DSVSA Alba : Măsuri pentru prevenirea apariției gripei aviare pe teritoriul județului Alba
DSVSA Alba : Măsuri pentru prevenirea apariției gripei aviare pe teritoriul județului Alba
Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Alba solicită sprijinul fermierilor din industria avicolă și al cetățenilor în privința respectării tuturor măsurilor de prevenire a apariției gripei aviare pe teritoriul județului, prin aplicarea măsurilor de biosecuritate, respectarea deciziilor adoptate de către Centrul Național de Combatere a Bolilor și a regulilor generale de protecție. Achiziționarea păsărilor cu origine necunoscută, de la comercianți neautorizați, rămâne strict interzisă și poate reprezenta un real pericol de introducere a bolii în propriile gospodării.
Comitetul Național pentru Situații de Urgență – Centrul Național de Combatere a Bolilor a adoptat, în 19.05.2021, o prevedere importantă pentru operatorii economici și populație, după cum urmează: ”comercializarea puilor de o zi din stațiile de incubație autorizate sanitar veterinar, către crescătorii de păsări din gospodăriile populației, poate fi efectuată și de către unitățile comerciale înregistrate sanitar-veterinar, iar comercializarea puilor precrescuți în cadrul fermelor comerciale, înregistrate sanitar veterinar, poate fi realizată de către acestea direct către crescătorii de păsări din gospodăriile populației”.
Acest punct vine în completarea Deciziei nr.1 din 07.05.2021, prin care s-au suspendat activităţile comerciale cu păsări vii, prin intermediul mijlocitorilor de afaceri, precum şi a oricăror altor activităţi de intermediere în vederea comercializării directe către crescătorii de păsări din gospodăriile populaţiei, pe întreg teritoriul României pentru toate speciile de păsări comercializate pe o perioadă de 30 de zile.
Reamintim persoanelor care cresc păsări în propriile gospodării că trebuie să respecte mai multe măsuri simple, dar extrem de importante, precum:
• Prevenirea oricărui contact direct și indirect între păsările sălbatice, în special cele de apă și păsările domestice (în special palmipede). Este interzis accesul păsărilor domestice și a păsărilor sălbatice captive la luciul de apă, lacuri, bălți, râuri și orice altă amenajare hidrologica;
• separarea în cadrul gospodăriei, în măsura posibilităților, a rațelor și gâștelor de alte păsări domestice;
• interzicerea creșterii păsărilor domestice în aer liber. Acestea trebuie ținute obligatoriu în spații special amenajate; când acest lucru nu este posibil, hrănirea și adăparea păsărilor se va realiza într-o zonă acoperită la care nu pot avea acces păsările sălbatice;
• se interzice adăparea păsărilor domestice cu apă din rezervoarele de apă de suprafață accesibile păsărilor sălbatice;
• interzicerea intrării mai multor persoane în zona de exploatare a păsărilor domestice;
• prevenirea contactului cu alte specii de mamifere, inclusiv animale de companie;
• se va acorda o atenție sporită asupra riscurilor introducerii si diseminării bolii de către vânători, care pot transmite virusul prin păsările sălbatice precum si prin echipamente;
• furajele trebuie ținute în spații închise acoperite și în timpul depozitării trebuie asigurat să nu aibă acces alte specii de animale.
De asemenea, cumpărarea de carne de pasăre, ouă și produse din carne de pasăre se va face numai din unități înregistrate/ autorizate sanitar-veterinar.
Reamintim că Laboratorul Național de Referință pentru Influența Aviară din cadrul Institutului de Diagnostic și Sănătate Animală București a confirmat patogenitatea ridicată pentru tulpina de virus subtipul H5N8, pentru probele recoltate din focarul confirmat la exploatația de păsări din localitatea Ungheni, din județul Mureș. În urma verificărilor privind trasabilitatea păsărilor comercializate, provenind din exploatația comercială din localitatea Ungheni, au fost depistate 4 noi focare și suspiciuni de Influență Aviară, dintre care unul în județul Harghita și alte trei în județul Mureș, în gospodării ale populației. Din informațiile preliminare ale anchetei epidemiologice rezultă că aceste noi focare au apărut din cauza comerțului cu păsări realizat prin intermediari și magazine de vânzare a păsărilor vii.
Influența (gripa) aviară este o boală infecțioasă produsă de un virus care poate afecta peste 50 de specii de păsări domestice şi păsări sălbatice. Rezervorul natural de virus îl reprezintă păsările migratoare şi în special păsările acvatice. Boala se transmite de la păsările sălbatice infectate cu virusul influenței aviare prin contact direct, contact cu cadavre de păsări, secreţii şi excreţii şi prin contact indirect prin intermediul apei, furajelor, echipamentelor, adăposturilor, mijloacelor de transport care au fost contaminate.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
Cristian Păun, profesor ASE originar din Alba. Despre aur, moneda Bitcoin și NFT-uri: „Prost ești dacă te chinui să mai produci cartofi”
Cristian Păun, profesor ASE originar din Alba. Despre aur, moneda Bitcoin și NFT-uri: „Prost ești dacă te chinui să mai produci cartofi” Cristian Păun, profesor universitar în cadrul Academiei de Studii Economice București, originar din județul Alba, revine în atenția publicului cu un nou avertisment, de această dată cu privire la reforma sistemului monetar actual […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Ştirea zileiacum 4 zile
PROGRAMUL zilei de 1 decembrie 2024, Ziua Națională, la Alba Iulia: Paradă militară, concert Andra și focuri de artificii
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum 44 de minute
23 noiembrie – Zborul Marii Uniri: Povestea aviatorului mort în anonimat, care a zburat la -40 de grade cu documentele Marii Uniri de la 1 decembrie 1918
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii