Rămâi conectat

Ştirea zilei

Debut de an şcolar plin de speranţe în învăţământul civil şi militar

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Ieri, 12 septembrie, într-o zi însorită de toamnă, şi la unităţile de învăţământ din judeţul Alba au avut loc festivităţile de deschidere a noului an şcolar. Însoţiţi de părinţi, copiii cu buchete de flori în mâini au păşit emoţionaţi în curtea şcolii, pentru a-şi revedea colegii şi pentru a se reîntâlni cu dascălii şi diriginţii lor. Cei mai timizi au fost „bobocii”, pe mulţi dintre ei văzându-i cum cer din priviri protecţia mamelor lor. Am asistat la ceremoniile desfăşurate la câteva instituţii de învăţământ din Alba Iulia: Şcoala „Mihai Eminescu”, Colegiul Militar „Mihai Viteazul” şi Colegiul Naţional „Horea, Cloşca şi Crişan”.
Elevii Şcolii „Mihai Eminescu” au cucerit anul trecut peste 1.000 de premii
La Şcoala „Mihai Eminescu”, condusă cu profesionalism de prof. Rodica Marinescu – director şi înv. Nicolae Radu – director adjunct, ceremonia a debutat la ora 8.30, în prezenţa efectivului de cadre didactice şi elevi, cei mici fiind însoţiţi de părinţi. Din partea IŞJ Alba au participat inspectorii şcolari Sabina Ciorogar şi Cristina Comaniciu. După rugăciunea de binecuvântare, în cuvântul de deschidere, prof. Rodica Marinescu a declarat că spaţiile au fost igienizate şi s-au depus eforturi pentru primirea în bune condiţii a copiilor, Şcoala „Mihai Eminescu” fiind unitatea gimnazială cea mai bine pusă la punct din tot judeţul atât ca mobilier, cât şi ca dotări sau încadrare cu personal.
În anul şcolar precedent 235 de elevi au obţinut peste 1.000 de premii şi menţiuni la concursurile şi olimpiadele şcolare, inclusiv la faza naţională, record pe care niciuna dintre şcolile generale din judeţ nu l-a bătut. Directoarea Rodica Marinescu le-a cerut copiilor ca şi în acest an să menţină sus ştacheta, măcar la nivelul de anul trecut. Şcoala are 937 de elevi, cu circa 50 de elevi mai mulţi decât anul trecut, repartizaţi în 36 de clase, din care 129 sunt „boboci”, iar 26 de copii (o clasă!) s-au transferat de la alte şcoli. Instituţia are 54 de cadre didactice foarte bine pregătite, din care 20 sunt învăţători.
„Bobocii” – primiţi printr-un tunel de flori la Colegiul Militar „Mihai Viteazul”
Ca de fiecare dată, ceremonialul deschiderii anului şcolar a fost deosebit la Colegiul Militar „Mihai Viteazul”, după primirea onorului de către comandantul Diviziei 4 Infanterie „Gemina” Cluj-Napoca, general de brigadă Dumitru Scarlat, şi trecerea în revistă a trupelor, s-a intonat Imnul de Stat. Au fost prezente oficialităţi judeţene şi locale, civile şi militare. În deschidere, col. Marcel Domşa – comandantul liceului a arătat că 91,66 la sută din absolvenţii promoţiei 60 au fost admişi la instituţiile superioare şi postliceale ale armatei. „Începeţi de astăzi, stimaţi elevi, o nouă etapă în viaţa dumneavoastră; v-aţi angajat pe drumul greu, dar frumos al vieţii militare, pe care vi-l doresc plin de succese şi realizări mari. Voi puteţi adăuga valoare vieţii de licean, stă în puterea voastră. Succesul nu vine spre voi, voi trebuie să mergeţi spre el!”, le-a spus elevilor din anul I col. Marcel Domşa, adăugând, pentru ceilalţi elevi militari: „Am încredere şi speranţă că rezultatele precursorilor voştri vă vor mobiliza în cursul anului şcolar şi la finele lui vom constata cu satisfacţie că ne-am îndeplinit misiunea «cuibul de şoimi» de pe Mureş, ţintită mai sus”.
Împreună cu un sobor de preoţi civili şi militari, ÎPS Irineu, Arhiepiscopul ortodox de Alba Iulia, a oficiat o slujbă de binecuvântare a colectivului şi le-a transmis elevilor un frumos cuvânt de îmbărbătare, îndemnându-i să-şi îmbogăţească spiritul şi cunoştinţele, iar Dumnezeu îi va ajuta. După cuvântul elevei plt. adj. Simona Chişiu (clasa a XII-a) şi a elevului Ştefan Vîlcea, primul admis în clasa a IX-a, elevii din ultimul an i-au primit pe „boboci” printr-un tunel de flori, dăruindu-le buchete de flori. Apoi, cei 120 de elevi au depus legământul în faţa comandantului: „Mă leg să învăţ carte, să-mi oţelesc braţul şi inima, spre a sluji cu destoinicie patria şi Armata României. Aşa să-mi ajute Dumnezeu!”.
Autorităţile judeţene şi locale au urat succes elevilor de la „HCC”
La Colegiul Naţional „Horea, Cloşca şi Crişan” Alba Iulia, directorul Valer Cerbu a prezentat-o pe noua directoare adjunctă, în persoana prof. Elena Iordănescu, după ce prof. Rodica Băruţă a fost numită inspector şcolar. El a făcut un scurt bilanţ al activităţii de anul trecut şi le-a dorit elevilor multe realizări, iar celor din ultimul an succes la admiterea la facultăţi. Prof. Valer Cerbu a accentuat că de azi, 13 septembrie, şcoala începe de-a binelea.
Un cuvânt de salut au transmis prefectul Ştefan Bardan, primarul Mircea Hava şi inspectorul şcolar general, prof. Cornel Sandu, care le-au urat tinerilor mult succes în noul an şcolar. De asemenea, şeful Poliţiei Alba Iulia, comisar-şef Mircea Crişan, i-a asigurat pe elevi de sprijinul poliţiştilor, atrăgându-le atenţia copiilor să respecte regulile de circulaţie rutieră. Reprezentanţii autorităţilor judeţene şi locale s-au deplasat apoi la Colegiul Tehnic „Alexandru Domşa”. Mult succes tuturor în noul an şcolar!
Robert GHERGU


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Urs semnalat la Măgina, municipiul Aiud. A fost emis mesaj RO-ALERT

Ziarul Unirea

Publicat

în

Urs semnalat la Măgina, municipiul Aiud. A fost emis mesaj RO-ALERT Cetățenii din Măgina, municipiul Aiud,au fost avertizați vineri seara, în jurul orei 22.00, prin RO-Alert, despre prezența unui urs în localitate. Citește și: Camere video montate pe Transfăgărăşan pentru a-i prinde pe cei care hrănesc urșii. Amenzi uriașe pentru cei care dau mâncare animalelor […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea