După 150 ani, Adunarea Generală a ASTRA se reunește, din nou, la Abrud. Omagiu națiunii române ardelene!
Abrudul găzduia în urmă cu un veac și jumătate (27 – 29 iulie 1865) cea de-a cincea adunare generală a ASTRA – Asociaţiunea transilvană pentru literatura română şi cultura poporului român (după cele de la Sibiu – 1861 de înființare; Brașov – 1862; Blaj – 1863; Hațeg – 1864).
Despre evenimentul de atunci, Gazeta ”Telegraful român” scria că orașul a fost ”martorul unei manifestații rare”. Erau prezenți cei mai de seamă reprezentanți ai națiunii române ardelene în frunte cu Timotei Cipariu, George Barițiu, Avram Iancu, Iosif Hodoș, Axente Sever, Ilie Măcelariu, Alex Roman, I.V. Rusu, Ioan Fekete Negruțiu, Ioan Bob, I. Micu Moldovan, Visarion Roman, Sava Popovici Barcianu ș.a.
Problema principală aflată în dezbatere a fost realizarea unei unități în privința folosirii ortografiei cu litere latine. Au mai susținut ”disertații” T. Cipariu ”Tablele cerate”, G. Barițiu (”Științele tehnice”), I. Hodoș (”Despre istoria dreptului roman”)
I.V. Russu a susținut o informare cu privire la cererea cărturarilor români de a se realiza, de către Asociațiune, un Dicționar etimologic și al altuia în limbile română, germană și maghiară. S-a propus instituirea a două premii de câte 100 florini fiecare pentru cele două lucrări. George Barițiu s-a oferit să se ocupe de tipărirea acestora.
În încheierea lucrărilor Adunării Generale are loc concertul ”artistei de violină„ Elisa Circa. Reprezentația artistei i-a entuziasmat pe participanți, însuși Avram Iancu a felicitat-o călduros.
Adunarea de la Abrud, prima din Apuseni a ASTRA, avea să rămână în conștiința participanților și a comunității prin acțiunea din ziua de 29 august când cei prezenți s-au deplasat la Bucium pentru a vedea Detunatele. Aici au fost întâmpinați cu bucate tradiționale, cu muzică și cu jocuri naționale. S-a cântat ”Deșteaptă-te române”.
Evenimentul a fost însemnat, pentru aducere aminte, la baza coloanei de buzalt a acestui unic moment natural.
Ca un omagiu adus înaintașilor în toamna acestui an (octombrie) Adunarea Generală a ASTRA se va desfășura, din nou, la Abrud, potrivit CJ Alba.
Nașterea ASTRA:
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
1 Decembrie 2024, Ziua Națională la Alba Iulia: PROGRAMUL final al manifestărilor Programul de Ziua Națională a României – 1 Decembrie 2024, la Alba Iulia, a fost actualizat și cuprinde parada militară, concert Andra și F-Charm, spectacol de muzică populară, focuri de artificii și multe altele. Citește și: Parada militară de 1 Decembrie 2024, la […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Opinii - Comentariiacum o zi
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Ştirea zileiacum 4 zile
PROGRAMUL zilei de 1 decembrie 2024, Ziua Națională, la Alba Iulia: Paradă militară, concert Andra și focuri de artificii
-
Opinii - Comentariiacum o zi
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii
-
Ştirea zileiacum o zi
21 noiembrie: Zece ani de la tragedia aviatică de la Mălâncrav. Ziua când Alba Iulia a pierdut un tânăr pilot căpitan