DSVSA Alba: Controale pentru siguranța alimentară și prevenirea toxiinfecțiilor în sezonul estival. Sălile de evenimente, restaurantele, cantinele, grădinițele de vară, taberele școlare și pensiunile turistice, în vizorul inspectorilor
DSVSA Alba: Controale pentru siguranța alimentară și prevenirea toxiinfecțiilor în sezonul estival. Sălile de evenimente, restaurantele, cantinele, grădinițele de vară, taberele școlare și pensiunile turistice, în vizorul inspectorilor
Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Alba a început activitățile specifice pentru prevenirea toxiinfecțiilor alimentare prin intensificarea controalelor la unitățile de alimentație publică și industrie alimentară.
Inspectorii sanitar-veterinari acordă o atenție deosebită unităților în care crește consumul de alimente, precum săli de evenimente, restaurante, cantine, grădinițe de vară, tabere școlare și pensiuni turistice (cu bloc alimentar), astfel încât să fie prevenite toxiinfecțiile alimentare, iar sănătatea consumatorilor să fie protejată.
De asemenea, verificările sunt intensificate având în vedere riscul pe care îl reprezintă prepararea și servirea hranei către consumatorul final în perioada sezonului estival, ca urmare a deschiderii unităților care desfășoară activitate sezonieră, a creșterii numărului de consumatori la terasele unităților de tip restaurante, pizzerii, fast-food-uri, dar și cu ocazia organizării diferitelor târguri, zile ale orașelor și comunelor, respectiv mese festive (nunți, botezuri, aniversări, serbări etc).
O atenție deosebită va fi acordată zonelor turistice, în condițiile creșterii afluxului de persoane și, implicit, intensificarea activităților de comercializare, preparare și servire a alimentelor.
Obiectivul DSVSA Alba este ”0 toxiinfecții alimentare”. La nivelul DSVSA Alba au fost constituite echipe pentru efectuarea controalelor oficiale în unitățile de vânzare cu amănuntul pentru verificarea condițiilor de igienă în care funcționează toate unitățile de alimentație publică.
Acțiunile tematice se desfășoară în iunie, iulie, august și septembrie, perioadă în care inspectorii sanitar-veterinar procedează la verificarea respectării cerințelor care au stat la baza înregistrării sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor a unităților alimentare dar și la verificarea cerințelor generale de igienă.
De asemenea, accentul va fi pus și pe verificarea eligibilității materiilor prime, pe verificarea respectării cerințelor pentru manipularea, prepararea și depozitarea alimentelor, respectiv pentru expunerea și servirea alimentelor. Totodată, se va verifica trasabilitatea produselor alimentare și a implementării procedurilor bazate pe principiile HACCP și a programelor de autocontrol. Nu în ultimul rând se va controla respectarea cerinței privind păstrarea probelor de alimente gătite (timp de 48 de ore).
Totodată, consumatorilor li se recomandă să cumpere produse alimentare numai din locuri sau spații înregistrate sau autorizate sanitar veterinar și pentru siguranța alimentelor, să nu cumpere produse alimentare expuse la vânzare în locuri şi condiţii necorespunzătoare (pe stradă, din portbagajul maşinilor etc.); să aleagă alimentele cu atenţie, ținând cont de aspect, miros, termen de valabilitate; să ia în considerare temperatura la care trebuie păstrate alimentele ce necesită păstrare la rece și să verifice prospețimea în momentul achiziţionării.
Echipele de control vor avea sprijinul Laboratorului Sanitar Veterinar și pentru Siguranța Alimentelor, iar pe perioada controalelor vor fi prelevate probe din materii prime, produse finite și teste de sanitație, care vor fi analizate în cel mai scurt timp. Consumatorii pot face orice sesizări ce țin de domeniul siguranței alimentelor la nr. de telefon: 0258 835 915 ori pe adresa pe e-mail [email protected]
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Curier Județean
AJPIS Alba: Contribuția la sănătate de 10%, reținută automat din indemnizațiile lunare. Beneficiarii rămân asigurați în sistemul public de sănătate fără demersuri suplimentare
AJPIS Alba: Contribuția la sănătate de 10%, reținută automat din indemnizațiile lunare. Beneficiarii rămân asigurați în sistemul public de sănătate fără demersuri suplimentare AJPIS Alba a transmis luni, 4 august 2025, o serie de clarificări privind menținerea calității de asigurat în sistemul public de sănătate pentru anumite categorii de beneficiari de prestații sociale. Agenția Județeană […]
Bărbat de 38 de ani, din Sălciua, fără permis, cu un ATV neînmatriculat, pe DN 75: Cum l-au identificat polițiștii
Bărbat de 38 de ani, din Sălciua, fără permis, cu un ATV neînmatriculat, pe DN 75 Un bărbat din Sălciua a condus fără permis un ATV neînmatriculat pe Drumul Național 75. Citește și: ACCIDENT la Arieșeni: Doi tineri de 18 și 20 de ani răniți după ce au intrat cu un ATV în zidul unei […]
6-10 august 2025 | Festivalul Internațional de Folclor Aiud, la a 13-a ediție: Sute de invitați din străinătate. PROGRAMUL
Care este programul ediției 2025 a Festivalului Internațional de Folclor Aiud Festivalul Internațional de Folclor Aiud, ajuns la cea de-a XIII-a ediție, se va desfășura anul acesta în perioada 6-10 august, în Piața Dr. Constantin Hagea din Aiud. Citește și: 6-10 august | Festivalul Internațional de Folclor 2025: Aiudul, din nou scenă a tradițiilor autentice. […]