Directorul Cupru Min Abrud a fost schimbat din funcţie. Angajaţii se pregătesc de protest!
Directorul Cupru Min S.A. Abrud, Lucian Vasilache a fost schimbat din funcţie luni 20 mai, la Bucureşti. La conducerea companiei a fost numit Gheorghe Iordache, fost şef al MinBucovina S.A. Vatra Dornei.
Angajaţii se pregătesc de protest!
Asociaţia „Salariaţii Cupru Min” S.A. Abrud şi Sindicatul Andezitul Roşia Poieni Abrud au trimis o scrisoare Ministerului Economiei prin care se declară nemulţumiţi că a fost adus un director din afara unităţii:
„Având în vedere faptul că solicitările repetate adresate către dvs. au rămas fără răspuns, suntem nevoiţi a ne adresa prin intermediul mijloacelor media pentru a ne face auziţi.
Până în anul 2003, SC Cupru Min SA Abrud a livrat concentratul de cupru la SC Ampelum SA Zlatna, societate care a intrat în lichidare, iar Cupru Min SA nu a încasat, nici până astăzi, datoria de cca 12 milioane de lei. Ca urmare a acestei datorii, Cupru Min SA a rămas datoare la furnizorul de electricitate Electrica SA, debit pe care la data prezentei l-am achitat, restul fiind penalităţi şi majorări care se plătesc pe baza unui grafic de eşalonare. Această primă lovitură a stagnat dezvoltarea societăţii din punct de vedere tehnic, investiţii şi mediu.
A doua lovitură a fost în anul 2007, când Ministerul Economiei, în baza unui contract de atragere de investiţii (cooperare), a cedat toate activele SC Cupru Min SA Abrud unui consorţiu reprezentat de SC Energo Mineral SA Bucureşti în care societatea a fost exploatată agresiv, fără milă, în baza celebrului contract de cooperare, aducând pagube majore de peste 50 de milioane de lei firmei SC Cupru Min SA Abrud şi distrugerea completă a utilajelor de forare, încărcare, transport, măcinare, flotare şi filtrare, contract finalizat cu oprirea activităţii societăţii şi neplata salariaţiilor angajaţilor pe o perioadă de 8 luni.
În anul 2009, din cauza faptului că atâţia oameni au rămas fără locuri de muncă (zona Abrud fiind monoindustrială) s-a luat decizia de repornire a activităţii şi reangajarea personalului (la momentul actual 500 de persoane). Până în prezent, societatea a reuşit să acopere pierderile istorice şi să treacă pe profit. În anul 2012, societatea a avut un profit de 24 de milioane de lei, iar contribuţiile anuale la bugetul social şi consolidat s-au ridicat la suma de 10 milioane de lei.
Aceste realizări au fost posibile datorită experienţei şi profesionalismului personalului tehnico-economic al societăţii, precum şi personalului din zonă specializat în societate.
Aducem la cunoştiinţă că, în acest moment se doreşte, în baza unui memorandum aprobat, aplicarea aceleiaşi strategii de ”atragere de investiţii” ca în anul 2007. Pentru a-şi atinge scopurile, aduc şi un om, în mod special din afara societăţii, pe care l-au numit administrator şi director general, în persoana d-lui Iordache Gheorghe, fost director general la SC MinBucovina SA Vatra Dornei (societate care producea într-o lună cât producem noi într-o zi).
Oare domnul ministru Varujan Vosganian are interes în numirea acestui om ? Acest om trebuie să aplice strategiile de ”atragere de investiţii” ? De ce domnul ministru nu acceptă solicitarea noastră de a discuta cu noi despre numirea unui director dintre specialiştii societăţii, care ştie direcţiile strategice de urmat pentru continuarea activităţii, dezvoltarea prin retehnologizare a acesteia şi pentru rezolvarea problemelor de mediu.
Am apelat la acest mod de a ne face auziţi, în al treisprezecelea ceas, deoarece noi nu vrem să facem acţiuni de întrerupere a activităţii şi producţiei în societate sau de a crea conflicte sociale.
Oare chiar un număr de 500 salariaţi nu au dreptul de a-şi exprima o opinie în numirea conducerii societăţii ?
În speranţa că ne veţi ajuta în acest demers, vă mulţumim anticipat
Dorel Tomuş, preşedinte Asociaţia Salariaţilor
Lucian Ţăran, preşedinte Sindicat”
Sursa foto: capital.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
Cristian Păun, profesor ASE originar din Alba. Despre aur, moneda Bitcoin și NFT-uri: „Prost ești dacă te chinui să mai produci cartofi”
Cristian Păun, profesor ASE originar din Alba. Despre aur, moneda Bitcoin și NFT-uri: „Prost ești dacă te chinui să mai produci cartofi” Cristian Păun, profesor universitar în cadrul Academiei de Studii Economice București, originar din județul Alba, revine în atenția publicului cu un nou avertisment, de această dată cu privire la reforma sistemului monetar actual […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Ştirea zileiacum 5 zile
PROGRAMUL zilei de 1 decembrie 2024, Ziua Națională, la Alba Iulia: Paradă militară, concert Andra și focuri de artificii
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum o oră
23 noiembrie – Zborul Marii Uniri: Povestea aviatorului mort în anonimat, care a zburat la -40 de grade cu documentele Marii Uniri de la 1 decembrie 1918
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii