Rămâi conectat

Ştirea zilei

De ce au crescut tarifele pentru apă și canalizare în Alba: Explicațiile directorului general al APA CTTA

Bogdan Ilea

Publicat

în

De ce au crescut tarifele pentru apă și canalizare în Alba: Explicațiile directorului general al APA CTTA

SC APA CTTA SA ALBA a organizat o conferință de presă, joi, 14 martie, la ora 10:00, în care s-a discutat despre modul prin care se stabilesc prețurile și tarifele produselor și serviciilor și stadiul implementării proiectelor din fonduri europene alături de investițiile din fonduri proprii. 

În 2006 România și-a asumat fața de EU păstrarea unor nivele minime la tarifele de utilitați publice, apă, canal, transport, energie, gunoi. Iar la tarifele la apă în 2006 și-a asumat 3,5% preț minim per venit mediu pe aria de operare. Din diferite motive nu s-a ajuns la acest 3,5, însă în 2021 în decembrie prin legea 241/2006, s-a stabilit acel tarif minim, dar de data asta nu 3,5% s-a stabilit ci 2,5%. În momentul când am aplicat strategia, am fost primii care am aplicat această lege. Am învățat împreună cum se face această nouă taxă de tarifare. Noi acolo suntem, la acel 2,5% astăzi.

Citește și: TARIFELE la APĂ și CANALIZARE în Alba vor fi MAJORATE de la 1 septembrie: Care sunt noile prețuri

E un concept al Uniunii Europene, care spune vă dăm bani să faceți de toate, cu condiția prin această strategie sau plan de afaceri să vă asigurați veniturile ca să le și puteți întreține să fie funcționale. Noi acum aplicăm pentru următorul proiect, în 2-3 zile, reușim să încărcăm aplicația pentru planul de dezvoltare durabiliă. Dar și ca să accesăm acest PDD este obligatoriu să ai această strategie de tarifare dupa legislație, aprobată de A.N.R.S.C, nu putem altfel.

Pentru ultimul proiect POIM, am fost primii din țară, dintre operatorii de apă care am făcut o înțelegere cu BEI(Banca Europeană de Investiți) pentru finanțare, luăm împrumuturi apoi plătim ratele. La vremea acea cel mai avantajos a fost un contract de împrumut și am negociat cu ei 9 luni de zile. La ora asta avem 3 credite luate pentru 3 proiecte mari europene. Banii aceștia trebuie să îi colectăm, și de unde altundeva decât din tarifare,” a spus în conferința de presă, directorul general al societății Cornel Stefan Bardan.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Primăria Alba Iulia luptă în instanță să recupereze 500 mp teren din pasajul din centrul municipiului

Unirea Ziarul

Publicat

în

Primăria Alba Iulia luptă în instanță să recupereze 500 mp teren din pasajul din centrul municipiului Consilierii locali ai municipiului Alba Iulia au aprobat respingerea plângerii prealabile formulate împotriva HCL521/2023, prin care administrația locală dorește recuperarea a 505 mp teren din zona pasajului de lângă sediul primăriei. Este vorba despre terasa restaurantului Erol și accesele […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea