Din 30 aprilie, scad tarifele de roaming în țările Uniunii Europene
Tarifele de roaming în Uniunea Europeană (UE) vor scădea, începând cu data de 30 aprilie 2016, aceasta fiind ultima etapă intermediară înainte de eliminarea completă a acestora în UE, prevăzută pentru jumătatea anului viitor, iunie 2017.
„În această perioadă utilizatorii români care au ales planurile tarifare de bază pentru serviciile de roaming vor comunica în țările UE la aceleași costuri ca în România, la care operatorii pot adăuga o taxă suplimentară de maximum 5 eurocenți/minut pentru apelurile efectuate către statele membre UE, maximum 1,14 eurocenți/minut pentru apelurile primite, cel mult 2 eurocenți pentru trimiterea unui mesaj text (SMS) către țările UE, în timp ce accesul la internet poate fi taxat suplimentar cu maximum 5 eurocenți/MB (toate fără TVA)”, precizează, într-un comunicat de presă, Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM).
Potrivit sursei citate, dacă un furnizor alege să aplice o suprataxă, fie pentru toate serviciile în roaming (apeluri efectuate, apeluri primite, SMS trimise, date), fie doar pentru anumite servicii, suma dintre tariful național în afara rețelei și suprataxa aplicată nu trebuie să depășească următoarele tarife maxime reglementate: 0,19 euro/minut (fără TVA) pentru apelurile efectuate, 0,06 euro (fără TVA) pentru trimiterea unui mesaj text (SMS), respectiv 0,20 euro/MB (fără TVA) pentru traficul de date.
ANCOM precizează că utilizatorii de cartele preplătite trebuie să încarce un credit suplimentar din care să se deducă valoarea suprataxei pentru utilizarea serviciilor în roaming, pentru a putea beneficia de aceste servicii.
În ceea ce privește modul de aplicare a taxelor suplimentare pentru serviciile de roaming, autoritatea de reglementare oferă un exemplu de calcul: dacă un utilizator român beneficiază în țară de un abonament ce include 200 minute în rețea + 100 minute naționale + 100 SMS + 500 MB acces la internet mobil, după consumarea acestora plătește 0,16 euro/minut (fără TVA, în rețea/ în afara rețelei), 0,05 euro/SMS (fără TVA, în rețea/ în afara rețelei), respectiv 0,16 euro/MB.
În mod similar se taxează atât apelurile către un utilizator al unui alt operator din România (apel în afara rețelei), cât și mesajele SMS către aceleași categorii de utilizatori, precum și serviciile de acces la internet.
Conform ANCOM, operatorii pot să pună la dispoziția clienților tarife mai mici sau alte planuri tarifare, precum cele din ofertele speciale pentru perioadele de vacanță. De aceea, este de preferat ca utilizatorii să analizeze oferta furnizorului propriu înainte de a pleca în călătorie, pentru a alege planul tarifar care se potrivește cel mai bine nevoilor lor de comunicare.
Pentru călătoriile în afara Uniunii Europene, Autoritatea le recomandă utilizatorilor să verifice tarifele stabilite de fiecare operator pentru țările pe care le vor vizita, tarifele putând fi în acest caz cu mult mai mari.
Eliminarea completă a tarifelor de roaming în interiorul Uniunii Europene va avea loc la 15 iunie 2017.
sursa:Agerpres
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Traficul pe autostrada A1, între Sibiu și Boița, REDESCHIS: Din cauza viscolului puternic, s-a instituit limită de viteză de 60 de km/h
Traficul pe autostrada A1, între Sibiu și Boița, REDESCHIS: Din cauza viscolului puternic, s-a instituit limită de viteză de 60 de km/h Traficul rutier de pe autostrada A1, între Sibiu și Boița, s-a deschis, începând cu ora 13.45, potrivit IPJ Sibiu. Șoferii trebuie să fie prudenți în continuare și în contextul viscolului puternic s-a instituit […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Opinii - Comentariiacum o zi
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Ştirea zileiacum 4 zile
PROGRAMUL zilei de 1 decembrie 2024, Ziua Națională, la Alba Iulia: Paradă militară, concert Andra și focuri de artificii
-
Opinii - Comentariiacum o zi
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii
-
Ştirea zileiacum o zi
21 noiembrie: Zece ani de la tragedia aviatică de la Mălâncrav. Ziua când Alba Iulia a pierdut un tânăr pilot căpitan