Rămâi conectat

Actualitate

De ce serbăm Ziua Educației prin zi liberă pentru elevi și profesori? Explicațiile autorităților

Ziarul Unirea

Publicat

în

De ce serbăm Ziua Educației prin zi liberă pentru elevi și profesori? Explicațiile autorităților

Anul acesta Ziua Educației pică în mijlocul săptămânii, miercuri. Potrivit ordinului de ministru, “în ziua de 5 octombrie – Ziua Internațională a Educației și în zilele nelucrătoare / de sărbătoare legală prevăzute de lege și de contractul colectiv de muncă aplicabil nu se organizează cursuri”.

Sărbătoarea Muzicii 2025

Ziua Internațională a Educației, sărbătorită în fiecare an pe data de 5 octombrie, va fi anul acesta în mijlocul săptămânii, mai precis într-o zi de miercuri. Conform ordinului privind structura anului școlar actual și contractului colectiv de muncă, în data de 5 octombrie nu se organizează cursuri.

Aceeași zi este prevăzută și în contractul colectiv de muncă la nivel de sector:

Ziua liberă pentru profesori și elevi e cu două săptămâni și trei zile înaintea primei vacanțe a anului școlar în curs, structurat pe module de învățare (vacanța programată pentru 22-30 octombrie).

Practic, pe 21 octombrie se încheie primul modul de învățare și urmează o primă vacanță.

Consilierul Local PSD Sebeș, Radu Cristian, a scris un mesaj pe pagina de socializare din mediul online, cu ocazia acestei zile.

Amintim, anul acesta școlar a început pe 5 septembrie și este organizat pe 5 „module de învățare” și are 5 vacanțe.
De ce serbăm Ziua Educației prin zi liberă

Contactat de Edupedu.ro, liderul sindical Marius Nistor declara anul trecut că “ordinul trebuie să țină cont de contractul colectiv de muncă, ce are putere de lege. Iar contractul colectiv de muncă negociat cu Ministerul Educației prevede 5 octombrie zi nelucrătoare pentru tot personalul din învățământul preuniversitar. Este o recunoaștere a acestui domeniu de activitate”.

Acesta a precizat că este zi liberă și pentru toți elevii, de la grădiniță și până la clasa a XII-a, încă “din momentul în care 5 octombrie a fost recunoscută ca zi mondială a educației”.

“Contractul colectiv de muncă creează efecte la nivel național, nu doar pe anumite zone. Am tot văzut că se aniversează zilele tuturor domeniilor de activitate și se dau prime substanțiale, iar când e vorba despre Ziua Internațională a Educației apar discuții că e zi lucrătoare sau nelucrătoare?”, a declarat Marius Nistor.

Întrebat de ce celebrăm școala prin lipsa de la școală, președintele FSE Spiru Haret a răspuns: “pentru că ar trebui să o celebrăm prin altceva, dar cum guvernul nu a venit niciodată cu o recunoaștere financiară sau materială, atunci a venit prin această recompensare. Este singurul lucru pe care am putut să-l negociem prin contractul colectiv de muncă, pentru că legislația din România interzice negocierea unor drepturi cu caracter salarial”.

Desemnată de UNESCO, această zi marchează semnarea, în 1966, a “Recomandării UNESCO/OIM (Organizaţia Internaţională a Muncii) privind statutul profesorilor”. Această recomandare, alături de cea “privind învăţământul superior” din 1997, constituie principalul cadru de referinţă pentru abordarea drepturilor şi responsabilităţilor cadrelor didactice la scară globală, potrivit site-ului en.unesco.org, scrie Agerpres.

În ţara noastră, Ziua Mondială a Educaţiei este marcată distinct de Ziua Învăţătorului (5 iunie) începând cu anul 2013 şi a fost introdusă în structura anului şcolar 2013-2014, conform unei decizii luate, la 3 iunie 2013, de ministrul de atunci al Educaţiei Naţionale, Remus Pricopie, şi de cei doi lideri ai sindicatelor din învăţământul preuniversitar, Simion Hăncescu (Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ) şi Marius Nistor (Federaţia Sindicatelor din Educaţie “Spiru Haret”).


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

1 august 2025 | Se schimbă, din nou, tarifele de furnizare a energiei electrice. Care vor fi creșterile

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

1 august 2025 | Se schimbă, din nou, tarifele de furnizare a energiei electrice. Care vor fi creșterile Începând cu 1 august 2025, prețul la energia electrică va crește din nou. Cota de TVA pentru energia electrică crește de la 1 august, de la 19% la 21%, astfel că factura la curent, majorată după liberalizarea […]

Citește mai mult

Actualitate

”Statul a dat, statul a luat, statul fie lăudat” – Bogdan Glăvan, despre pensiile din România: Înghețarea pensiilor nu reprezintă o rezolvare a deficitului

Ziarul Unirea

Publicat

în

”Statul a dat, statul a luat, statul fie lăudat” – Bogdan Glăvan, despre pensiile din România: Înghețarea pensiilor nu reprezintă o rezolvare a deficitului ”Statul a dat, statul a luat, statul fie lăudat”, spune Bogdan Glăvan, care este de părere că înghețarea pensiilor nu reprezintă o rezolvare a deficitului bugetar. ”5% rata inflației în 2024 […]

Citește mai mult

Actualitate

Căldura crește, trenurile încetinesc: Întârzieri mari ale trenurilor, datorate temperaturilor excesive la nivelul șielor

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Căldura crește, trenurile încetinesc: Întârzieri mari ale trenurilor, datorate temperaturilor excesive la nivelul șielor Temperaturile caniculare prognozate, din această vară, a forțat Compania Naţională de Căi Ferate CFR SA să aplice măsuri speciale pentru desfășurarea în condiții de siguranță a traficului feroviar. Astfel, în zonele unde temperatura la nivelul șinei atinge sau depășește 50 de […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Copyright © 2004 - 2025 Ziarul Unirea