Domeniul schiabil Gârda ar putea fi dat în folosinţă anul viitor!
În scandalul cu pârtiile de schi din Apuseni se revine la sentimente mai bune – În premieră pentru România, începând din luna mai 2012, la Gârda va fi dat în folosinţă un ştrand amenajat la cota de 1100 de metri altitudine
În urmă cu circa două săptămâni vă informam despre faptul că Domeniul schiabil „Gheţarul” din comuna Gârda, una dintre cele mai importante investiţii derulate în Apuseni în ultimii ani în domeniul turismului, respectiv al practicării sporturilor de iarnă nu se va mai pune în funcţiune niciodată. Asta deoarece apăruseră unele neînţelegeri între investitorul principal, dl. Rareş Gărduş, care a investit aici până în prezent circa 1,2 milioane de euro şi unul dintre proprietarii de terenuri, care nu şi-a ţinut cuvântul dat în ceea ce priveşte punerea la dispoziţie a unor terenuri pe care s-au construit pârtiile de schi, respectiv întârzierea punerii la dispoziţie a documentelor care să ateste proprietatea asupra acestora pentru a se putea încheia contractul de superficie (dreptul de a face construcţii pe terenul altuia, respectiv dreptul de folosinţă), plus alte pretenţii din partea acestuia mult prea mari şi nelalocul lor. Ei bine, între timp, aşa după cum ne-a declarat dl. Gărduş, proprietarul respectiv a revenit la sentimente mai bune astfel că din nou locuitorii comunei Gârda pot spera, în procentaj de peste 90 la sută, că în cele din urmă Domeniul schiabil „Gheţarul” va funcţiona aici, în folosul lor şi al comunităţii. Numai că, din păcate, iar se va pierde încă un sezon pentru cei dornici să practice aici sporturile de iarnă precum schiul sau datul cu săniuţa. Asta deoarece, aşa după cum ne-a spus investitorul principal, este încă nevoie de timp pentru a putea fi rezolvate toate problemele legate de situaţia juridică a terenurilor, precum şi cele legate de autorizarea transportului pe cablu la teleschiul lung de peste 1000 de metri construit aici. „Sezonul acesta este oricum pierdut din cauza acestor aspecte precizate mai sus. Important este ca de acum încolo să se respecte cuvântul dat şi să finalizăm toate aceste probleme, astfel încât, undeva din luna mai 2012, să putem pune la dispoziţia turiştilor, în premieră pentru judeţul Alba dar şi pentru România, ştrandul pe care am început să-l amenajăm sus pe munte, la cota de 1100 de metri precum şi transportul pe cablu, iar de iarna viitoare şi cele trei pârtii de schi pentru practicarea sporturilor de iarnă” – a concluzionat dl. Rareş Gărduş.
Aşa după cum v-am mai informat în ziarul nostru, cu circa trei ani în urmă în comuna Gârda, prin strădania investitorului privat Rareş Gărduş (dar se vorbea şi de milionarul bucureştean Silviu Prigoană că ar fi printre acţionari) împreună cu mai mulţi deţinători de terenuri au demarat lucrările la construirea şi amenajarea unui domeniu schiabil în localitate. Astfel, printr-o investiţie de peste 1,2 milioane de euro, aici au fost construite un număr de trei pârtii, prima de circa 1100 de metri cu grad sporit de dificultate destinată schiorilor experimentaţi, cea de a doua de 1600 de metri cu un grad de dificultate medie, şi cea de – a treia de 2.200 de metri destinată începătorilor. Până în prezent a fost finalizată aproape în totalitate şi infrastructura necesară, respectiv a mai fost amenajat un teleschi lung de peste 1000 de metri, instalaţie de nocturnă, bazine de apă amenajate la peste 1000 de metri pentru tunuri de zăpadă, instalaţii electrice şi aproape toate cele necesare.
Aşadar, trăim cu speranţa că măcar din luna mai a anului viitor la Gârda se va putea face baie şi plajă la ştrandul ce va fi dat în folosinţă aici la cea mai spectaculoasă cotă din ţară (1100 de metri) cu un peisaj de basm, iar începând de iarna viitoare turiştii şi localnicii iubitori ai sporturilor de iarnă se vor putea bucura în sfârşit şi de cele trei pârtii de schi amenajate aici.
Tinu MATEŞ
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Opinii - Comentarii
18 ianuarie 1821: Începutul revoluției lui Tudor Vladimirescu, revoluție care a marcat sfârșitul domniilor fanariote
18 ianuarie 1821: Începutul revoluției lui Tudor Vladimirescu, revoluție care a marcat sfârșitul domniilor fanariote La începutul secolului al XIX-lea, sub influența Revoluției Franceze și prin intermediul cuceririlor napoleoniene, se răspândesc în Europa noile concepții politice care propovăduiau dreptatea și egalitatea socială și dreptul la autodeterminare al popoarelor asuprite. Înfrângerea lui Napoleon la Waterloo, la […]