DSVSA Alba: CONTROALE specifice perioadei premergătoare Sărbătorilor Pascale. Care sunt cerințele sanitar veterinare privind sacrificarea mieilor
În scopul prevenirii apariției toxinfectiilor alimentare în perioada Sărbatorilor Pascale, când în mod traditional, consumul de alimente de origine animală creste semnificativ, Directia Sanitar Veterinară si pentru Siguranta Alimentelor Alba a dispus masuri specifice în aceasta perioadă precum si o intensificare a controalelor sanitar veterinare asupra modului în care sunt produse, depozitate, transportate și valorificate carnea de miel, ouale precum și alte alimente de origine animala destinate consumului uman.
Începând cu data 03.04.2019 medicii veterinari din cadrul D.S.V.S.A. Alba, au demarat efectuarea de controale si verificari ale modului în care sunt respectate conditiile sanitar veterinare în, abatoare, unitati de transare, unitati de depozitare, unitati de alimentatie publica, pietele agro-alimentare precum si în toate unitatile unde se comercializeaza alimente de origine animala. Aceste controale vor contina până în 01.05.2019
De asemenea, pentru asigurarea protecţiei consumatorilor, inspectorii sanitari veterinari vor colabora cu reprezentanţii altor instituţii competente de la nivel judeţean/local (primării, consilii judeţene, ANAF, ANPC, IPJ, etc.) organizand acţiuni comune de control în unităţile care produc, procesează, depozitează, şi comercializează produse de origine animală, în limita competenţelor stabilite de legislaţia în vigoare şi în baza protocoalelor de colaborare încheiate de A.N.S.V.S.A. cu alte autorităţi abilitate.
În toate pieţele agroalimentare şi în alte locuri special amenajate în care vor fi valorificate carnea şi celelalte produse de origine animală, se va asigura personal de specialitate.
Sacrificarea mieilor se va realiza în unităţi de abatorizare, autorizate sanitar veterinar pentru schimburi intracomunitare din județul Alba publicate pe site-ul ANSVSA.
În cazuri excepționale sacrificarea mieilor se poate realiza şi în locurile special amenajate temporar în care se asigură supraveghere sanitară veterinară şi unde sunt respectate condiţiile de igienă stabilite în Reg. (CE) nr. 852/2004, precum și cerințele privind bunăstarea animalelor și gestionarea materialului cu risc specific.
Decizia din partea D.S.V.S.A. Alba privind organizarea şi amenajarea locurilor speciale pentru sacrificarea mieilor se va realiza în baza solicitarii din partea primariilor si a unei analize în ceea ce priveşte capacitatea de sacrificare a abatoarelor din județ.
Functionarea centrelor de sacrificare a mieilor este permisă numai pentru perioada 15-28.04.2019,orele 700 -1700 . Până în prezent au fost înregistarte solicitări din partrea unor primarii pentru autorizarea temoprară a unor centre de sacrificare a mieilor, în localitățile: Alba Iulia, Aiud, Abrud, Cîmpeni.Teiuș, Sebeș și Ocna Mureș. Aceste centre vor fi evaluate în vederea autorizării sanitar veterinare urmând a fi aprobate spațiile de sacrificare în care se respectă cerințele sanitar veterinare.
Aceste centre vor fi evaluate în vederea autorizării sanitar veterinare urmând a fi aprobate spațiile de sacrificare în care se respectă cerințele sanitar veterinare.
Spaţiile avizate temporar pentru sacrificarea mieilor trebuie să dispună de următoarele facilităţi :
– separare fizică, astfel încât sacrificarea mieilor să nu producă disconfort cumpărătorilor;
– asigurarea conditiilor de bunastare în timpul sacrificarii mieilor (asomator electric)
– spaţii special amenajate pentru cazarea animalelor şi cu posibilităţi după caz de adăpare;
– sistem de alimentare cu apă potabilă, atunci cînd se impune;
– facilităţi de colectare şi stocare în vederea dirijării la unităţi de neutralizare a subproduselor necomestibile rezultate din sacrificarea animalelor;
– Dirijarea subproduselor la unităţile de ecarisare şi a MRS-urilor la incineratoare intră în responsabilitatea primăriei sau administratorului locului de sacrificare.
Carnea de miel rezultată în urma sacrificărilor în aceste locuri special amenajate, va fi obţinută la cererea directă a consumatorilor şi nu poate fi livrată pentru comercializare către alte unităţi din domeniul alimentar înregistrate/autorizate sanitar veterinar
Aplicarea mărcii de sănătate pe carcasele de miel se va face numai după efectuarea examinării ante şi post-mortem de către medicul veterinar care asigură supravegherea sanitară-veterinară a locului amenajat pentru sacrificarea mieilor.
În cazul mieilor destinați sacrificării se vor avea în vedere următoarele aspecte:
Controlul stării de sănătate și admiterea pentru sacrificare în vederea consumului public, numai a animalelor identificate conform legislației, care sunt sănătoase și care sunt crescute în gospodării sau fereme indemne de boli transmisibile.
-Verificarea respectării regulilor de bunăstare a animalelor în timpul transportului și în timpul tăierii
-Transportul mieilor pentru tăierea în abatoare se va efectua numai cu mijloace auto autorizate şi însoţite de certificate veterinare care să ateste starea de sănătate precum şi documente privind informaţiile lanţului alimentar
În cazul ouălor destinate consumului uman
– Producătorii şi comercianţi care valorifică ouă pentru consum uman, trebuie să fie înregistrate/autorizate sanitar conf. legislaţiei sanitare veterinare în vigoare;
– transportul ouălor trebuie efectuat numai în mijloace auto autorizate sanitar veterinar şi care îndeplinesc condiţiile sanitare veterinare;
– ouăle trebuie să fie marcate cu codul producătorului și trebuie să provină din centre de ambalare ouă autorizate în conformitate cu prevederile Regulamentului (CE) nr. 589/2008 cu privire la standardele de comercializare aplicabile ouălor, cu excepția ouălor comercializate prin vînzare directă;
-este interzisă comercializarea ouălor cu coaja crapată sau murdară
Lapte şi produse din lapte
Comercializarea laptelui şi a brânzeturilor în pieţele agroalimentare de către producătorii agricoli, se realizează în baza documentelor de înregistrare sanitară veterinară, eliberate de către D.S.V.S.A. Alba, conform prevederilor Ordinului ANSVSA nr.111/2008.
Laptele crud destinat vânzării directe către consumatorul final, sau prelucrării în brânzeturi trebuie să provină numai de la animale sănătoase, care nu suferă de boli ce pot fi transmise la om prin intermediul laptelui.
Producătorii care vând direct lapte crud către consumatorul final în pieţe trebuie să deţină fişe de sanătate, care să ateste starea de sănătate a animalelor de la care a fost obţinut laptele, completate de către medicii veterinari din localităţile de origine.
Brânzeturile destinate comercializării directe către consumatorul final de către producătorii agricoli, pot fi expuse la vânzare, în spaţiile special amenajate din halele de desfacere a produselor alimentare,în vitrine destinate acestui scop, în recipiente (tăvi) confectionate din materiale necorodabil, uşor de curăţat şi igienizat
Brânzeturile trebuie protejate corespunzător împotriva contaminării pe durata transportului şi a expunerii la vânzare către consumatorul final (de exemplu: în recipiente din material plastic, pungi din plastic incolore, etc).
Comercializarea directă către consumatorul final în hale de desfacere a prodselor alimentare şi târguri de produse tradiționale, a brânzeturilor obţinute de producătorii agricoli, se va face numai în ambalaje de desfacere corespunzătoare de unică folosinţă (pungi de plastic alimentare, hârtie cerată alimentară, etc.), sau alte tipuri de recipiente curăţate şi igienizate corespunzător.
Lista Circumscriptiilor Sanitar Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor din judetul Alba:
1. C.S.V.S.A. Aiud Tel. 0258/861658
2. C.S.V.S.A. Blaj Tel. 0258/710102
3. C.S.V.S.A. Cîmpeni Tel. 0258/771514
4. C.S.V.S.A. Sebes Tel. 0258/731038
5. C.S.V.S.A. .Alba Iulia tel. 0258/835701
6. C.S.V.S.A. Teius tel.0258/851717
Reamintim consumatorilor ca pot sesiza nereguli din domeniul sigurantei alimentelor, înregistrate pe teritoriul judetului Alba la nr. de telefon 0258/835915 sau se pot adresa circumscriptiilor sanitar veterinare teritoriale.
Director executiv al DSVSA Alba, dr. Barb David Daniela Ștefania
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Curier Județean
Primăria municipiului Aiud organizează concurs de recrutare pentru ocuparea unui post vacant de arhitect – șef, grad II. Calendar și condiții de participare
Primăria municipiului Aiud organizează concurs de recrutare pentru ocuparea unui post vacant de arhitect – șef, grad II. Calendar și condiții de participare PRIMĂRIA MUNICIPIULUI AIUD organizează la sediul instituției din str. Cuza Vodă, nr. 1, concurs de recrutare pentru ocuparea pe durată nedeterminată a postului vacant, funcție publică de conducere specifică de ARHITECT – […]
Secțiune Articole Similare
-
Actualitate4 zile ago
Când începe Postul Crăciunului 2024: Ce zile de post mai sunt până la sfârșitul anului
-
Opinii - Comentarii2 zile ago
12 noiembrie – triplă sărbătoare a Armatei Române: Ziua Cercetaşilor, Geodezilor militari și SMG
-
Opinii - Comentariio zi ago
13 noiembrie, Sfântul Ioan Gura de Aur, mare şi vestit luminator dascăl al lumii
-
Opinii - Comentarii3 zile ago
În 11 noiembrie, creștinii ortodocși îl pomenesc pe Sfântul Mina, ocrotitorul celor păgubiţi
-
Sport24 de ore ago
Metalurgistul Cugir – ACSM Codlea 3-0 la „masa verde”
-
Opinii - Comentarii7 ore ago
14 noiembrie: Sfântul Filip, cel de-al treilea apostol ales de către Iisus Hristos pentru misiunile sale pe pământ