Domnul General de Brigadă (rt) ing. Belci Ioan, președintele Filialei ,,Gemina” Alba Iulia a ANCMRR ,,Al.I. Cuza”, la ceas aniversar
Tocmai când majoritatea dintre noi eram în toiul sărbătorilor de iarnă, Domnul General trecea ,,victorios” pragul celor 80 de ani de viaţă.
Bucuria împlinirii acestei venerabile vârste a împărţit-o cu cei dragi ai familiei, cu prietenii şi colegii apropiaţi. A fost un moment de depanare a amintirilor dintr-o viaţă întreagă, care la acea vreme erau evenimente trăite cu emoţie şi care i-au marcat cariera, viaţa în societate.
Primii ani de şcoală îi urmează în comuna natală, Turnu-Ruieni, judeţul Caraş-Severin. Apoi clasele 5-8 la Caransebeş, iar clasele 9-11 la Liceul teoretic ,,Traian Vuia” din acelaşi oraş.
În perioada 1955-1961 urmează cursurile Academiei Tehnice Militare, după care, timp de 18 ani a îndeplinit funcţia de locţiitor tehnic al comandantului Regimentului 52 Geniu-Alba Iulia. Rezultatele meritorii obţinute în carieră, au condus la aprecierea unanimă a şefilor ierarhici, fiind avansat la excepţional de trei ori, la gradele de căpitan, maior şi locotenent-colonel.
A fost un moment prielnic întâlnirea sa cu istoria, când pe plan naţional s-a declanşat acţiunea de construire a marelui Transfăgărăşan.
Aici şi-a desăvârşit de fapt pregătirea de genist, unde problemele tehnice ale utilajelor erau rezolvate cu mare operativitate şi competenţă, astfel ca lucrările să se defăşoare în graficele prevăzute.
A trăit cu mari emoţii momentul inaugurării acestui spectaculos drum, conştient fiind că marile sacrificii făcute au fost puse în slujba acesti ţări, a realizării visului de veacuri a românilor, de a avea o legătură trainică, rapidă peste crestele Carpaţilor.
Traiectul triumfal în cariera de militar genist nu s-a oprit aici. Cu maturitatea, experienţa, dobândite la construcţia Transfăgărăşanului, a mers mai departe, punându-şi în valoare capacitatea profesională la construcţia Canalului Dunăre-Marea Neagră. A fost numit inginer Şef la Baza de reparat utilaje de geniu de la Medgidia, utilaje care erau utilizate la construcţia canalului.
Pentru merite deosebite a fost avansat la gradul de Colonel în anul 1982.
Până în anul 1993 a acupat diferite funcţii în structurile centrale ale Comandamentului Trupelor de Geniu, pentru ca în acest an să preia funcţia de locţiitor al Şefului Direcţiei Tehnice din Statul Major al Trupelor de Uscat.
Este pensionat în anul 1994 şi se întoarce în oraşul său de suflet, Alba Iulia. În prezent este preşedintele Filialei ,,Gemina” Alba Iulia a Asociaţiei Naţionale a Cadrelor Militare în Rezervă şi Retragere ,,Al.I. Cuza”.
Acum, la ceas aniversar, colegii, prietenii ne alăturăm bucuriei sale urându-i un călduros ,,LA MULŢI ANI!”, viaţă lungă şi liniştită.
A consemnat, Col.(r)dr.ing. Constantin AVĂDANEI Vicepreşedinte al Filialei ,,Gemina” Alba Iulia a ANCMRR ,,Al.I. Cuza”.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Opinii - Comentarii
Ce nume se sărbătoresc de SFÂNTUL GHEORGHE 2025: Peste 900.000 de români își serbează onomastica în 23 aprilie
Nume sărbătorite de Sfântul Gheorghe 2025 • Nume derivate de la Gheorghe: George, Georgeta, Georgiana, Geta, Gina, Gelu, Geo, Gică, Gherghina, Ioiga, Iordache ş.a. Peste 900.000 de romani își serbează onomastica, în 23 aprilie, cu ocazia Sfântului Gheorghe. Sfântul Mare Mucenic s-a născut în Capadocia într-o familie creștina și a trăit in timpul domniei împăratului Diocletian. […]
Calendar creștin: Când pică Paștele ortodox 2026 și Paștele catolic 2026. Sărbători de Paște 2026 și în urmatorii ani. Când cade în anul 2027, 2028 Paștele ortodox 2026 este în data de 12 aprilie, iar Paștele catolic 2026 se sărbătorește în 5 aprilie. În anul 2026 Paștele ortodox și cel catolic se sărbătoresc la date […]
Marțea Albă, a doua zi din Săptămâna Luminată. Ce e bine să faci ca să eviți ghinionul din anul acesta
Marțea Albă, a doua zi din Săptămâna Luminată. Ce e bine să faci ca să eviți ghinionul din anul acesta A treia zi de Paști este supranumită Marțea Albă, zi foarte importantă și notată tot cu cruce roșie în calendarul ortodox. Ce se întâmplă în această zi și care sunt cele mai cunoscute tradiții legate […]