Din această lună, şuieratul Mocăniţei se poate auzi pe Valea Arieşului
Șuieratul Mocăniţei se poate auzi, din această lună, pe Valea Arieşului, în judeţul Alba. Trenul care a făcut istorie în zonă va fi repus în funcţiune pentru început pe o porţiune mai scurtă, de 23 de kilometri.
Mocăniţa a fost trecută pe linie moartă în luna mai 1996 şi de atunci şuieratul ei nu a mai spart liniştea Apusenilor. De proiect se ocupă omul de afaceri Cristian Răspopa, care a recunoscut că partea cea mai grea a constat în refacerea liniei de cale ferată îngustă. Acesta a făcut public faptul că de la anul speră să se mai extindă linia până la Buru sau poate şi până la Lupşa. În prezent se lucrează încă la refacerea liniei ferate, furată, degradată, cu traverse putrede etc.
Mocăniţa de pe Valea Arieşului va circula în scop turistic. Vor fi amenajate staţii care să permită călătorilor să ajungă cât mai uşor la cele mai importante atracţii turistice din zonă. Va fi tren de agrement care va merge cu o viteză cuprinsă între 15 – 30 km/h.
Mocăniţa a rulat pentru prima dată pe Valea Arieşului în 20 iunie 1912. Avea un traseu de 94 de kilometri, între Turda şi Câmpeni, pe care îl parcurgea în 6 ore şi jumătate.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
Cristian Păun, profesor ASE originar din Alba. Despre aur, moneda Bitcoin și NFT-uri: „Prost ești dacă te chinui să mai produci cartofi”
Cristian Păun, profesor ASE originar din Alba. Despre aur, moneda Bitcoin și NFT-uri: „Prost ești dacă te chinui să mai produci cartofi” Cristian Păun, profesor universitar în cadrul Academiei de Studii Economice București, originar din județul Alba, revine în atenția publicului cu un nou avertisment, de această dată cu privire la reforma sistemului monetar actual […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Ştirea zileiacum 5 zile
PROGRAMUL zilei de 1 decembrie 2024, Ziua Națională, la Alba Iulia: Paradă militară, concert Andra și focuri de artificii
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum 8 ore
23 noiembrie – Zborul Marii Uniri: Povestea aviatorului mort în anonimat, care a zburat la -40 de grade cu documentele Marii Uniri de la 1 decembrie 1918
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii