DSVSA Alba: Informare cu privire la organizarea punctelor temporare de sacrificare a mieilor
În perioada Sărbătorilor Pascale reprezentanții Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (D.S.V.S.A.) Alba vin în întâmpinarea nevoilor consumatorilor şi crescătorilor de animale prin autorizarea şi asigurarea personalului sanitar veterinar de specialitate necesar funcționării punctelor temporare de sacrificare a mieilor.
Până la această data (19.04.2019) au fost solicitate și autorizate opt centre de sacrificare a mieilor cu caracter de funcționare temporar:
- Alba Iulia – centrul de sacrificare miei pe strada Livezii, nr. 37 A;
2. Teiuș – centrul de sacrificare miei în piața agroalimentară, strada Barbu Lăutaru, nr. 20;
3. Sebeș – centrul de sacrificare miei în Piața Dacia;
4. Aiud – centrul de sacrificare miei pe strada Ostașilor, nr. 16 D;
5. Câmpeni – centrul de sacrificare miei – SC Compil Moțul SRL (carmangerie), strada Moților, nr. 75;
6. Câmpeni – centrul de sacrificare miei – SC Alimpam SRL, strada Izvoarelor, nr. 2;
7. Abrud – centrul de sacrificare miei pe strada Oborului, nr. 1;
8. Ocna Mureș – centrul de sacrificare miei pe strada Abatorului, nr. 48.
Pe întreaga perioadă de sacrificare a mieilor la nivelul acestor centre se asigură asistență și control sanitar-veterinar de specialitate prin intermediul medicilor veterinari din cadrul DSVSA Alba.
Pentru autorizarea acestor puncte s-au avut în vedere următoarele aspecte:
– distanţele mari faţă de abatoarele autorizate sanitar veterinar pentru schimburi intracomunitare;
– numărul mare de miei destinaţi sacrificării în această perioadă, care trebuie să fie peste capacitatea de sacrificare proiectată a abatoarelor autorizate sanitar veterinar din vecinătate;
– asigurarea la nivel local a numărului suficient de personal sanitar veterinar permanent care să realizeze controlul ante-mortem şi post-mortem al animalelor şi care să poată dispune măsuri în cazurile în care constată încălcări ale prevederilor legislaţiei în vigoare.
Punctele temporare de sacrificare în care crescătorii de ovine pot sacrifica mieii trebuie se respecte condiţiile generale şi specifice de igienă, bunăstare a animalelor şi gestionare a subproduselor de origine animală nedestinate consumului uman stabilite de legislaţia sanitară veterinară.
Funcţionarea punctelor de sacrificare a mieilor este permisă numai în perioada premergătoare Paștelui catolic, respectiv Paștelui ortodox (15-28 aprilie), între orele 07:00 – 17:00.
În cazul mieilor destinaţi sacrificării se vor avea în vedere şi următoarele aspecte:
– controlul stării de sănătate a animalelor şi admiterea pentru sacrificare în vederea consumului public numai a animalelor identificate conform legislaţiei în vigoare, care sunt sănătoase, crescute în gospodării, ferme şi localităţi indemne de boli transmisibile;
– verificarea respectării regulilor de bunăstare a animalelor în timpul transportului şi în timpul tăierii, în toate unităţile aprobate pentru tăierea mieilor, inclusiv verificarea modului de completare al formularelor de mişcare;
– transportul mieilor trebuie efectuat numai în mijloace auto autorizate sanitar veterinar, iar animalele vor fi însoţite de certificate veterinare care să ateste sănătatea acestora, precum şi de documente care să cuprindă informaţii despre lanţul alimentar;
– carnea de miel rezultată în urma sacrificărilor în spaţiile/locurile amenajate temporar va fi obţinută numai la cererea directă a consumatorilor şi nu poate fi livrată către alte unităţi din domeniul alimentar înregistrate/autorizate sanitar veterinar;
– marcarea cărnii (carcaselor) de miel rezultate în urma sacrificărilor în spaţiile amenajate temporar va fi realizată cu o marcă de sănătate de formă rotundă, cu un diametru de 3,5 cm, în interiorul căreia trebuie să fie înscrise indicativul judeţului (Alba) urmat de codul numeric acordat de DSVSA judeţeană.
Lista Circumscripțiilor Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor din județul Alba:
1. C.S.V.S.A. Aiud Tel. 0258/861658
2. C.S.V.S.A. Blaj Tel. 0258/710102
3. C.S.V.S.A. Câmpeni Tel. 0258/771514
4. C.S.V.S.A. Sebeș Tel. 0258/731038
5. C.S.V.S.A. Alba Iulia Tel. 0258/835701
6. C.S.V.S.A. Teiuș Tel. 0258/851717
Reamintim consumatorilor că pot sesiza nereguli din domeniul siguranței alimentelor, înregistrate pe teritoriul județului Alba la nr. de telefon 0258/835915 sau se pot adresa circumscripțiilor sanitar veterinare teritoriale.
Compartiment Comunicare DSVSA Alba, purtător de cuvânt Dragoș Suciu
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Curier Județean
MÂINE | Miting de protest la Fabrica de Arme Cugir: Radu Oprea, ministrul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului, vizită la secțiile modernizate ale Uzinei Mecanice
MÂINE | Miting de protest la Fabrica de Arme Cugir: Radu Oprea, ministrul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului, vizită la secțiile modernizate ale Uzinei Mecanice Sindicatul ,,Apărarea” de la Societatea Fabrica de Arme Cugir organizează joi, 14 noiembrie 2024, un miting de protest la care sunt așteptați să ia parte peste 700 de salariați. Tot mâine, […]
Secțiune Articole Similare
-
Actualitate4 zile ago
Când începe Postul Crăciunului 2024: Ce zile de post mai sunt până la sfârșitul anului
-
Opinii - Comentarii2 zile ago
12 noiembrie – triplă sărbătoare a Armatei Române: Ziua Cercetaşilor, Geodezilor militari și SMG
-
Opinii - Comentarii21 de ore ago
13 noiembrie, Sfântul Ioan Gura de Aur, mare şi vestit luminator dascăl al lumii
-
Opinii - Comentarii3 zile ago
În 11 noiembrie, creștinii ortodocși îl pomenesc pe Sfântul Mina, ocrotitorul celor păgubiţi
-
Actualitate3 zile ago
Care este ora ideală pentru a bea cafeaua?
-
Opinii - Comentarii5 zile ago
9 noiembrie: Ziua internaţională de luptă împotriva fascismului şi antisemitismului. ”Noaptea de cristal” a rămas în istorie drept debutul simbolic al Holocaustului