Din noaptea de 20 decembrie, Cometa ”Lovejoy” va fi vizibilă din România. E nevoie doar de cer senin și de un binoclu
Potrivit Observatorului Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”, Cometa C/2014 Q2 Lovejoy va fi vizibilă, cu ajutorul unui binoclu, din România începând din noaptea de 20 decembrie până în martie 2015.
De la sfârşitul lunii decembrie, cometa Lovejoy se va putea vedea deasupra orizontului sudic, cu ajutorul binoclului, începând cu ora 23.00. Cometa va apărea ca un astru difuz şi alungit, iar poziţia pe cer va se va modifica de la o zi la alta.
Pentru cei pasionaţi de astronomie, localizarea cometei se poate face mai uşor dacă se cunoaşte poziţia pe cer a anumitor stele şi constelaţii. Astfel, pe data de 1 ianuarie, cometa se va afla în dreptul stelei Rigel, a doua stea ca strălucire din constelaţia Orion, între 10 şi 15 ianuarie se va afla în dreapta stelei Aldebaran din constelaţia Taurus (Taurului, n.r.), iar, între 17 şi 20 ianuarie, „hoinarul” spaţial va fi vizibil în preajma Pleiadelor, potrivit site-ului Observatorului Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”. Pe 4 şi 5 februarie cometa se va afla destul de aproape de una dintre cele mai strălucitoare stele din Andromeda, Almach sau gamma din Andromeda.
Cometa C/2014 Q2 Lovejoy a fost descoperită pe 17 august 2014, de astronomul amator australian Terry Lovejoy, şi va fi vizibilă cu ajutorul unui binoclu pe cerul nopţii, pe timp senin, începând din perioada 15 – 20 decembrie, când va apărea deasupra orizontului sudic, în jurul orei 01.00.
Cometa nu se va apropia foarte mult de Soare şi nici de Pământ, dar va fi destul de strălucitoare pentru a fi vizibilă cu ajutorul unui binoclu, iar cea mai bună perioadă pentru observaţiile astronomice este din 20 decembrie până în luna martie a anului viitor.
Cometa C/2014 Q2 Lovejoy are o perioadă de revoluţie (efectuarea unei orbite complete, n.r.) în jurul Soarelui de circa 13.000 de ani. Corpul se va apropia cel mai mult de Terra pe 7 ianuarie 2015, la o distanţă de 70,2 milioane de kilometri, iar distanţa cea mai mică faţă de Soare o va atinge pe 30 ianurie 2015, când se va afla la 192,9 milioane de kilometri.
Cometele sunt cele mai primitive corpuri cereşti din Sistemul Solar, compoziţia lor fiind neschimbată de la formare.
Sursa: mediafax.ro
Foto: theskylive.com
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Opinii - Comentarii
23 noiembrie – Zborul Marii Uniri: Povestea aviatorului mort în anonimat, care a zburat la -40 de grade cu documentele Marii Uniri de la 1 decembrie 1918
23 noiembrie – Zborul Marii Uniri: Povestea aviatorului mort în anonimat, care a zburat la -40 de grade cu documentele Marii Uniri de la 1 decembrie 1918 În dupa-amiaza de 23 noiembrie, în iarna anului 1918, pe Câmpia Libertăţii de la Blaj, un aparat de zbor pilotat de un erou trecut apoi în uitare şi […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Ştirea zileiacum 5 zile
PROGRAMUL zilei de 1 decembrie 2024, Ziua Națională, la Alba Iulia: Paradă militară, concert Andra și focuri de artificii
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum 4 ore
23 noiembrie – Zborul Marii Uniri: Povestea aviatorului mort în anonimat, care a zburat la -40 de grade cu documentele Marii Uniri de la 1 decembrie 1918
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii