Connect with us
!-- Spot PNL - Parlamentare 2024 --> PNL - Alegeri Parlamentare 2024

Actualitate

De la 1 februarie scutiri de impozit la vânzarea terenurilor agricole! Vezi care sunt condiţiile

Ziarul Unirea

Published

on

PSD - Alegeri Parlamentare 2024
USR - Alegeri Parlamentare 2024

agriculturaDe la 1 februarie 2017, persoanele care vând terenuri sau case vor fi impozitate într-un mod diferit pentru tranzacțiile de acest fel, stabilește un act normativ recent publicat în Monitorul Oficial. Mai precis, tranzacțiile vor fi scutite de impozit dacă se încadrează în plafonul de 450.000 de lei, iar peste această sumă se va aplica o cotă unică de impozitare de 3%.

Schimbarea modului de impozitare a veniturilor obținute din vânzarea caselor și a terenurilor este prevăzută de Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 3/2017 pentru modificarea și completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal.

PNL - Alegeri Prezidențiale 2024

Mai exact, la vânzarea construcțiilor și a terenurilor aferente acestora și la vânzarea terenurilor fără construcții, contribuabilii vor datora un impozit unic de 3% din venitul impozabil. La stabilirea venitului impozabil se va deduce din valoarea tranzacției suma neimpozabilă de 450.000 de lei. Cu alte cuvinte, dacă o tranzacție nu va depăși 450.000 de lei, aceasta va fi scutită de impozitul datorat statului. „La transferul dreptului de proprietate și al dezmembrămintelor acestuia, prin acte juridice între vii asupra construcțiilor de orice fel și a terenurilor aferente acestora, precum și asupra terenurilor de orice fel fără construcții, contribuabilii datorează un impozit care se calculează prin aplicarea cotei de 3% asupra venitului impozabil. Venitul impozabil se stabilește prin deducerea din valoarea tranzacției a sumei neimpozabile de 450.000 lei”, scrie în actul normativ recent apărut în Monitorul Oficial, cu precizarea că noul mod de impozitare va fi valabil începând cu tranzacțiile încheiate de la 1 februarie 2017.

În prezent, modalitatea de calcul a impozitului pe tranzacțiile cu case și terenuri este complet diferită, principala deosebire fiind că nu există niciun plafon de scutire. Concret, contribuabilii datorează un impozit calculat după cum urmează:

-Pentru construcțiile de orice fel cu terenurile aferente acestora, precum și pentru terenurile de orice fel fără construcţii, dobândite într-un termen de până la trei ani:

  • 3% până la valoarea de 200.000 de lei;
  • peste 200.000 lei, 6.000 lei + 2%, calculat la valoarea ce depășește 200.000 de lei;
  • pentru imobilele dobândite la o dată mai mare de trei ani:
    • 2% până la valoarea de 200.000 de lei;
    • peste 200.000 de lei, 4.000 de lei + 1%, calculat la valoarea ce depășește 200.000 de lei.

„Impozitul (…) se calculează la valoarea declarată de părți în actul prin care se transferă dreptul de proprietate sau dezmembrămintele sale. În cazul în care valoarea declarată este inferioară valorii minime stabilite prin studiul de piață realizat de către camerele notarilor publici, notarul public notifică organelor fiscale respectiva tranzacție”, prevede Codul fiscal.

Impozitul pe tranzacțiile imobiliare trebuie calculat și încasat de către notarii publici. Acest lucru se face înainte de autentificarea actului, iar apoi impozitul este plătit autorităților până la data de 25 a lunii următoare celei în care a fost încasat.

Schimbarea modului de impozitare este introdusă de Executiv pentru a încuraja vânzarea caselor și terenurilor, astfel încât să fie stimulată industria de construcții, în special în cazul construirii de locuințe. Totodată, Guvernul vrea ca în acest fel să reducă numărul de muncitori care pleacă în afara granițelor țării.

Atenție! În cazul moștenirilor, contribuabilii sunt scutiți de impozit, însă doar dacă succesiunea este dezbătută și finalizată în cel mult doi ani de la decesul autorului succesiunii. Dacă se depăsește termenul de doi ani, moștenitorii datorează un impozit de 1% calculat la valoarea masei succesorale.

Sursa: agrointel.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Advertisement

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Recalcularea pensiei anticipate parţiale pentru persoanelor care au locuit în zonele poluate, ANULATĂ de instanță: Decizie a Înaltei Curți de Casaţie şi Justiţie

Ziarul Unirea

Published

on

Recalcularea pensiei anticipate parţiale pentru persoanelor care au locuit în zonele poluate, ANULATĂ de instanță: Decizie a Înaltei Curți de Casaţie şi Justiţie Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a stabilit că recalcularea pensiei anticipate parţiale în cazul persoanelor care au locuit în zonele poluate nu este posibilă. Decizia a fost luată în urma admiterii […]

Continue Reading

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea