Dosarul Revoluției în care este judecat și Ion Iliescu, plimbat între instanțe: Cauza a ajuns la Curtea de Apel București
Dosarul Revoluției în care este judecat și Ion Iliescu, plimbat între instanțe: Cauza a ajuns la Curtea de Apel București
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis vineri, 24 februarie, trimiterea „Dosarului Revoluţiei” pentru soluționare la Curtea de Apel Bucureşti, susținând că nu are competența să judece acest caz, pentru că Ion Iliescu nu era șeful Guvernului pe 22 decembrie 1989, ci doar membru al Consiliului FSN.
„În concret, s-a constatat că în perioada 22 decembrie 1989 orele 16.00 – 30 decembrie 1989, unul dintre inculpați nu a deținut funcția de șef al Guvernului României, ci pe aceea de membru al Consiliului Frontului Salvării Naționale şi, ulterior, de președinte al aceluiași organism”, a transmis ÎCCJ, făcând referire la Ion Iliescu, cel care a devenit președintele României în 1990.
Instituția a făcut apoi trimitere la fostul vicepremier Gelu Voican Voiculescu, cel care la momentul Revoluției nu era membru al Guvernului şi nici vicepremier, ci membru al CFSN.
„Un alt inculpat, în perioada 22 decembrie 1989 orele 16.00 – 27 decembrie 1989, nu a deținut funcțiile de membru al Guvernului României, respectiv de viceprim-ministru, ci pe aceea de membru al Consiliului Frontului Salvării Naționale, organ central de putere distinct de instituția Guvernului României”, a precizat Înalta Curte.
„În consecință, față de funcțiile deținute de inculpați în perioadele menționate, în raport cu dispozițiile Codului de procedură penală care reglementează competenţa după calitatea persoanei, a fost stabilită în favoarea Curţii de Apel Bucureşti competenţa de soluționarea a cauzei în primă instanță”, a mai transmis ÎCCJ.
Iliescu, acuzat de infracțiuni contra umanității
În august 2022, fostul președinte Ion Iliescu, care în martie va împlini 93 de ani, a fost trimis din nou în judecată în dosarul Revoluției din 1989, iar procurorii au făcut public rechizitoriul neanonimizat. Ion Iliescu a fost acuzat de infracțiuni contra umanității, la fel ca și fostul vicepremier Gelu Voican Voiculescu (81 de ani) și generalul Iosif Rus (86 de ani), fost comandant al Aviației Militare.
În cele 342 de pagini ale rechizitoriului neanonimizat, Cătălin Ranco Piţu, procuror militar şef în cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, de la Secţia Parchetelor Militare, a decis că Iliescu, Voiculescu și Rus sunt vinovați pentru victimele Revoluției din 1989.
Totodată, procurorii Parchetului General au stabilit că „nu există probe relevante ale existenţei teroriştilor în decembrie 1989” și că prezenţa teroriștilor nu a fost probată în niciunul dintre „miile de dosare” instrumentate în ultimii 33 de ani.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
TikTok s-a ÎNCHIS în SUA. Ce mesaj au primit utilizatorii TikTok a devenit nefuncţional în SUA, cu câteva ore înainte de intrarea în vigoare a unei noi legi de interzicere a platformei, informează BBC. Un mesaj apărut pe aplicaţie pentru utilizatorii din SUA spunea că a fost promulgată o lege care interzice TikTok, ceea ce […]