Rămâi conectat

Curier Județean

DSVSA Alba: Controale pentru siguranța alimentară și prevenirea toxiinfecțiilor în sezonul estival. Sălile de evenimente, restaurantele, cantinele, grădinițele de vară, taberele școlare și pensiunile turistice, în vizorul inspectorilor

Ziarul Unirea

Publicat

în

DSVSA Alba: Controale pentru siguranța alimentară și prevenirea toxiinfecțiilor în sezonul estival. Sălile de evenimente, restaurantele, cantinele, grădinițele de vară, taberele școlare și pensiunile turistice, în vizorul inspectorilor

Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Alba a început activitățile specifice pentru prevenirea toxiinfecțiilor alimentare prin intensificarea controalelor la unitățile de alimentație publică și industrie alimentară.

Festivalul Cetăților Dacice

Inspectorii sanitar-veterinari acordă o atenție deosebită unităților în care crește consumul de alimente, precum săli de evenimente, restaurante, cantine, grădinițe de vară, tabere școlare și pensiuni turistice (cu bloc alimentar), astfel încât să fie prevenite toxiinfecțiile alimentare, iar sănătatea consumatorilor să fie protejată.

De asemenea, verificările sunt intensificate având în vedere riscul pe care îl reprezintă prepararea și servirea hranei către consumatorul final în perioada sezonului estival, ca urmare a deschiderii unităților care desfășoară activitate sezonieră, a creșterii numărului de consumatori la terasele unităților de tip restaurante, pizzerii, fast-food-uri, dar și cu ocazia organizării diferitelor târguri, zile ale orașelor și comunelor, respectiv mese festive (nunți, botezuri, aniversări, serbări etc).

O atenție deosebită va fi acordată zonelor turistice, în condițiile creșterii afluxului de persoane și, implicit, intensificarea activităților de comercializare, preparare și servire a alimentelor.

Obiectivul DSVSA Alba este ”0 toxiinfecții alimentare”. La nivelul DSVSA Alba au fost constituite echipe pentru efectuarea controalelor oficiale în unitățile de vânzare cu amănuntul pentru verificarea condițiilor de igienă în care funcționează toate unitățile de alimentație publică.

Acțiunile tematice se desfășoară în iunie, iulie, august și septembrie, perioadă în care inspectorii sanitar-veterinar procedează la verificarea respectării cerințelor care au stat la baza înregistrării sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor a unităților alimentare dar și la verificarea cerințelor generale de igienă.

De asemenea, accentul va fi pus și pe verificarea eligibilității materiilor prime, pe verificarea respectării cerințelor pentru manipularea, prepararea și depozitarea alimentelor, respectiv pentru expunerea și servirea alimentelor. Totodată, se va verifica trasabilitatea produselor alimentare și a implementării procedurilor bazate pe principiile HACCP și a programelor de autocontrol. Nu în ultimul rând se va controla respectarea cerinței privind păstrarea probelor de alimente gătite (timp de 48 de ore).

Totodată, consumatorilor li se recomandă să cumpere produse alimentare numai din locuri sau spații înregistrate sau autorizate sanitar veterinar și pentru siguranța alimentelor, să nu cumpere produse alimentare expuse la vânzare în locuri şi condiţii necorespunzătoare (pe stradă, din portbagajul maşinilor etc.); să aleagă alimentele cu atenţie, ținând cont de aspect, miros, termen de valabilitate; să ia în considerare temperatura la care trebuie păstrate alimentele ce necesită păstrare la rece și să verifice prospețimea în momentul achiziţionării.

Echipele de control vor avea sprijinul Laboratorului Sanitar Veterinar și pentru Siguranța Alimentelor, iar pe perioada controalelor vor fi prelevate probe din materii prime, produse finite și teste de sanitație, care vor fi analizate în cel mai scurt timp. Consumatorii pot face orice sesizări ce țin de domeniul siguranței alimentelor la nr. de telefon: 0258 835 915 ori pe adresa pe e-mail [email protected]


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

FOTO | 120 de elevi, voluntari ai Festivalului Internațional „Lucian Blaga” de la Sebeș, într-o excursie documentară oferită în semn de mulțumire pentru implicarea în viața culturală a orașului

Ziarul Unirea

Publicat

în

120 de elevi, voluntari ai Festivalului Internațional „Lucian Blaga” de la Sebeș, într-o excursie documentară oferită în semn de mulțumire pentru implicarea în viața culturală a orașului Primăria Municipiului Sebeș și Centrul Cultural „Lucian Blaga” Sebeș au organizat, și în acest an, o incursiune documentară pe Valea Sebeșului, la care au participat 120 de elevi […]

Citește mai mult

Curier Județean

Extindere a rețelei de canalizare pe două străzi din Berghin: Undă verde pentru proiect din partea agenției de mediu

Ziarul Unirea

Publicat

în

Extindere a rețelei de canalizare pe două străzi din Berghin: Undă verde pentru proiect din partea agenției de mediu Primăria Berghin a primit undă verde din partea agenției de mediu pentru un proiect care vizează extinderea rețelei de canalizare pe două străzi din satul Berghin. Este vorba de străzile „Pe Vale” și „Domnească”. Valoarea investiției […]

Citește mai mult

Curier Județean

Cea mai veche biserică din Zlatna, monument istoric de importanță națională, va fi restaurată: Licitație pentru servicii de proiectare

Ziarul Unirea

Publicat

în

Cea mai veche biserică din Zlatna, monument istoric de importanță națională, va fi restaurată: Licitație pentru servicii de proiectare Primăria Zlatna a lansat, miercuri, 18 iunie 2025, în Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP) procedura de contractare prin licitație publică a serviciilor de proiectare pentru elaborarea documentațiilor economice faza proiect tehnic aferente obiectivului de investiții […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Copyright © 2004 - 2025 Ziarul Unirea