Rămâi conectat

Actualitate

După ce 3 sportive s-au retras anticipat din activitate, ministrul Tineretului și Sportului vrea să impună prag de vârstă de 30 de ani pentru rentele viagere ale performerilor

Ziarul Unirea

Publicat

în

URS Construct

Revoltat de situaţia de la canotaj, unde trei sportive din barca de 8+1 s-au retras anticipat din activitate după câştigarea medaliilor de aur la Campionatele Mondiale, ministrul Tineretului şi Sportului, Marius Dunca, anunţat că va impune un prag de vârstă de 30 de ani pentru rentele viagere acordate de statul român marilor performeri.

Cele trei componente ale echipajului feminin de 8+1 al României care şi-au anunţat retragerea după CM din SUA de anul acesta au sub 30 de ani: Laura Oprea – 23 de ani, Mihaela Petrila – 26 de ani şi Adelina Boguş – 29 de ani.

Marius Dunca a menţionat că statul român investeşte într-un sportiv încă de la legitimarea lui ca junior la un club, îl premiază pentru medaliile cucerite şi îi oferă şi o rentă viageră pe toată viaţa. În aceste condiţii, el susţine că nu e normal ca sportivul să renunţe la activitatea sportivă pentru a încasa banii din renta viageră atunci când încă mai poate aduce medalii României.

În momentul de faţă, Legea Sportului nu prevede un prag de vârstă pentru acordarea acestei indemnizaţii, menţionând doar că sportivul nu o poate încasa atât timp cât se află în activitate. Ideea impunerii unui prag de vârstă a mai fost luată în discuţie la nivelul Guvernului şi în 2011, dar în cele din urmă s-a renunţat la implementarea ei.

Ministrul Tineretului şi Sportului a explicat că niciun tânăr de 20 de ani din nicio altă categorie socială nu câştigă 8, 10 sau 14.000 de lei lunar cum se întâmplă în cazul sportivilor medaliaţi la competiţiile majore internaţionale.

În ceea ce priveşte prioritizarea federaţiilor sportive, Marius Dunca a menţionat că procesul este încheiat în mare parte. Astfel, 15 asociaţii sportive olimpice au fost ierarhizate, urmând ca MTS să investească în disciplinele respective în funcţie de locul ocupat în clasament. Ministrul nu a dorit să dezvăluite exact clasamentul celor 15 federaţii, dar a precizat că locul 1 este ocupat de Federaţia Română de Canotaj. Cele 15 federaţii prioritare în 2018 sunt, în ordine alfabetică: atletism, box, canotaj, gimnastică artistică, haltere, handbal, judo, kaiac-canoe, lupte, nataţie şi pentatlon modern, polo, scrimă, tenis, tenis de masă şi tir sportiv.

Sursa: realitatea.net


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Codul Silvic 2025: Închisoare pentru hoții de lemne și supraveghere video a drumurilor forestiere

Bera Larisa

Publicat

în

Codul Silvic 2025: Închisoare pentru hoții de lemne și supraveghere video a drumurilor forestiere Noul Cod Silvic, adoptat prin Legea nr. 331/2024 a fost publicat în Monitorul Oficial pe 9 ianuarie 2025. Acesta introduce noi măsuri pentru protejarea mediului, dar și sancțiuni dure pentru a combate tăierea ilegală a lemnelor. Citește și: Noi reglementări în […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Copyright © 2004 - 2025 Ziarul Unirea