Rămâi conectat

Curier Județean

DSVSA Alba: Controale pentru siguranța alimentară și prevenirea toxiinfecțiilor în sezonul estival. Sălile de evenimente, restaurantele, cantinele, grădinițele de vară, taberele școlare și pensiunile turistice, în vizorul inspectorilor

Ioana Oprean

Publicat

în

DSVSA Alba: Controale pentru siguranța alimentară și prevenirea toxiinfecțiilor în sezonul estival. Sălile de evenimente, restaurantele, cantinele, grădinițele de vară, taberele școlare și pensiunile turistice, în vizorul inspectorilor

Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Alba a început activitățile specifice pentru prevenirea toxiinfecțiilor alimentare prin intensificarea controalelor la unitățile de alimentație publică și industrie alimentară.

Inspectorii sanitar-veterinari acordă o atenție deosebită unităților în care crește consumul de alimente, precum săli de evenimente, restaurante, cantine, grădinițe de vară, tabere școlare și pensiuni turistice (cu bloc alimentar), astfel încât să fie prevenite toxiinfecțiile alimentare, iar sănătatea consumatorilor să fie protejată.

De asemenea, verificările sunt intensificate având în vedere riscul pe care îl reprezintă prepararea și servirea hranei către consumatorul final în perioada sezonului estival, ca urmare a deschiderii unităților care desfășoară activitate sezonieră, a creșterii numărului de consumatori la terasele unităților de tip restaurante, pizzerii, fast-food-uri, dar și cu ocazia organizării diferitelor târguri, zile ale orașelor și comunelor, respectiv mese festive (nunți, botezuri, aniversări, serbări etc).

O atenție deosebită va fi acordată zonelor turistice, în condițiile creșterii afluxului de persoane și, implicit, intensificarea activităților de comercializare, preparare și servire a alimentelor.

Obiectivul DSVSA Alba este ”0 toxiinfecții alimentare”. La nivelul DSVSA Alba au fost constituite echipe pentru efectuarea controalelor oficiale în unitățile de vânzare cu amănuntul pentru verificarea condițiilor de igienă în care funcționează toate unitățile de alimentație publică.

Acțiunile tematice se desfășoară în iunie, iulie, august și septembrie, perioadă în care inspectorii sanitar-veterinar procedează la verificarea respectării cerințelor care au stat la baza înregistrării sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor a unităților alimentare dar și la verificarea cerințelor generale de igienă.

De asemenea, accentul va fi pus și pe verificarea eligibilității materiilor prime, pe verificarea respectării cerințelor pentru manipularea, prepararea și depozitarea alimentelor, respectiv pentru expunerea și servirea alimentelor. Totodată, se va verifica trasabilitatea produselor alimentare și a implementării procedurilor bazate pe principiile HACCP și a programelor de autocontrol. Nu în ultimul rând se va controla respectarea cerinței privind păstrarea probelor de alimente gătite (timp de 48 de ore).

Totodată, consumatorilor li se recomandă să cumpere produse alimentare numai din locuri sau spații înregistrate sau autorizate sanitar veterinar și pentru siguranța alimentelor, să nu cumpere produse alimentare expuse la vânzare în locuri şi condiţii necorespunzătoare (pe stradă, din portbagajul maşinilor etc.); să aleagă alimentele cu atenţie, ținând cont de aspect, miros, termen de valabilitate; să ia în considerare temperatura la care trebuie păstrate alimentele ce necesită păstrare la rece și să verifice prospețimea în momentul achiziţionării.

Echipele de control vor avea sprijinul Laboratorului Sanitar Veterinar și pentru Siguranța Alimentelor, iar pe perioada controalelor vor fi prelevate probe din materii prime, produse finite și teste de sanitație, care vor fi analizate în cel mai scurt timp. Consumatorii pot face orice sesizări ce țin de domeniul siguranței alimentelor la nr. de telefon: 0258 835 915 ori pe adresa pe e-mail [email protected]


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

TRAFIC îngreunat pe DJ 107 K, la Ivăniș: Au căzut bolovani pe carosabil. Se circulă pe o singură bandă

Ioana Oprean

Publicat

în

TRAFIC îngreunat pe DJ 107 K, la Ivăniș: Au căzut bolovani pe carosabil. Se circulă pe o singură bandă Probleme în trafic pe Drumul Județean 107 K, care leagă DN1, Galda de Jos, Întregalde și Mogoș.  Problemele semnalate sunt la Ivăniș, unde au căzut bolovani pe carosabil. „Traficul rutier este îngreunat pe raza localității Ivăniș, […]

Citește mai mult

Curier Județean

50.000 de lei pentru premierea elevilor merituoși din Alba Iulia în 2025: Propunere pe agenda Consiliului Local

Lucian Daramus

Publicat

în

50.000 de lei pentru premierea elevilor merituoși din Alba Iulia în 2025 Pe ordinea de zi a ședinței ordinare a Consiliului Local Alba Iulia de joi, 28 august 2025, se află și un proiect de hotărâre privind premierea anuală a elevilor și a cadrelor didactice care i-au pregătit din unitățile de învățământ preuniversitar din municipiul […]

Citește mai mult

Curier Județean

VIDEO | Prezența unui URS, semnalată la Luminești-Sohodol. A fost emis mesaj RO-ALERT pentru locuitorii din zonă

Ioana Oprean

Publicat

în

Prezența unui URS, semnalată la Luminești-Sohodol. A fost emis mesaj RO-ALERT pentru locuitorii din zonă În comuna Sohodol, satul Luminești, a fost semnalată prezența unui urs. „La fața locului se deplasează de urgență patrula de jandarmi din cadrul Postului de Jandarmi Montani, aflat în serviciu, echipat corespunzător pentru alungarea animalelor de talie mare. Pentru prevenirea […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Copyright © 2004 - 2025 Ziarul Unirea