Două drumuri locale din comuna Bucium urmează să fie modernizate: Licitația de peste 3,2 milioane de lei, lansată pe SEAP
Două drumuri locale din comuna Bucium urmează să fie modernizate: Licitația de peste 3,2 milioane de lei, lansată pe SEAP
Primăria comunei Bucium a scos pe Sistemul Electronic de Achiziții Publice, licitația de peste 3,2 milioane de lei prin care șe dorește modernizarea a două drumuri locale. Este vorba despre drumurile Valea Poienii și Vâlceaua, care au o lungime de 2585 m.
„Pe drumul Vâlceaua este parțial un drum de pământ și pe această stradă stau 16 locuitori. Valea Poienii este cam 80% drum din piatră, restul fiind de pământ. Licitația ține undeva până prin iunie, în funcție de constructor, sperăm ca în 7, 8 luni ca drumurile să fie gata. Pe aceste drumuri sunt puțini locuitori, celelalte drumuri fiind deja asfaltate. Peste 2, 3 săptămâni o să mai scoate un drum la licitație pe care stau aproximativ 10 oameni. Cu toate că sunt puțini oameni pe aceste drumuri, și ele trebuie asfaltate,” a spus Cornel Napau, primarul comunei Bucium, pentru ziarulunirea.ro.
Proiectul „Modernizare drumuri locale Valea Poienii și Vâlceaua” jud. ALBA este necesar și oportun, având în vedere că străzile din comuna Bucium au o structură rutieră din pietruire existentă, îngreunând circulația auto. În perioadele cu o stare meteo defavorabilă, siguranța circulației scade semnificativ.
Conform documentației, obiectivul general al proiectului constă în modernizarea infrastructurii rutiere, prin care se va facilita deplasarea cetățenilor și a persoanelor în comuna Bucium. Această investiție va deservi direct o parte a populației din localitățile Valea Poienii și Vâlcea, din comuna Bucium. Lungimea totală a drumurilor propuse spre modernizare în proiect este de 2585 m.
Citește și: FOTO | Se lucrează cu motoarele turate la maxim la Școala Gimnazială nr. 3 din Cugir: Când vor fi finalizate lucrările de reabilitare
Necesitatea acestei investiții se conturează în primul rând prin îmbunătățirea condițiilor de transport a persoanelor și mărfurilor, prin asigurarea unei infrastructuri rutiere reabilitate și moderne. O cale rutieră a cărei suprafață carosabilă se caracterizează printr-o stare tehnică bună permite, pe lângă asigurarea circulației rutiere a vehiculelor și pietonilor în condiții de siguranță și confort, și diminuarea poluării mediului înconjurător. Totodată, infrastructura rutieră este primul factor care poate influența pozitiv exodul populației de la sat spre oraș și depopularea zonelor de munte rurale.
Se vor asigura și condiții optime pentru scurgerea apelor pluviale de pe platforma drumului, evitându-se astfel acumulările spontane de debite de apă și costurile autorităților publice cu soluționarea acestor probleme.
Prin amenajarea conform standardelor și normelor tehnice în vigoare a elementelor geometrice caracteristice se va asigura:
– Eliminarea disconfortului produs de suprafața de rulare degradată;
– Creșterea siguranței atât pentru pietoni, cât și pentru participanți la traficul auto;
– Scopul investiției este de a face ca circulația să se desfășoare în condiții normale, inclusiv pe timp defavorabil.
Prin proiectul „Modernizare drumuri locale Valea Poienii și Valcea”, lucrările de modernizare a drumului se vor executa în intravilanul și extravilanul localităților Valea Poienii și Vâlcea, comuna Bucium, județul Alba.
Citește și: Comuna Vadu Moților va avea primărie nouă: Licitația de peste 1,3 milioane de lei, lansată pe SEAP
Obiectivul de investiție „Modernizare drumuri locale Valea Poienii și Vâlceaua” constă în modernizarea sectorului de drum comunal DC Valea Poienii între km 0+000 și km 1+340 și a drumului vicinal DV Vâlcea între km 0+000 și km 1+245. Lungimea totală a sectorului de drum este de L = 2585 m.
La momentul actual, drumurile se prezintă astfel:
Sistemul rutier se prezintă ca o împietruire, platforma drumului de 3.5 – 7,00 m și a părții carosabile de 3,00 – 5.50 m, nu este delimitată clar; structura rutieră din împietruire – balastare, în grosime de 20 – 25 cm. Scurgerea apelor de pe partea carosabilă nu este asigurată prin pantele transversale corespunzătoare; lipsa parțială a șanțurilor de scurgere și colectare a apelor pluviale în lungul drumului.
Conform ORDINULUI 45/1998, Normativ privind proiectarea, construirea și modernizarea drumurilor, un drum de clasă tehnică V are o bandă de circulație cu lățime carosabilă l = 3 m, iar în intravilan, conform ORDINULUI 50/1998, Normativ privind proiectarea și realizarea străzilor în mediul rural, în zonele cu trafic redus, o stradă secundară are o bandă de circulație cu lățime carosabilă l = 3 m.
Descrierea detaliată a lucrărilor este disponibilă în partea tehnică a documentației de atribuire. Valoarea estimată totală este 3.232.449,01 lei fără TVA, conform devizului general al investiției și a bugetului proiectului, formată din însumarea următoarelor capitole: Cap. 4.1. – Construcții și instalații: 3.222.748,78 lei Cap. 5.1. – Organizare de șantier: 9.700,23 lei.
Se vor asigura și condiții optime pentru scurgerea apelor pluviale de pe platforma drumului, evitându-se astfel acumulările spontane de debite de apă și costurile autorităților publice cu soluționarea acestor probleme.
Citește și: Rețea de canalizare în Dumitra și zona industrială din Sântimbru: Proiectul a primit undă verde din partea APM Alba
Prin amenajarea conform standardelor și normelor tehnice în vigoare a elementelor geometrice caracteristice se va asigura:
– Eliminarea disconfortului produs de suprafața de rulare degradată
– Creșterea siguranței atât pentru pietoni, cât și pentru participanți la traficul auto
– Scopul investiției este de a face ca circulația să se desfășoare în condiții normale, inclusiv pe timp defavorabil.
Lungimea sectorului de drum modernizat: 2,585 km;
– Lățimea platformei drumului: 4,0 – 7 m;
– Lățimea carosabilului: 3,00 – 5,50 m;
– Viteza de proiectare: 20 – 25 km/h.
– Se vor executa lucrări de terasamente, lucrări de drum, lucrări pentru scurgerea apelor, lucrări de protecție a taluzurilor și podețelor.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Politică Administrație
MEGA LICITAȚIE pentru închirierea teraselor și spațiilor pentru căruțelor din Cetatea Carolina: Condiții, preț de pornire și data limită pentru depunerea ofertelor
MEGA LICITAȚIE pentru închirierea teraselor și spațiilor pentru căruțelor din Cetatea Carolina: Condiții, preț de pornire și data limită pentru depunerea ofertelor Primăria Alba Iulia organizaează o mega licitație pentru închirierea teraselor și spațiilor pentru căruțe din Cetatea Alba Carolina. Ofertele se pot depune în perioada 9 – 13 decembrie 2024, urmând ca ședința publică […]
Secțiune Articole Similare
-
Actualitate4 zile ago
Produsul intern brut trimestrial III al României, în stagnare față de II și scădere față de anul 2023. Cristian Păun: „Miroase de la o poștă a recesiune!”
-
Sport3 zile ago
FOTO | Meciul de fotbal Metalurgistul Cugir – Gloria Bistrița-Năsăud, întrerupt la Cugir de o intervenție a elicopterului SMURD! Liderul a câștigat cu 4-0
-
Actualitate3 zile ago
Ajutorul de încălzire pentru iarna 2024-2025. Acte necesare. Condiții de acordare. Câți bani se dau în funcție de venit
-
Opinii - Comentarii4 zile ago
Postul Crăciunului. Obiceiuri și tradiții respectate de credincioși în Postul Nașterii Domnului
-
Opinii - Comentarii2 zile ago
Noua lege a pensiilor: Tabel cu vârsta de pensionare anticipată. Condiții privind stagiul de cotizare pentru pensia anticipată
-
Opinii - Comentarii2 zile ago
17 noiembrie: Ziua Internațională a Studenților. Cum a apărut această sărbătoare și când a fost fost celebrată pentru prima dată