Duminică, 10 iunie 2012, cetăţenii judeţului Alba sunt chemaţi la urne!
Interviu cu Maria Teodora ŢÎMPEA, preşedintele Biroului Electoral Judeţean Alba
– Stimată doamnă judecător Maria Teodora Ţîmpea, duminică, 10 iunie, sunt programate să aibă loc alegerile locale, locuitorii judeţului Alba fiind chemaţi la urne, ca să-şi aleagă primarii, consilierii locali, preşedintele Consiliului Judeţean Alba şi consilierii judeţeni. În calitate de preşedinte al Biroului Electoral Judeţean Alba, aş dori pentru început să precizaţi cine sunt cetăţenii care au drept de vot şi documentele pe baza cărora pot vota?
– Potrivit legislaţiei în vigoare, au drept de vot cetăţenii români care au împlinit vârsta de 18 ani sau cei care împlinesc vârsta de 18 ani în ziua alegerilor, dacă nu li s-a interzis exercitarea acestui drept. De asemenea, au drept de vot şi cetăţenii Uniunii Europene care au domiciliul sau reşedinţa în România, în aceleaşi condiţii cu cetăţenii români. Referitor la documentele cu care se poate vota, în primul rând trebuie să menţionez faptul că acestea trebuie să fie în termenul de valabilitate, fapt pe care vor fi obligaţi să-l verifice membrii birourilor electorale ale secţiilor de votare. Se va putea vota cu cartea de identitate, cartea de identitate provizorie, buletinul de identitate, paşaportul diplomatic, paşaportul de serviciu, deci nu cu paşaport turistic, sau cu carnetul de serviciu militar.
– Fiţi amabilă, vă rog, şi explicaţi cititorilor noştri care este, din punct de vedere tehnic, procedura de vot?
– În ziua votării, duminică, 10 iunie 2012, secţiile de votare vor fi deschise între orele 7.00 – 21.00. Cetăţenii se prezintă la secţia de votare la care le este arondată strada sau localitatea, potrivit delimitărilor făcute, unde sunt înscrişi în copiile listelor electorale permanente, complementare sau pe lista suplimentară întocmită de către primari.
Fiecare alegător prezintă actul de identitate valabil biroului electoral al secţiei de votare care, după verificarea înscrierii numelui alegătorului în lista electorală, îi încredinţează cele 4 buletine de vot – pentru alegerea primarului, pentru alegerea consilierilor locali, pentru alegerea preşedintelui CJ Alba, pentru alegerea consilierilor judeţeni – precum şi ştampila cu menţiunea „VOTAT”. Alegătorii votează separat în cabine închise, prin aplicarea ştampilei cu menţiunea „VOTAT” strict în interiorul patrulaterului care cuprinde lista de candidaţi sau numele candidatului pe care-l votează. Alegătorii care din motive temeinice, constatate de preşedintele biroului electoral al secţiei de votare, nu pot vota singuri pot chema în cabina de vot un însoţitor ales de eil, pentru a-i ajuta. Însoţitorul nu poate fi însă unul dintre candidaţii din circumscripţia respectivă.
După exercitarea votului, alegătorul îndoaie buletinul de vot astfel încât pagina albă cu ştampila de control să rămână în afară, adică să se vadă ştampila de control, iar apoi introduce pe rând buletinele de vot în urnă, aşa încât acestea să nu se deschidă, pentru ca votul să rămână secret. Ulterior, ştampila cu menţiunea „VOTAT” se restituie preşedintelui biroului secţiei de votare, care o aplică pe buletinul de identitate, înscriind şi data scrutinului. Dacă alegătorul votează pe baza cărţii de identitate, atunci i se aplică un timbru autocolant, iar procedura este apoi similară ca în cazul buletinului de identitate.
– Cine şi când poate solicita deplasarea urnei speciale la alegerile locale?
– Legea prevede că alegătorii netransportabili din cauză de boală sau invaliditate, persoanele reţinute, deţinute în baza unui mandat de arestare, pot vota prin aducerea urnei speciale, dacă solicită în scris această modalitate de vot. În cazul cetăţenilor Uniunii Europene, pot cere urna mobilă numai persoanele care domiciliază în raza teritorială a secţiei de votare respective şi numai dacă se asigură secretul votului.
– Care sunt principalele sancţiuni contravenţionale şi infracţiuni care se pot constata în ziua alegerilor locale?
– Violarea secretului votului de către membrii birourilor secţiilor de votare ori de către alte persoane constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoarea între 6 luni şi 3 ani. De asemenea, constituie infracţiuni tipărirea şi utilizarea buletinelor de vot falsificate, introducerea în urnă a unui număr suplimentar de buletine de vot faţă de cele votate de alegător, falsificarea prin orice mijloace a documentelor de la birourile electorale, precum şi exercitarea dreptului de vot cu acte de identitate nule sau false, pedeapsa fiind închisoarea între 2 şi 7 ani. Pe de altă parte, continuarea propagandei electorale după încheierea campaniei electorale, prin lansarea, afişarea sau distribuirea materialelor electorale de orice tip, precum şi sfătuirea alegătorilor să voteze sau să nu voteze anumite partide politice, alianţe politice, alianţe electorale ori candidaţi independenţi reprezintă contravenţie, care se sancţionează cu amendă de la 1400 la 2000 de lei.
– Vă mulţumesc şi vă doresc ca alegerile locale de duminică, 10 iunie, să se desfăşoare fără incidente, conform legislaţiei în vigoare. (R.G.)
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Opinii - Comentarii
23 noiembrie 1940: România a semnat aderarea la Pactul Tripartit, alături de Germania, Italia și Japonia. Ce se urmărea prin acest act
23 noiembrie 1940: România a semnat aderarea la Pactul Tripartit, alături de Germania, Italia și Japonia. Ce se urmărea prin acest act La data de 23 noiembrie 1940 a avut loc aderarea României la Pactul Tripartit. Generalul Ion Antonescu, şeful statului român între 1940-1944, a semnat, la Berlin adeziunea României la Pactul Tripartit împotriva Uniunii […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum 21 de ore
23 noiembrie 1940: România a semnat aderarea la Pactul Tripartit, alături de Germania, Italia și Japonia. Ce se urmărea prin acest act
-
Opinii - Comentariiacum o zi
23 noiembrie – Zborul Marii Uniri: Povestea aviatorului mort în anonimat, care a zburat la -40 de grade cu documentele Marii Uniri de la 1 decembrie 1918
-
Opinii - Comentariiacum 5 zile
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii