolar din România, dar nu ştiu dacă şi există aceste dispozitive în acest moment. Prevenţia este extrem de importantă. Aşa că atenţie inclusiv la ambrozie, sunt zone extrem de extinse în oraşe, în care polenul sau ambrozia fac ravagii”, a mai transmis medicul ieşean.
O singură plantă matură de ambrozie poate elibera în atmosferă miliarde de grăunciori de polen, dar şi zeci de mii de seminţe, care îşi păstrează calităţile chiar şi timp de 40 de ani. Perioadă maximă de polenizare este cea cuprinsă între lunile august şi septembrie, ajungând chiar şi în luna octombrie.
Sursa: stiripesurse.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Actualitate
PNRR 2025 | Cererea de plată 3 urmează să fie încasată până în data de 10 iunie parţial. 1,3 miliarde de euro urmează să fie viraţi şi plătiţi României, din 2 miliarde de euro
PNRR 2025 | Cererea de plată 3 urmează să fie încasată până în data de 10 iunie parţial. 1,3 miliarde de euro urmează să fie viraţi şi plătiţi României, din 2 miliarde de euro Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Marcel Boloş, dă asigurări că, până în 10 iunie 2025, Comisia Europeană va plăti României, parţial, […]
Burse școlare 2025: Care este cuantumul burselor și formula de calcul. Câți bani au primit elevii în luna mai
Burse școlare 2025: Care este cuantumul burselor și formula de calcul. Câți bani au primit elevii în luna mai Sumele pe care le-au primit elevii sunt de 327 de lei pentru bursa de merit și 218 lei pentru bursele de reziliență și tehnologice, potrivit calculelor făcute de școli și inspectoratele școlare județene (ISJ), consultate de […]
Claudiu Năsui: România, să ia exemplul Argentinei, unde un singur om a salvat economia țării. Bolojan, persoana care va avea cel mai greu cuvânt de spus în modul cum va fi redus deficitul bugetar
Claudiu Năsui: România, să ia exemplul Argentinei, unde un singur om a salvat economia țării. Bolojan, persoana care va avea cel mai greu cuvânt de spus în modul cum va fi redus deficitul bugetar Fostul ministru al Economiei, Claudiu Năsui, a explicat într-o postare recentă în mediul online cum Javier Milei a reușit să transforme […]