Rămâi conectat

Actualitate

De la 1 iulie, prețul gazelor pentru clienții casnici va crește la 60 de lei/MWh. La cât ar putea ajunge în 2020

Ziarul Unirea

Publicat

în

De la 1 iulie, prețul de achiziție a gazelor naturale din producția internă pentru clienții casnici și producătorii de energie termică va crește la 60 de lei/MWh, de la 53,3 lei/MWh cât e în prezent. Conform unui proiect de HG publicat joi pe site-ul Ministerului Energiei în 2020 ar putea ajunge la 90 lei/MWh.

gaze-pretConform noului calendar de liberalizare stabilit cu Comisia Europeană, Fondul Monetar Internațional și Banca Mondială, prețul gazelor naturale din producția internă pentru consumatorii casnici și producătorii de energie termică va crește de la 1 iulie 2016 la 66 lei/MWh, de la 1 aprilie 2017 la 72 lei/MWh, 1 aprilie 2018 — 78 lei/MWh, 1 aprilie 2019 — 84 lei/MWh și 1 aprilie 2020 — 90 lei/MWh.

‘Prețul de achiziție a gazelor naturale din producția internă pentru clienții casnici și producătorii de energie termică, numai pentru cantitățile de gaze naturale utilizate la producerea de energie termică în centralele termice destinate consumului populației, începând cu luna aprilie 2018, va fi reevaluat și se va stabili în urma unei analize care să aibă în vedere o serie de elemente de influență, cum ar fi: condițiile de piață, prețul gazelor naturale înregistrat pe piața internă și în Europa, dezvoltările din sector, diferențele de curs etc.’, se menționează în proiect.

Nota de Fundamentare a proiectului menționează că, în urma discuțiilor care au avut loc cu reprezentanții Fondului Monetar Internațional, Uniunii Europene și Băncii Mondiale, în cadrul misiunilor de evaluare din perioada ianuarie — mai 2015, au fost elaborate mai multe scenarii de calendar de liberalizare a prețului gazelor naturale din producția internă (prețul de achiziție a gazelor naturale din producția internă pentru clienții casnici și producătorii de energie termică, numai pentru cantitățile de gaze naturale utilizate la producerea de energie termică în centralele termice destinate consumului populației), cu aplicare începând de la 1 iulie 2015.

Toate scenariile au fost concepute cu aplicarea unei creșteri de preț pentru producția internă începând cu data de 1 iulie 2015. Din acest motiv, pentru predictibilitate, s-a considerat că ar fi util, pentru piață în general, ca acest calendar să urmărească o singură creștere anuală a prețului producției interne, componentă a prețului final reglementat, odată cu stabilirea tarifelor, respectiv în luna aprilie a fiecărui an. De asemenea, alegerea perioadei aprilie an curent — martie an următor a avut în vedere și ciclul de injecție-extracție, care se realizează în aceeași perioadă.

Reprezentanții FMI, ai UE și BM au solicitat ca prețul producției interne pentru clienții casnici și producătorii de energie termică să fie, începând cu data de 1 iulie 2015, de 62 lei/MWh, motivat de faptul că în calendarul agreat în anul 2012 la data de 1 iulie 2015 era prevăzută această valoare a prețului producției interne.

România s-a angajat în cadrul Memorandumului de Înțelegere semnat cu Comisia Europeană și, respectiv, în Scrisoarea de Intenție semnată la data de 14 septembrie 2011 cu Fondul Monetar Internațional, parte integrantă a Acordului de Înțelegere de tip preventiv semnat cu FMI și Comisia Europeană, să elimine gradual prețurile reglementate în sectorul gazelor naturale, atât pentru consumatorii non-casnici, cât și pentru consumatorii casnici.

Sursa Agerpres

(V.N.)


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Record istoric pentru România: Aproximativ 200 de km de autostradă și drumuri express construite în 2024

Bera Larisa

Publicat

în

Record istoric pentru România: Aproximativ 200 de km de autostradă și drumuri express construite în 2024 Pe finalul anului 2024, țara noastră atinge un record istoric în ceea ce privește construcția drumurilor express și autostrăzilor, respectiv aproape 200 de km. Ultimul record înregistrat, a fost în 2013, atunci când au fost inaugurați aproape 118 kilometri. […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea