DSVSA Alba: Un singur FOCAR de PESTĂ PORCINĂ africană la porc domestic, activ în Alba. 18 focare STINSE în luna iunie
DSVSA Alba: Un singur FOCAR de PESTĂ PORCINĂ africană la porc domestic, activ în Alba. 18 focare STINSE în luna iunie
Pe teritoriul județului Alba evoluează, în prezent, un singur focar de pestă porcină africană la porc domestic, depistat în 23 iunie, în localitatea Ighiu, ca urmare a analizelor efectuate în Laboratorul Sanitar Veterinar și pentru Siguranța Alimentelor Alba și confirmate de Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală București. În urma acestuia, s-au luat măsurile specifice în vederea prevenirii răspândirii îmbolnăvirilor, s-au stabilit zonele de protecție (pe o rază de 0-3 kilometri) și supraveghere (3-10 kilometri), în jurul focarului.
În luna iunie s-a reușit stingerea a 18 focare de pe teritoriul județului Alba, din comunele: Jidvei (3), Cenade (1), Valea Lungă (4), Cetatea de Baltă (2), Bucerdea Grânoasă (2), Pâclișa (1), Vințu de Jos (3), Cunța (1), Mirăslău (1). Acest lucru a fost posibil grație colaborării între Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor, cu celelalte instituții implicate în combaterea focarelor de PPA, dar și a respectării măsurilor specifice de către crescătorii de animale.
În continuare, respectarea măsurilor de către crescătorii de animale este extrem de importantă pentru prevenirea răspândirii îmbolnăvirilor la animale. În acest sens, transmitem populației să nu cumpere purcei din locuri necunoscute, fără a fi identificați, cu crotalie, și fără certificat sanitar veterinar de sănătate eliberat de medicul veterinar de liberă practică împuternicit; creșteți porcii doar în spații închise, fără posibilitatea de a veni în contact cu porcii din alte exploatații, cu porcii mistreți sau cu proprietarii care dețin porci domestici; este recomandat ca pentru dezinfecția la intrarea în adăpost, să puneți o tăviță cu burete sau paie îmbibate cu o soluție slabă de sodă caustică sau cu un biocid recomandat de un medic veterinar; respectați toate măsurile de biosecuritate transmise de către medicii veterinari.
În urma apariției fiecărui focar de PPA s-au luat măsuri în regim de urgență și s-a întrunit Centrul Local de Combatere a Bolilor și s-a adoptat planul de măsuri pentru controlul, combaterea și eradicarea bolii, precum și pentru adoptarea zonelor de protecție și supraveghere.
Facem precizarea că pesta porcină africană nu produce îmbolnăviri la oameni, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus are, însă, impact la nivel economic și social.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
ACCIDENT rutier pe o stradă din Aiud: Un pieton a fost surprins și accidentat de un autoturism. Trafic îngreunat
ACCIDENT rutier pe o stradă din Aiud: Un pieton a fost surprins și accidentat de un autoturism. Trafic îngreunat Un accident rutier a avut vineri, 20 decembrie 2024, pe o stradă din municipiul Aiud, în jurul orei 19:30. Potrivit primelor informații transmise de IPJ Alba un pieton a fost surprins și accidentat de un autoturism. […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 11 minute
Povestea sau legenda lui Moș Crăciun
-
Curier Județeanacum 23 de ore
Mesaje de Crăciun 2024 în limba italiană, traduse în limba română. Cântece tradiționale de Crăciun în limba italiana
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
Nume care se sărbătoresc de Sfântul Daniel 2024. Viața Sf Daniel și semnificația numelui
-
Curier Județeanacum o zi
Obiceiuri, tradiții și superstiții de Ignat – Ziua sacrificării porcului de Crăciun
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
Mesaje de Sfântul Daniel 2024: URARI, FELICITARI și SMS-uri de LA MULȚI ANI pe care le poți trimite celor dragi
-
Actualitateacum 15 ore
De ce se taie porcul pe 20 decembrie, de IGNAT. Tradiții și obiceiuri