Rămâi conectat

Ştirea zilei

Deficit de profesori de matematică în judeţul Alba

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Ieri, 21 septembrie, la Inspectoratul Şcolar Judeţean Alba a avut loc o nouă şedinţă publică pentru ocuparea posturilor şi catedrelor vacante sau rezervate apărute în ultimul moment ca urmare a unor concedii fără plată, concedii prenatale sau de creştere a copilului. Şedinţa a fost condusă de inspectorul şcolar general adjunct al IŞJ Alba, prof. Marcel Stan, preşedintele Comisiei judeţene de mişcare de personal didactic.
Au fost scoase la „licitaţie” 24 de catedre de diferite discipline, cele mai multe fiind de educatoare – 3, fizică – 2, limba franceză – 2, matematică – 3, profesor documentarist – 3.
Un învăţător titular la Şcoala Şugag care se detaşase săptămânile trecute la Sântimbru pentru că se mutase la Alba Iulia a cerut revenirea la catedra de la şcoala de pe Valea Sebeşului, pentru condiţiile de muncă mult mai bune. Pentru cele 10 ore de educaţie fizică de la Şcoala Câmpeni a optat o singură profesoară, dar aceasta nu a putut ocupa această catedră deoarece obţinuse notă sub 5.00 la ultimul concurs de ocupare a posturilor din învăţământ. Ea urmează să solicite conducerii şcolii organizarea, cu acordul MECTS, a unei noi testări, iar dacă va lua nota 5.00 va putea preda la Câmpeni. Pentru posturile de educatoare a fost necesară departajarea prin medii, rămânând în discuţie eventualele renunţări la catedre. Tot prin departajare s-a ocupat de către o profesoară şi catedra de istorie de la Colegiul Tehnic „Alexandru Domşa” Alba Iulia, deşi aceasta este viabilă doar 6 luni, pentru că şcoala este chiar în municipiul reşedinţă de judeţ, iar la această disciplină nu au existat în acest an posturi titularizabile.
Catedra de profesor-educator de la Grupul Şcolar „Timotei Cipariu” Blaj a fost râvnită şi de o profesoară de franceză, prioritate având, însă, conform metodologiei, o dăscăliţă cu studii de specialitate, chiar dacă aceasta avusese media mai mică decât profesoara, care dăduse concursul la limba străină. Catedra de informatică de la Colegiul Militar „Mihai Viteazul” a fost adjudecată de o profesoară care mai predase la acest liceu. Îmbucurător este faptul că cele 6 ore vacantate prin plecarea acesteia de la Ponor au fost ocupate de o localnică, şcoala respectivă fiind situată într-o zonă montană izolată a judeţului. O mare problemă a devenit ocuparea catedrelor de matematică, aflate îndeosebi la şcoli izolate. La Şcoala Muşca, singura soluţie pentru ca elevii să aibă profesor este ca matematica să fie predată de un profesor pensionar şi de o profesoară de fizică-chimie titulară. În schimb, la Şcoala Cenade, catedra a fost ocupată de o profesoară din… Republica Moldova, care s-a mutat la Blaj, după ce s-a pensionat, acum doi ani.
Prof. Marcel Stan a declarat că există un deficit de profesori de matematică, iar dacă acum câţiva ani nu erau suficiente posturi raportat la solicitări, acum sunt prea puţini dascăli specializaţi în această disciplină.
Robert GHERGU


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Profesorul ASE, Cristian Păun demontează mitul absenței suvernanismului în România: „De aia suntem coada Europei și a lumii civilizate când vine vorba de prosperitate”

Cezar Lancrajan

Publicat

în

Profesorul ASE, Cristian Păun demontează mitul absenței suvernanismului în România: „De aia suntem coada Europei și a lumii civilizate când vine vorba de prosperitate” Cristian Păun, profesor al Academiei de Studii Economice București, originar din județul Alba, demontează mitul absenței suvernismului în România, într-o nouă intervenție publică presărată, precum îi este obiceiul, cu argumente solide. […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea