Deputat de Alba: Legea „Big Brother” ar trebui abrogată cât mai repede. Reprezintă un abuz şi încalcă dreptul la viaţă privată
Joi, 23 aprilie a.c., Grupul PNL din Camera Deputaților a înaintat o propunere de abrogare a controversatei legi 82 / 2012, numită și legea „Big Brother”, a anunțat astăzi deputatul liberal de Alba, Dan Coriolan Simedru.
Parlamentarul a explicat că legea ar trebui abrogată pentru că stocarea de către furnizorii de servicii şi de comunicaţii electronice a datelor, apelurilor telefonice și a sms-urilor de la populaţie reprezintă un abuz şi încalcă dreptul la viaţă privată iar „Directiva Big Brother” a Comisiei Europene (Directiva 2006/24/EC) privind păstrarea datelor de trafic informaţional, care a stat la baza adoptării legii românești, a fost abrogată în februarie a.c.
“Pentru deputații Partidului Național Liberal a fost o chestiune de consecvență, în condițiile în care PNL s-a declarat împotriva respectivei legi încă de la început. Motivul pentru care considerăm că legea ar trebui abrogată este faptul că stocarea de către furnizorii de servicii şi de comunicaţii electronice a datelor, apelurilor telefonice și a sms-urilor de la populaţie reprezintă un abuz şi încalcă dreptul la viaţă privată. De asemenea, prin colectarea tuturor datelor se încalcă principiul proporţionalităţii şi toţi cetăţenii sunt trataţi ca suspecţi de săvârşirea unor infracţiuni. Ca liberali nu putem să acceptăm ca drepturile și libertățile cetățenești, garantate de Consituție, să fie încălcate.
Un alt motiv pentru care cerem abrogarea legii 82 / 2012 este alinierea la noile reglementări europene. Astfel, în 8 aprilie a.c., printr-o decizie a Curții de Justiție a Uniunii Europene a fost invalidată Directiva 24 din 2006 a Comisiei Europene (Directiva 2006/24/EC) privind păstrarea datelor de trafic informaţional, aşa-numita „Directivă Big Brother”. Respectivul act normativ european impunea statelor obligaţia de a colecta date privind comunicaţiile electronice şi de telefonie ale cetăţenilor pentru o perioadă de cel puţin şase luni. Curtea de Justiţie a Uniunii Europene a arătat că prin impunerea păstrării acestor date şi permiţând accesul autorităţilor naţionale competente, directiva reprezintă o imixtiune deosebit de gravă în drepturile fundamentale la respectarea vieţii private şi la protecţia datelor cu caracter personal. Decizia Curții de Justiție a Uniunii Europene din 8 aprilie 2014 consfinţeşte importanţa respectării drepturilor şi libertăţilor cetăţeneşti pentru construcţia europeană. Această opinie este împărtăşită şi de mai multe organizaţii nonguvernamentale care au ca principal obiectiv apărarea drepturile cetăţeneşti, a dreptului la liberă exprimare sau activităţile derulate pe internet, şi anume Asociația pentru Apărarea Drepturilor Omului în România – Comitetul Helsinki (APADOR-CH), Asociaţia pentru Tehnologie şi Internet (ApTI), ActiveWatch – Asociaţia de Monitorizare a Presei, Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI), Asociaţia Naţională a Internet Service Providerilor (ANISP).
Credem că Legea „Big Brother” trebuie abrogată și pentru că păstrarea şi utilizarea ulterioară a datelor sunt efectuate, fără ca abonatul sau utilizatorul înregistrat să fie informat. Acest fapt poate da persoanelor vizate sentimentul că viaţa lor privată este obiectul unei supravegheri constante. Este foarte probabil ca în perioada următoare să apără dosare în instanţă, deoarece mulţi cetăţeni se vor putea prevala de decizia a Curţii de Justiţie a Uniunii Europene din 8 aprilie 2014 şi vor putea cere în justiţie recuperarea prejudiciului cauzat de încălcarea drepturilor lor. Acest lucru înseamnă, nu doar bani pe care statul român va fi nevoit să îi plătească, ci şi angrenarea sistemului judiciar într-o nouă serie de procese judiciare care, altfel, nu ar fi avut loc.
Guvernul PSD ar fi trebuit să reacţioneze imediat ce Curtea de Justiţie a UE a invalidat directiva pe care România a transpus-o prin Legea „Big Brother”, dar am văzut că cei de la putere sunt mai ocupaţi de plimbările cu barca, împinşi de pompieri. În aceste condiții, considerăm că Parlamentul României trebuie să alinieze decizia Curții de Justiție a Uniunii Europene şi să adopte propunerea legislativă pentru abrogarea Legii nr. 82 / 2012”, a declarat Dan Coriolan Simedru, deputat PNL de Alba.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Politică Administrație
Publicitate electorală: Alianța PNL-PSD prinde rod și la Alba Iulia, în jurul banilor și domeniului public
Alianța PNL-PSD prinde rod și la Alba Iulia, în jurul banilor și domeniului public PSD și PNL = lovele. E un lucru pe care tot mai mulți oameni îl văd și înțeleg, în ciuda unui teatru ieftin în care cele două partide mimează cearta. PNL și PSD nu doar că guvernează împreună, însă iubirea de […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Ştirea zileiacum 5 zile
PROGRAMUL zilei de 1 decembrie 2024, Ziua Națională, la Alba Iulia: Paradă militară, concert Andra și focuri de artificii
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum 5 ore
23 noiembrie – Zborul Marii Uniri: Povestea aviatorului mort în anonimat, care a zburat la -40 de grade cu documentele Marii Uniri de la 1 decembrie 1918
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii