De la 1 mai: Vameșii nu vor mai putea confisca mărfurile pe loc. Intră în vigoare noul cod vamal
La data de 1 mai 2016 va intra în vigoare noul cod vamal, un cod care înseamnă, de fapt, punerea în aplicare a normelor europene. În primul rând, va exista o infrastructură IT comună celor 28 de state membre, ceea ce înseamnă că vameşii români vor renunţa în sfârşit la teancurile de hârtii. Apoi, după cum spune Claudiu Ardeleanu, şeful vămilor, acest nou cod le va permite vameşilor să aplice legea în acelaşi fel din moment ce în 80% dintre controale, problema nu ar fi de fraude, ci de interpretarea legii.
Noul cod vamal spune de exemplu că o firmă nu se mai poate trezi că i se confiscă marfa în vamă. Dacă vameșul ia o astfel de decizie, este obligat întâi de toate să o comunice patronului, să îi explice de ce vrea să facă asta şi să îi dea şi timp să rezolve problema. În hârtii, acest punct se numeşte „dreptul de a fi ascultat” şi ar putea scuti de pierderi inutile multe dintre firmele care pur și simplu nu cunosc legislaţia românească şi regulile vamale.
„La acest moment, sunt 280 de milioane de declaraţii care sunt procesate de autorităţile vamale ale statelor membre şi practic statele membre, autorităţile vamale, colectează undeva la 15% din bugetul anual al Uniunii,” explică Daniel Anghel, specialist fiscal.
Noul cod vamal vorbeşte şi despre regulile privind taxa pe valoarea adăugată.
„Firmele producătoare, în loc să plătească TVA pentru materia primă din import, pot beneficia de amânarea la plata TVA. În perioada următoare Direcţia Generală a Vămilor va face o evaluare a întregii situaţii a acestor operatori care vămuiesc în alte state membre, vom încerca să identificăm care sunt cauzele. Este şi TVA un motiv pentru această situaţie,” spune Claudiu Ardeleanu, director general, Direcţia Generală a Vămilor.
Asociaţia Exportatorilor şi Importatorilor susţine că România pierde anul aproape un sfert din taxele pe care le-ar putea încasa dacă mărfurile ar fi înregistrate în vămile din ţară şi nu la vecini aşa cum se întâmplă acum. Odată cu informatizarea vamală, acest lucru ar trebui să se schimbe. (C.M.)
sursa: digi24.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Record istoric pentru România: Aproximativ 200 de km de autostradă și drumuri express construite în 2024
Record istoric pentru România: Aproximativ 200 de km de autostradă și drumuri express construite în 2024 Pe finalul anului 2024, țara noastră atinge un record istoric în ceea ce privește construcția drumurilor express și autostrăzilor, respectiv aproape 200 de km. Ultimul record înregistrat, a fost în 2013, atunci când au fost inaugurați aproape 118 kilometri. […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
MESAJE de CRACIUN 2024. URARI şi FELICITARI de Sărbători pe care le puteţi trimite celor dragi
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
Povestea sau legenda lui Moș Crăciun
-
Ştirea zileiacum o zi
Renii lui Moș Crăciun. Povestea renilor. Care sunt numele lor și cum îi ajută aceștia pe Moșul
-
Opinii - Comentariiacum o zi
MESAJE SMS de CRĂCIUN 2024 în limba ENGLEZĂ. Idei de URĂRI şi Felicitări în română şi engleză !
-
Curier Județeanacum 3 zile
Mesaje de Crăciun 2024 în limba italiană, traduse în limba română. Cântece tradiționale de Crăciun în limba italiana
-
Curier Județeanacum 3 zile
Obiceiuri, tradiții și superstiții de Ignat – Ziua sacrificării porcului de Crăciun