Dosarul ”căutătorilor de aur” de la Roșia Montană: 11 persoane, arestate preventiv pentru 30 de zile
Unsprezece dintre persoanele anchetate de polițiștii din Alba în dosarul ”căutătorilor de aur” de la Roșia Montantă au fost arestate preventiv, miercuri seara, în urma deciziei judecătorilor de la Tribunalul Alba. Alte cinci persoane sunt cercetate sub control judiciar.
Potrivit dosarului înregistrat la Tribunalul Alba, la data de 28 octombrie 2015, cele 11 persoane sunt: Tomuş Nicolae, Cenuşă Valentin, Bratima Viorel, Sicoie Horea Rubin, Tomuş Daniel Samuel, Anca Ioan Gheorghe, Corcheş Ioan, Leahu Marius Florin, Petaca Vasile Sorin, Toma Cornel Cristian, Petaca Alexandru.
Miercuri seara, judecătorii au admis propunerea procurorilor și au dispus arestarea preventivă a acestora pentru 30 de zile.
Pentru Oțoiu Valeriu Marian, Bota Darius Bogdan, Fureszes Gavril Tibi, Rostaș Petru şi Furdui Andrei s-a luat măsura controlului judiciar pe o perioadă de 60 de zile.
Potrivit procurorilor, ”ca stare de fapt s-a reținut că inculpații, începând din anul 2013, în mod repetat, au pătruns în special pe timpul nopții și au sustras din galeriile miniere din Roșia Montană zăcământ cu conținut aurifer, pe care l-au prelucrat și au valorificat aurul rezultat, pe de o parte, iar pe de altă parte au procedat la dobândirea, prin achiziționare, de cantități de aur rezultat din furturi și prelucrare, de la diverse persoane care sustrag zăcământ aurifer și steril din minele și din perimetrul industrial de la Roșia Montană, aur care l-au folosit în scopul obținerii de foloase bănești rezultate din revânzarea în profit. În cauză se mai efectuează cercetări și față de alte persoane. Investigaţiile au fost efectuate cu sprijinul ofiţerilor de poliţie din cadrul I.P.J. Alba – Serviciul de Investigare a Fraudelor și cu suportul tehnic și operativ al S.I.P.I. Alba și S.R.I. Alba. Cercetările continuă în cauză pentru lămurirea tuturor împrejurărilor de fapt, sesizarea instanţei de judecată prin rechizitoriu şi tragerea la răspundere penală a inculpaților. Facem precizarea că punerea în mişcare a acţiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, necesară în vederea propunerii unor măsuri preventive, activitate care nu poate, în nici o situaţie, să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie”, se arată într-un comunicat de presă transmis de Parchetul de pe lângă Tribunalul Alba.
___________________
Zeci de persoane au fost audiate, marți, la Inspectoratul Județean de Poliție Alba, într-un dosar privind executarea de activități miniere ilegale în Roșia Montană, unde a fost exploatat fără autorizație zăcământ aurifer din galerii miniere aflate în conservare sau halde de steril.
Printre acestea s-ar fi aflat și un consilier județean, patronul unui club din Câmpeni, dar și rude ale primarului din Roșia Montană.
Polițiștii au efectuat, marți dimineața, 64 de percheziţii în Alba (59), Mureş (3), Cluj (1) şi Bihor (1), la domicilii şi la sediile unor societăţi comerciale.
În urma percheziţiilor, au fost ridicate, în vederea continuării cercetărilor peste 8.000 de euro, 16.000 de lei, înscrisuri, documente din care rezultă comercializarea ilegală a 4.969 grame de aur, alte documente de evidenţă şi contabile, unelte şi instalaţii folosite pentru extragerea aurului, 480 de kilograme de nisip aurifer şi aur.
De asemenea, au fost ridicate şi o armă neletală, deţinută în mod ilegal, aproape două kilograme de geluri explozive/dinamită, din categoria explozivilor civili, capse detonatoare electrice, detectoare de metale şi diverse scule folosite în activitatea infracţională.
Cu ocazia activităţilor de cercetare desfăşurate anterior în cauză, poliţiştii au confiscat peste 1.500 de grame de aur rezultat în urma extragerilor şi prelucrărilor ilegale.
În acest caz 45 de persoane au fost conduse marți la sediul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Alba, pentru audieri, 3 dintre persoanele vizate nefiind găsite la domicilii, urmând ca acestea să fie audiate ulterior.
Potrivit unui comunicat IPJ Alba, ”în fapt, din cercetări a reieşit că, în perioada 2013 – 2015, 48 de persoane ar fi exploatat, fără autorizaţie, zăcământ aurifer din galerii miniere sau halde aflate în conservare. Acestea ar fi sustras, prelucrat şi comercializat produse aurifere, introducându-le fără forme legale în circuitul economic sau plasându-le la case de amanet, sub forma unor garanţii, fără returnarea sumelor de bani împrumutate”. (A.M.)
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Ştirea zilei
Uzina Mecanică Cugir a reluat licitația de 9 milioane de euro pentru modernizarea unei hale unde se va produce muniție NATO
Uzina Mecanică Cugir a reluat licitația de 9 milioane de euro pentru modernizarea unei hale unde se va produce muniție NATO Uzina Mecanică Cugir a reluat licitația prin care urmează să contracteze un operator economic pentru modernizarea unei hale în care ar urma să fie produsă muniție de tip NATO, investiție estimată la 9 milioane […]
8 mai 2025 | 10 tineri judecători și-au început activitatea la Judecătoriile Alba Iulia, Aiud şi Blaj, aflate în circumscripția Tribunalului Alba
8 mai 2025 | 10 tineri judecători și-au început activitatea la Judecătoriile Alba Iulia, Aiud şi Blaj, aflate în circumscripția Tribunalului Alba 10 judecători și-au început, joi, 8 mai 2025 activitatea la Judecătoriile Alba Iulia, Aiud şi Blaj, aflate în circumscripția Tribunalului Alba. Au depus jurământul într-un cadru solemn judecătorii Ionela-Andrada Cepoi, Theodora-Gabriela Băilă, Andreea-Theodora […]
TRAGEDIE la Ciumbrud: Un bărbat care se deplasa pe bicicletă a decedat după ce a căzut într-un șanț din beton
TRAGEDIE la Ciumbrud: Un bărbat care se deplasa pe bicicletă a decedat după ce a căzut într-un șanț din beton Joi, 8 mai 2025, polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Aiud au fost sesizați cu privire la faptul că, pe raza localității Ciumbrud, se află o persoană căzută într-un șanț din beton. Citește și: UPDATE FOTO. […]