Donatorii de sânge ocazionali ar putea primi SMS-uri de mulțumire, pentru fidelizare. Numărul donatorilor din România este la jumătatea celui necesar. Proiect
Donatorii de sânge ar putea primi mesaje pe telefon pentru fidelizare, prin care să li se mulţumească, să fie informaţi când sângele lor a fost folosit pentru a salva viaţa unui pacient şi să li se solicite prezenţa în situaţii de urgenţă. Măsura, reglementată printr-un proiect de lege depus la Senat, urmăreşte creşterea numărului donatorilor de sânge, aflat la jumătatea celui necesar.
În expunerea de motive, iniţiatorii propunerii legislative subliniază faptul că acest serviciu de mulţumire şi mobilizare al donatorilor este necesar întrucât numărul celor care donează constant nu depăşeşte 10.000 de persoane la nivel naţional, iar promovarea ar putea aduce un număr supliment semnificativ de 20.000 donatori ocazionali.
Proiectul de lege pentru modificarea Legii nr. 282/2005 privind organizarea activității de transfuzie sanguină, donarea de sânge și componente sanguine de origine umană, introduce un nou articol, potrivit căruia donatorii vor primi următoarele trei mesaje de mulţumire:
– SMS de mulţumire, la fiecare donare: “Vă mulţumim că aţi donat sânge în data de … . Fiecare picătură de sânge contează.”;
– SMS de informare, după utilizarea sângelui recoltat: “Vă mulţumim! Un pacient a beneficiat de sângele donat de Dumneavoastră. Vă invităm să rămâneţi donator constant de sânge!”;
– SMS de solicitare, în situaţii de urgenţă sau la demararea unor campanii de donare de sânge – mesajul poate cuprinde nevoia curentă de sânge, tipul şi cantitatea necesară în cazurile de urgenţă.
Cheltuilele implicate ar urma să fie suportate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Sănătăţii, în sarcina căruia cade şi elaborarea unor norme pentru aplicarea acestor noi prevederi, în termen de 6 luni de la publicarea în Monitorul Oficial a legii.
Pentru a se aplica, însă, proiectul trebuie adoptat de ambele camere ale Parlamentului, promulgat de Preşedintele României şi publicat în Monitorul Oficial.
sursa: legestart.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Codul Silvic 2025: Închisoare pentru hoții de lemne și supraveghere video a drumurilor forestiere
Codul Silvic 2025: Închisoare pentru hoții de lemne și supraveghere video a drumurilor forestiere Noul Cod Silvic, adoptat prin Legea nr. 331/2024 a fost publicat în Monitorul Oficial pe 9 ianuarie 2025. Acesta introduce noi măsuri pentru protejarea mediului, dar și sancțiuni dure pentru a combate tăierea ilegală a lemnelor. Citește și: Noi reglementări în […]