Deputatul de Alba, Florin Roman: PNL propune ca impozitul din venit să rămână la nivelul autorităţilor locale
În calitate de deputat PNL voi depune în perioada imediat următoare o propunere legislativă prin care îmi propun să vin în sprijinul autorităţilor locale, în sensul modificării Legii privind finanţele publice locale, astfel încât impozitul din venit să rămână integral la nivelul autorităţilor locale.
Realitatea ne arată că, în momentul de faţă, autorităţile administraţiilor publice locale trebuie să facă faţă unui volum tot mai mare de cheltuieli, fără să beneficieze, însă, şi de un transfer superior de resurse de la bugetul central.
Subfinanţarea pune autorităţile locale în situaţia de a nu mai putea onora nici plata drepturilor salariale ale angajaţilor din aparatul propriu, nici cheltuielile curente şi nici minimele cheltuieli de investiţii locale!
Din păcate, criteriile actuale de repartizare a sumelor defalcate din unele venituri ale bugetului de stat şi a cotelor defalcate din impozitul pe venit pentru echilibrarea bugetelor locale, au avut un impact negativ major asupra autorităţilor administraţiei publice locale din toată ţara, reflectându-se într-o capacitate financiară semnificativ diminuată, în mare parte la comunele şi oraşele cu un potenţial economic şi financiar redus.
Iar toată această situaţie le aduce în imposibilitatea desfăşurării în bune condiţii a activităţilor de bază!
Având în vedere structura plătitorilor de impozit pe venit care fluctuează de la an la an, dar şi gradul de încasare a veniturilor proprii ale bugetelor UAT-urilor, consider că se impune o reechilibrare a alocării cotelor defalcate din impozitul pe venit – la 61,70 % la bugetele locale ale comunelor, oraşelor şi municipiilor și 19,80 % la bugetul local al judeţului.
De asemenea, prin această iniţiativă legislativă propun eliminarea excepției impozitului pe veniturile din pensii, prevedere introdusă prin OUG 102/2011, respectiv rămânerea acestuia în baza de defalcare a bugetului local, astfel încât să se asigure resursele financiare pentru acoperirea cheltuielilor necesare bunei funcţionări a administraţiilor locale.
Doar în felul acesta se poate rezolva problema subfinanţării autorităţilor locale şi totodată se poate elimina, o dată pentru totdeauna, dependenţa acestora de pixul discriminatoriu al guvernanţilor, indiferent de culoarea politică a acestora.
Florin Roman, Deputat PNL
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Politică Administrație
Alin Tomuș, sociolog: Ideea unui guvern minoritar nu face altceva decât să prelungească instabilitatea
Alin Tomuș, sociolog: Ideea unui guvern minoritar nu face altceva decât să prelungească instabilitatea Marcel Ciolacu a anunțat recent că PSD se retrage de la guvernare, pe fondul impasului în negocieri, însă social-democrații sunt dispuși să voteze un guvern de dreapta. Sociologul albaiulian, Alin Tomuș, și-a exprimat opinia referitor la contextul politic actual, afirmând că, […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
Bradul de Crăciun. Cum și când se împodobește. Istoria împodobirii bradului
-
Sănătatea și naturăacum 5 zile
15 decembrie: Ziua Internațională a Ceaiului
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
Nume care se sărbătoresc de Sfântul Daniel 2024. Viața Sf Daniel și semnificația numelui
-
Curier Județeanacum 2 ore
Obiceiuri, tradiții și superstiții de Ignat – Ziua sacrificării porcului de Crăciun
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
Mesaje de Sfântul Daniel 2024: URARI, FELICITARI și SMS-uri de LA MULȚI ANI pe care le poți trimite celor dragi
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
17 decembrie 2024: Creștinii ortodocși îl sărbătoresc pe Sfântul Daniel. Rugăciunile proorocului și a celor trei tineri aruncați în cuptor