Rămâi conectat

Actualitate

De joi, salamul de Sibiu dobândește, oficial, denumirea de Indicație Geografică Protejată

Ziarul Unirea

Publicat

în

URS Construct

salam sibiuSalamul de Sibiu dobândește, de joi, oficial, denumirea de Indicație Geografică Protejată, la 20 de zile de la publicarea anunțului de înregistrare în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, a ținut să-i felicite pe membrii Asociației Producătorilor de Salam de Sibiu pentru această realizare și îi încurajează pe toți producătorii de produse de calitate să le urmeze exemplul.

„Îmi face o deosebită plăcere să promovez producători și produse românești care au atins excelența și a căror seriozitate, respectiv calitate, au depășit granițele țării și s-au făcut remarcate pretutindeni în lume! Felicit membrii Asociației Producătorilor de Salam de Sibiu care au aplicat și au obținut la data de 19 februarie înregistrarea ca produs de Indicație Geografică Protejată (IGP) și-i asigur, ca și până acum, de întregul meu sprijin. În egală măsură, încurajez toți producătorii de produse de calitate să urmeze exemplul Asociației Producătorilor de Salam de Sibiu și-i asigur de totala deschidere și implicare a Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale și a Reprezentanței Permanente a României la UE în susținerea acestora!”, a scris, joi, pe pagina sa de Facebook, ministrul Agriculturii, citat de Agerpres.

România a reușit să înregistreze la nivel european ‘Salamul de Sibiu’ ca produs de Indicație Geografică Protejată (IGP), acesta fiind cel de-al doilea produs după Magiunul de Prune Topoloveni în anul 2011, a declarat, pe 19 februarie, pentru AGERPRES, ministrul Agriculturii, Achim Irimescu.

„România are deja protejat ‘Salamul de Sibiu’ la nivel european, dar protecția intră oficial în vigoare la 20 de zile de la data publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, așa cum prevede regulamentul european. Este pe ultima linie și Telemeaua de Ibănești, care ar fi putut fi protejată mai repede pentru că, din punct de vedere cronologic, s-a depus documentația înaintea ‘Salamului de Sibiu’, dar a fost o contestație a Greciei ca să nu afecteze telemeaua lor. Am clarificat situația și cred că într-o lună cel mult vom primi și pentru acesta. Urmează Novacul afumat”, preciza ministrul.

În data de 17 noiembrie 2014, a fost înaintată Comisiei Europene cererea de înregistrare pentru dobândirea protecției denumirii ‘Salamul de Sibiu’ — Indicație Geografică Protejată de către grupul aplicant — Asociația Producătorilor de Salam de Sibiu format din cinci producători români de mezeluri, care realizează 90% din producția de salam de Sibiu din România, respectiv Agricola Bacău, Aldis, H&E Reinert, Salsi și Scandia România, la care ulterior a aderat și CrisTim.

Potrivit datelor MADR, la nivel mondial sunt garantate 1.427 de produse tradiționale, din care UE deține 1.404. Cele mai multe produse protejate le deține Italia (296), Franța (243), Spania (205), Portugalia (139), Grecia (106) și Germania (96). (C.M.)

Sursa: Agenția Națională de Presă Agerpres

 


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Cu cât va crește salariul mediu net în 2025 și care sunt perspectivele până în 2028. Prognoza CNSP

Unirea Ziarul

Publicat

în

Cu cât va crește salariul mediu net în 2025 și care sunt perspectivele până în 2028. Prognoza CNSP Câştigul salarial mediu net lunar se va majora în 2025 cu 6,2%, până la 5.355 lei, iar cel real va creşte cu 1,6%, conform Prognozei 2024-2028, varianta de toamnă, a Comisiei Naţionale de Strategie şi Prognoză, scrie […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Copyright © 2004 - 2025 Ziarul Unirea