Rămâi conectat

Actualitate

DEFINITIVAT 2025: Rezultatele finale indică o creştere cu 3,87% a numărului de candidaţi promovaţi

Ioana Oprean

Publicat

în

DEFINITIVAT 2025: Rezultatele finale indică o creştere cu 3,87% a numărului de candidaţi promovaţi

Rezultatele finale ale examenului de definitivat 2025 indică o creştere cu 3,87% a numărului de candidaţi promovaţi după soluţionarea contestaţiilor.

Concret, au promovat 69,24% dintre cadrele didactice care au susţinut examenul, iar 45 de candidaţi au obţinut nota maximă. În contrapartidă, au fost 753 de candidaţi cu note sub 5.

Rezultatele finale au fost publicate luni, 21 iulie 2025.

Rezultatele finale DEFINITIVAT 2025 pot fi consultate AICI.

După evaluarea celor 2.355 de contestaţii depuse, încă 392 de candidaţi au obţinut note care au generat medii de examen mai mari sau egale cu 8 (opt) şi implicit definitivarea/dreptul de practică în învăţământul preuniversitar. În raport cu prima afişare, se constată o creştere cu 3,87% a numărului de candidaţi promovaţi: de la 5.784 de candidaţi (65,36%) la 6.126 de candidaţi (69,24%), se arată într-un comunicat de presă al Ministerului Educaţiei.

Conform metodologiei, proba scrisă este parte integrantă a examenului, iar nota obţinută are o pondere de 70% în calculul mediei finale. Pentru a fi declarat promovat, un candidat trebuie să obţină minimum media 8, calculată ca medie ponderată a notelor la toate probele examenului, inclusiv proba scrisă.

În această sesiune, proba scrisă a fost susţinută la 97 de discipline de către 9.169 de candidaţi (96,41% din totalul celor 9.510 candidaţi cu drept de participare) în 42 de centre de examen.

Astfel, au avut dreptul de a susţine proba scrisă doar candidaţii care au îndeplinit cumulativ condiţiile prevăzute de metodologie: stagiu de predare în specialitate de cel puţin un an; calificativul ”Bine” sau „Foarte bine” pentru anul şcolar în curs; cel puţin media 8 – media aritmetică a notelor obţinute la cele două inspecţii la clasă şi la evaluarea portofoliului profesional, dar note nu mai mici de 7 la fiecare din probele respective.

Dintre cei 9.169 de candidaţi prezenţi, 311 candidaţi (3,39%) s-au retras, iar 8 candidaţi au fost eliminaţi pentru tentativă de fraudă. Două lucrări au fost anulate în centrele de evaluare pentru nerespectarea prevederilor metodologice în materie de redactare (semne distinctive).

Astfel, din totalul celor 8.848 de candidaţi cu note la proba scrisă, 7.651 de candidaţi s-au situat în intervalul de note 5 – 9.49 (după soluţionarea contestaţiilor). Dintre aceştia, 399 de candidaţi au primit note între 9,50 şi 9.99. Au încheiat proba scrisă cu nota maximă 45 de candidaţi. Cu note sub 5 au fost evaluate lucrările a 753 de candidaţi.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Peste 870.000 de persoane mor anual din cauza izolării sociale, la nivel mondial. Câți oameni suferă de singurătate în România

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Peste 870.000 de persoane mor anual din cauza izolării sociale, la nivel mondial. Câți oameni suferă de singurătate în România Epidemia de singurătate este o criză globală. În era tehnologiei şi a comunicării, peste 870.000 de persoane mor anual din cauza izolării sociale, la nivel mondial. Potrivit statisticilor, oamenii suferă accidente cerebrale, atacuri de cord […]

Citește mai mult

Actualitate

Tot mai mulți români regretă „Epoca de Aur”. Fostul dictator Nicolae Ceaușescu, din ce în ce mai apreciat

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Tot mai mulți români regretă „Epoca de Aur”. Fostul dictator Nicolae Ceaușescu, din ce în ce mai apreciat Dezamăgiți de tot ceea ce se petrece actualmente în țara noastră, tot mai mulți români au ajuns să regrete vremurile în care România era o dictatură comunistă, în care cuvântul de ordine era sărăcia și represiunea. Cercetările […]

Citește mai mult

Actualitate

Uși deschise… în afară pentru șefii spitalelor. Ministru: „Îi rog pe managerii de spitale care spun că nu se poate să lase locul liber pentru cei care pot și știu cum se face”

Ioana Oprean

Publicat

în

Uși deschise… în afară pentru șefii spitalelor. Ministru: „Îi rog pe managerii de spitale care spun că nu se poate să lase locul liber pentru cei care pot și știu cum se face” „Îi rog pe managerii care spun că nu se poate să lase locul liber pentru cei care pot și știu cum se […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Copyright © 2004 - 2025 Ziarul Unirea