Deficit de profesori de matematică în judeţul Alba
Ieri, 21 septembrie, la Inspectoratul Şcolar Judeţean Alba a avut loc o nouă şedinţă publică pentru ocuparea posturilor şi catedrelor vacante sau rezervate apărute în ultimul moment ca urmare a unor concedii fără plată, concedii prenatale sau de creştere a copilului. Şedinţa a fost condusă de inspectorul şcolar general adjunct al IŞJ Alba, prof. Marcel Stan, preşedintele Comisiei judeţene de mişcare de personal didactic.
Au fost scoase la „licitaţie” 24 de catedre de diferite discipline, cele mai multe fiind de educatoare – 3, fizică – 2, limba franceză – 2, matematică – 3, profesor documentarist – 3.
Un învăţător titular la Şcoala Şugag care se detaşase săptămânile trecute la Sântimbru pentru că se mutase la Alba Iulia a cerut revenirea la catedra de la şcoala de pe Valea Sebeşului, pentru condiţiile de muncă mult mai bune. Pentru cele 10 ore de educaţie fizică de la Şcoala Câmpeni a optat o singură profesoară, dar aceasta nu a putut ocupa această catedră deoarece obţinuse notă sub 5.00 la ultimul concurs de ocupare a posturilor din învăţământ. Ea urmează să solicite conducerii şcolii organizarea, cu acordul MECTS, a unei noi testări, iar dacă va lua nota 5.00 va putea preda la Câmpeni. Pentru posturile de educatoare a fost necesară departajarea prin medii, rămânând în discuţie eventualele renunţări la catedre. Tot prin departajare s-a ocupat de către o profesoară şi catedra de istorie de la Colegiul Tehnic „Alexandru Domşa” Alba Iulia, deşi aceasta este viabilă doar 6 luni, pentru că şcoala este chiar în municipiul reşedinţă de judeţ, iar la această disciplină nu au existat în acest an posturi titularizabile.
Catedra de profesor-educator de la Grupul Şcolar „Timotei Cipariu” Blaj a fost râvnită şi de o profesoară de franceză, prioritate având, însă, conform metodologiei, o dăscăliţă cu studii de specialitate, chiar dacă aceasta avusese media mai mică decât profesoara, care dăduse concursul la limba străină. Catedra de informatică de la Colegiul Militar „Mihai Viteazul” a fost adjudecată de o profesoară care mai predase la acest liceu. Îmbucurător este faptul că cele 6 ore vacantate prin plecarea acesteia de la Ponor au fost ocupate de o localnică, şcoala respectivă fiind situată într-o zonă montană izolată a judeţului. O mare problemă a devenit ocuparea catedrelor de matematică, aflate îndeosebi la şcoli izolate. La Şcoala Muşca, singura soluţie pentru ca elevii să aibă profesor este ca matematica să fie predată de un profesor pensionar şi de o profesoară de fizică-chimie titulară. În schimb, la Şcoala Cenade, catedra a fost ocupată de o profesoară din… Republica Moldova, care s-a mutat la Blaj, după ce s-a pensionat, acum doi ani.
Prof. Marcel Stan a declarat că există un deficit de profesori de matematică, iar dacă acum câţiva ani nu erau suficiente posturi raportat la solicitări, acum sunt prea puţini dascăli specializaţi în această disciplină.
Robert GHERGU
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
Cristian Păun, profesor ASE originar din Alba. Despre aur, moneda Bitcoin și NFT-uri: „Prost ești dacă te chinui să mai produci cartofi”
Cristian Păun, profesor ASE originar din Alba. Despre aur, moneda Bitcoin și NFT-uri: „Prost ești dacă te chinui să mai produci cartofi” Cristian Păun, profesor universitar în cadrul Academiei de Studii Economice București, originar din județul Alba, revine în atenția publicului cu un nou avertisment, de această dată cu privire la reforma sistemului monetar actual […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Ştirea zileiacum 5 zile
PROGRAMUL zilei de 1 decembrie 2024, Ziua Națională, la Alba Iulia: Paradă militară, concert Andra și focuri de artificii
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum 3 ore
23 noiembrie – Zborul Marii Uniri: Povestea aviatorului mort în anonimat, care a zburat la -40 de grade cu documentele Marii Uniri de la 1 decembrie 1918
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii