Rămâi conectat

Actualitate

Diferențe uriașe între salariile din UE: România, pe locul trei din coadă, cu puțin peste 600 de euro

Ziarul Unirea

Publicat

în

În 2023, salariile variază în UE de la 398 de euro/lună la 2.387 euro/lună, după ce majoritatea statelor din UE au majorat salariile minime în încercarea de a acoperi inflația uriașă.

22 de state membre ale UE au legi privind salariul minim de care beneficiază cei mai săraci lucrători, scrie euobserver, precizând că cinci state determină salariul minim prin negocieri salariale colective.

Până acum, în 2023, toate aceste țări, cu excepția Greciei, au crescut salariul minim. Cu toate acestea, doar cinci dintre aceste creșteri au compensat inflația: în Letonia, România, Germania, Slovenia și Polonia.

În Olanda, creșterea a fost de puțin peste zece puncte procentuale în ianuarie. O creștere insuficientă, potrivit sindicatului național.

Salariile minime vor rămâne cu mult sub criteriul stabilit de UE pentru un salariu minim adecvat, au declarat reprezentanții muncitorilor olandezi.

În octombrie anul trecut, UE a adoptat o directivă obligatorie pentru a se asigura că toate statele membre au salarii minime adecvate, care stabilește nivelul la 60% din salariul mediu brut. Țările de Jos sunt ușor sub acest nivel.

Stabilirea salariilor minime este o chestiune care revine statelor membre și, prin urmare, le revine acestora să stabilească niveluri minime adecvate specifice, care trebuie să respecte cadrul convenit până la 15 noiembrie 2024. Prin urmare, unele state membre stabilesc salariile minime pe oră, altele pe bază lunară.

Deoarece nu toate statele membre au legi privind salariul minim, directiva prevede, de asemenea, ca acoperirea negocierilor colective să ajungă la 80% dintre lucrători.

„Prețurile la alimente, facturile la energie și locuințe explodează. Oamenii se luptă cu adevărat să-și facă rostul. Nu avem timp de pierdut, munca trebuie să plătească din nou”, a declarat europarlamentarul olandez Agnes Jongerius, de la Partidul Progresist (S&D).

Cât privește nivelurile salariale, acestea sunt următoarele:

Luxemburg – 2.387 euro

Germania – 1987 euro

Belgia – 1955,04 euro

Olanda – 1.934,4 euro

Irlanda – 1.909.7 euro

Franța – 1.709,28 euro

Spania – 1.260 euro

Slovenia – 1.203,36 euro

Cipru – 940 euro

Portugalia – 886,67 euro

Lituania 840 euro

Malta – 835,16 euro

Grecia – 831,83 euro

Polonia – 745,6 euro

Estonia – 725 euro

Cehia – 717,37 euro

Croația – 700 euro

Slovacia – 700 euro

Letonia – 620 euro

România – 606,12 euro

Ungaria – 578,74 euro

Bulgaria – 398,81 euro

Acestea sunt salariile minime brute prezentate în baza datelor Eurostat. Ceea ce nu scrie Euobserver este că impozitarea muncii din România este cea mai mare din UE: din cei 3.000 de lei brut, reținându-se la sursă 25% pentru sistemul public de pensii, 10% pentru sistemul public de sănătate și impozitul pe venit de 10%, astfel încât salariatul rămâne cu 1.898 de lei, adică doar 380 de euro.

Sursa: adevarul.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Profesorul de economie Cristian Păun: După alegeri, pregătiți-vă să scoateți mai mulți bani din buzunare! Modelul de guvernanță nu trece de nivelul rudimentar al unor copiii de bani gata!

Ziarul Unirea

Publicat

în

Profesorul de economie Cristian Păun: După alegeri, pregătiți-vă să scoateți mai mulți bani din buzunare! Modelul de guvernanță nu trece de nivelul rudimentar al unor copiii de bani gata! Profesorul de economie Cristian Păun, originar din județul Alba, explică într-o postare recentă în mediul online cum funcționează părinții cu copii de bani gata și cum […]

Citește mai mult

Actualitate

Drumurile din România pe care vor fi montate 400 de radare fixe: Vor fi folosite de Poliţia Română și vor surprinde atât numărul de înmatriculare cât şi figura şoferului şi a pasagerului din dreapta

Ziarul Unirea

Publicat

în

Drumurile din România pe care vor fi montate 400 de radare fixe: Vor fi folosite de Poliţia Română și vor surprinde atât numărul de înmatriculare cât şi figura şoferului şi a pasagerului din dreapta România intră în rândul ţărilor Din Uniunea Europeană în care amenzile pentru viteză vor fi trimise acasă, prin curier. Compania Naţională […]

Citește mai mult

Actualitate

Vouchere de vacanță 2025: Ghid de informare referitor la acordarea voucherelor pe card

Lucian Daramus

Publicat

în

Vouchere de vacanță 2025: Ghid de informare referitor la acordarea voucherelor pe card Federația Patronatelor din Industria Ospitalității din România (FPIOR) a transmis un ghid de informare referitor la acordarea voucherelor de vacanță pe card, după adoptarea de către Guvern a mecanismului de decontare a voucherelor de vacanță în 2025. Astfel, un angajat poate primi […]

Citește mai mult

Actualitate

PENSII 2025: Vești excelente. Au fost expediate primele decizii de recalculare a pensiilor

Lucian Daramus

Publicat

în

PENSII 2025: Vești excelente. Au fost expediate primele decizii de recalculare a pensiilor Casa de Pensii a trimis către beneficiari primele decizii de recalculare a pensiilor. Este vorba de decizii de recalculare a pensiilor agricultorilor. Citește și: PENSII 2025: Majorări semnificative ale pensiilor după recalculare. Anunțul șefului Casei Naționale de Pensii De exemplu, un pensionar […]

Citește mai mult

Actualitate

VIDEO | Tunelul Alina, primul de pe autostrada Sibiu-Piteşti, săpat complet. Duminică va fi transformat în obiectiv turistic

Ziarul Unirea

Publicat

în

Tunelul Alina, primul de pe autostrada Sibiu-Piteşti, săpat complet. Duminică va fi transformat în obiectiv turistic Primul tunel de pe autostrada Sibiu-Piteşti este complet săpat. Luminiţa de la capătul lucrărilor a apărut astăzi, la doi ani după începerea şantierului. Autorităţile promit că vor da în folosinţă aproape 100 de kilometri de şosele rapide în următoarele […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Copyright © 2004 - 2025 Ziarul Unirea