Rămâi conectat

Economie

Din 100 de lei plătiți de angajator, un român încasează doar 57 de lei și plătește statului 43 de lei. Rămânem, totuși, codași la colectare

Ziarul Unirea

Publicat

în

Din 100 de lei plătiți de angajator, un român încasează doar 57 de lei și plătește statului 43 de lei. Rămânem, totuși, codași la colectare

România colectează cele mai mici venituri din impozite directe şi indirecte şi contribuţii sociale, ca procent din Produsul Intern Brut (PIB) din UE, după Irlanda, care are o situaţie excepţională.

Conform specialiştiilor, această situaţie vine, pe de o parte, dintr-o serie de niveluri mici de taxare comparativ cu mediile europene, dar pe de altă parte şi dintr-o capacitate slabă de colectare şi din numeroasele regimuri preferenţiale de taxare. România a raportat venituri totale din impozitare de 26% din PIB, în 2019, al doilea cel mai mic procent după Irlanda, cu 22,1% din PIB, transmite economistul Ionuţ Dumitru, potrivit Economedia.

Cu toate acestea, Irlanda are un produs intern brut „umflat din motive fiscale, deoarece acolo sunt localizate foarte multe companii”. Sursa citată menţionează că, cea mai mare parte din veniturile colectate de România (circa 12% din PIB) vine din impozitarea muncii, angajaţii din ţară fiind taxaţi astfel: 25% asigurări sociale (CAS), 10% asigurări sociale de sănătate (CASS), 10% impozit pe venit, plus 2,25% – contribuţie asigurătorie pentru muncă (CAM) plătită de angajator.

Astfel, un angajat încasează, din 100 de lei plătiţi de angajator, doar 57,22 lei, în timp ce statul încasează 42,78 lei.

Există însă numeroase regimuri preferenţiale care diminuează foarte mult baza de impozitare, la acest capitol. De exemplu, există categorii sociale întregi care nu plătesc impozit pe venit – IT,construcţii –, afirmă economistul Ionuţ Dumitru, potrivit Economedia.

O altă mare parte din veniturile încasate (circa 10% din PIB) vine din impozitarea consumului, adică Taxa pe Valoarea Adăugată, accize sau tarife la importuri. România are în prezent TVA de 19%, una din cele mai mici din UE, existând, de asemenea, şi alte cote reduse, de exemplu 5% sau 9%, pentru produse sau servicii speciale.

Cu toate acestea, România este şi ţara cu cel mai mare deficit de colectare a TVA din Uniunea Europeană. Mai precis, ţara noastră nu încasează anual circa 34% din taxa pe valoarea adăugată care ar trebui colectată.

La polul opus, cele mai mici rate de neîncasare a TVA din UE se înregistrează în Suedia (0,7%), Croaţia (3,5%) şi Finlanda (3,6%).

Potrivit economistului, peste 90% din companii în momentul de faţă sunt înregistrate ca microîntreprinderi şi plătesc impozit pe cifra de afaceri, în loc de impozit pe profit.

„Impozitul pe câştigurile companiilor în general este diluat de faptul că avem aceste întreprinderi care diminuează baza de impozitare. Minimizează ceea ce au de plătit la bugetul de stat. Deci avem impozit pe profit slab colectat şi din această cauză a regimului foarte generos la microîntreprinderi”, susţine Ionuţ Dumitru.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Știri recente din categoria Economie

Economie

Profesorul universitar, Cristian Păun: De ce eșuează mereu “modelul de dezvoltare al României”? Al nostru este un corolar al unuia keynesist, rudimentar și simplist

Bera Larisa

Publicat

în

Profesorul universitar, Cristian Păun: De ce eșuează mereu “modelul de dezvoltare al României”? Al nostru este un corolar al unuia keynesist, rudimentar și simplist Profesorul universitar, originar din Alba, Cristian Păun, a explicat într-o postare pe pagina de Facebook de ce eșuează constant modelul de dezvoltare al țării noastre. Acesta a dezbătut motivele din spatele […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea