Rămâi conectat

Actualitate

DSVSA Alba realizează controale oficiale prin tehnica denumită ”clientul misterios”. Recomandări pentru consumatori

Ioana Oprean

Publicat

în

DSVSA Alba realizează controale oficiale prin tehnica denumită ”clientul misterios”. Recomandări pentru consumatori

Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Alba realizează controale oficiale prin tehnica denumită ”clientul misterios” și recomandă tuturor consumatorilor să achiziționeze produse alimentare doar de la unități autorizate sau înregistrate sanitar veterinar, iar dacă au suspiciuni privind calitatea și siguranța lor să depună sesizări.

În cadrul acestor controale, inspectorii sanitar-veterinari verifică modul în care sunt respectate condițiile generale de igienă în cazul produselor de origine animală destinate consumului uman, ce sunt livrate la distanță, ca urmare a unor comenzi pe internet (online) sau prin telefon.

În fapt, inspectorii DSVSA Alba vor comanda printr-o solicitare directă, realizată anonim, fără declinarea calității oficiale, produse alimentare comercializate pe internet. Ulterior, acestea vor fi inspectate, analizate, testate sau supuse unei verificări a conformității. De asemenea, vor fi verificate trasabilitatea produselor, etichetele, condițiile generale de igienă și de comercializare. Inspectorii se vor asigura că mâncarea sau alimentele de origine animală respectă toate standardele de calitate impuse de lege.

Aceste controale se realizează pentru a ne asigura că alimentele de origine animală, comercializate și livrate la distanță, nu reprezintă un risc pentru sănătatea publică, iar activitatea celor care le prepară și livrează se realizează cu respectarea tuturor normelor și legislației sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor.

În acest sens, îi rugăm pe consumatori să sesizeze DSVSA Alba în cazul în care au suspiciuni privind produsele alimentare pe care le comandă, la numărul de telefon: 0258 835 915 sau pe adresa de e-mail [email protected].

În altă ordine de idei, transmitem populaţiei ca, în perioadele cu temperaturi ridicate, să acorde atenţie modului în care păstrează sau prepară alimentele şi a locurilor de unde acestea sunt cumpărate.
Astfel, consumatorilor li se recomandă:

Să cumpere produse alimentare numai din locuri sau spaţii înregistrate sau autorizate sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor, pentru că le oferă garanţia unor produse sigure, care au fost obținute în unități autorizate/înregistrate aflate sub supravegherea medicilor veterinari oficiali/inspectorilor oficiali din cadrul DSVSA;

Să nu cumpere produse alimentare expuse la vânzare în locuri şi condiţii necorespunzătoare (pe stradă, din portbagajul maşinilor etc.) cu atât mai mult în cazul alimentelor uşor perisabile – carne, peşte, ouă, lapte şi produse lactate;

Să aleagă alimentele cu atenţie, ținând cont de aspect, miros, termen de valabilitate;

Să ia în considerare temperatura la care trebuie păstrate alimentele ce necesită păstrare la rece;

Să verifice prospeţimea în momentul achiziţionării – să nu cumpere alimentele cu miros neplăcut sau având culoarea, consistenţa modificată sau care prezintă mucegai pe suprafaţă;

Să nu cumpere produse care poartă indicaţiile “păstraţi la frigider”, “păstraţi la rece” sau “păstraţi în congelator” şi care nu au fost depozitate în condiţii de refrigerare sau congelare.

Cât mai repede posibil după cumpărare, alimentele de origine animală să fie introduse în frigider, unde se păstrează astfel: carnea refrigerată, laptele, produsele din lapte şi ouăle, la o temperatură de refrigerare de preferinţă între 0˚C+4˚C şi separat în funcţie de categoria de produs, iar carnea congelată la o temperatură cât mai scăzută, respectiv sub -18˚C;

Să ambaleze separat alimentele care urmează a fi depozitate în frigider şi să le menţină în decursul perioadei de valabilitate, la temperaturile indicate pe ambalaj;

Să păstreze alimentele gătite în recipiente acoperite;

Produsele care au fost decongelate să nu se recongeleze, pentru a fi preparate sau consumate ulterior;

Să îndepărteze alimentele alterate, care sunt o sursă de contaminare pentru celelalte alimente;

Să spele bine fructele şi legumele înainte de a le depozita în frigider şi înainte de a le consuma.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Digitalizarea blocată de birocrație: Instituțiile din România nu pot citi noile cărți electronice de identitate pentru că nu au echipamentele necesare

Buzdugan Rebecca

Publicat

în

Digitalizarea blocată de hârțogărie: Instituțiile din România nu pot folosi noile cărți electronice de identitate pentru că nu au echipamentele potrivite Digitalizarea dă rateuri în România pentru că birocrația e peste tot și instituțiile nu au echipamentele necesare. Chiar dacă peste 500.000 de oameni au cărți electronice de identitate, unele instituții nu pot citi datele […]

Citește mai mult

Actualitate

Furtuna Zack lovește România: Zonele unde se așteaptă vijelii puternice. Europa, sub cod de furtuni violente cu rafale de 120 km/h

Ioana Oprean

Publicat

în

Furtuna Zack lovește și în România: Zonele unde se așteaptă vijelii puternice. Europa, sub cod de furtuni violente cu rafale de 120 km/h Europa trece printr-o perioadă marcată de instabilitate atmosferică severă, cauzată de furtuna Zack, un fenomen meteo de toamnă timpurie care a făcut deja ravagii în mai multe țări din vestul și centrul […]

Citește mai mult

Actualitate

Românii au cele mai multe zile libere legale din UE: Angajații din România pot avea anual aproape 2 luni nemuncite, dar plătite

Ioana Oprean

Publicat

în

Românii au cele mai multe zile libere legale din Uniunea Europeană: Angajații din România pot avea anual aproape 2 luni nemuncite, dar plătite Angajații din România au 17 zile libere pentru sărbătorile legale, cele mai multe din Uniunea Europeană. Acestea, combinate cu cele 20 de zile de concediu, duc la aproape două luni libere pe […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Copyright © 2004 - 2025 Ziarul Unirea