Rămâi conectat

Actualitate

Date denaturate despre rezultatele economico-sociale

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

URS Construct

România rămâne în stagnare economică, potrivit Raportului Institutului Naţional de Statistică privind rezultatele economice ale trimestrului al doilea. Comunicatul Institutului Naţional de Statistică, dat recent publicităţii, ar trebui să pună frână entuziasmului cu care actuala putere ne anunţă ieşirea din recesiune: în România nu se poate vorbi de creştere economică!
Creşterea economică reală pe primul semestru al lui 2011, faţă de perioada similară a anului trecut, este de numai 0,3%, cum clar precizează documentul INS. Această cifră arată cât se poate de clar că ultima perioadă nu a fost una a reluării creşterii economice. Valoarea, care se încadrează în marja de eroare a probabilităţii, situează România la coada Europei. Stagnarea economică este confirmată de majoritatea indicatorilor economici. La nivelul ocupării forţei de muncă, al investiţiilor şi al veniturilor nu se întrevede nici o relansare economică. Investiţiile străine merg şi mai prost decât anul trecut, când s-au situat la nivelul dezastruos de 27% din nivelul anului 2008 (numai 2,6 miliarde de euro, faţă de 9,5 miliarde de euro).
În ceea ce priveşte consolidarea fiscală, mult lăudată de reprezentanţii FMI, dacă nu ar fi fost creşterea de TVA de la 19% la 24%, veniturile bugetare pe primul semestru ar fi fost, în termeni reali, cu vreo 3-4% mai mici decât în 2010. Aşa zisa consolidare a bugetului s-a făcut prin reducerea cheltuielilor, adică prin tăieri de salarii şi ignorarea responsabilităţilor statului, în timp ce veniturile au fost majorate numai prin creşteri de impozite. Cabinetul Boc a păstrat din perioada comunistă practica raportărilor mincinoase, umflate exagerat doar pentru a se lăuda cu „beneficiile” politicii regimului aflat la putere.
Din păcate, nici în judeţul Alba situaţia economică nu este prea bună. Cifra de afaceri a întreprinderilor din industrie, construcţii, comerţ şi alte servicii a scăzut de la 10,116 miliarde lei, în 2008, la puţin peste 9,2 miliarde lei în 2009 şi la o valoare încă şi mai mică, necomunicată, în 2010. Câştigul salarial mediu net a crescut cu 32 de lei în trei ani, de la 1128 lei la 1160 lei, ceea ce înseamnă, în termeni reali, datorită inflaţiei, că puterea de cumpărare a locuitorilor judeţului a scăzut foarte mult. De fapt, datele economice nu sunt deloc încurajatoare şi datorită scăderii valorii investiţiilor realizate în economia judeţului de la aproape 700 milioane lei în 2008, la numai 470 milioane lei în anul trecut.
Pe de altă parte, în vreme ce odată se raportau haotic producţiile agricole la hectar, în acest an echipa domnului Boc numără locurile de muncă astfel încât să preaslăvim beneficiile noului Cod al Muncii. Guvernul ne furnizează date mincinoase despre creşterea numărului de locuri de muncă. Ne confruntăm cu o situaţie complet anormală, prin care fiecărui salariat nou înregistrat i-ar corespunde 10 contracte de muncă, ceea ce este foarte greu de crezut. Statistica echipei Băsescu-Boc susţine că numărul de salariaţi din economie a crescut cu 54.300 de persoane de la începutul lunii mai (când a intrat în vigoare noul Cod al muncii) până la sfârşitul lunii iunie. Ciudat este că reprezentanţii Inspecţiei Muncii au raportat un număr de 587.609 de contracte de muncă nou-încheiate, fără să vorbească despre cele desfiinţate, natural sau nu, în cursul perioadei vizate. Din păcate, nu se spune că majoritatea contractelor de muncă care au apărut după 1 mai sunt sezoniere, fie în domeniul turismului, fie în domeniul construcţiilor, iar multe dintre acele sute de mii de noi contracte reprezintă transformări ale contractelor civile.
Realitatea socială din judeţul nostru este sumbră. Recent, presa a prezentat date clare despre numărul tot mai mare de asistaţi social din Alba. Trebuie doar să subliniem că, în condiţiile în care numărul populaţiei din judeţ nu a scăzut, efectivul salarial s-a redus cu peste 18,5%, de la 92.986 persoane în 2008, la doar 75.759 anul trecut. Astfel a crescut alarmant şomajul, în anul 2009 judeţul nostru având peste 22.700 şomeri, concomitent cu creşterea numărului pensionarilor. Cine va asigura nivelul de trai al acestor categorii sociale, dacă salariaţii se împuţinează şi câştigă tot mai puţin, iar Guvernul nu dă niciun semn că ar dori să impulsioneze economia, pentru ca tinerii să fie angajaţi şi să obţină venituri decente?!
Aşteptăm o reacţie din partea premierului şi marelui specialist în sondaje, Sebastian Lăzăroiu, acum că manipularea şi minciuna servită românilor iese la iveală. Realităţile sociale şi economice sunt altele decât cele prezentate în cifrele umflate de trupa actualului premier. În plus, PNL va propune Comisiei de muncă a Camerei Deputaţilor audierea ministrului Muncii, Sebastian Lăzăroiu, în privinţa restricţiilor impuse de mai multe state pentru muncitorii români, precum şi a problemei deficitului înregistrat la fondul de şomaj şi cel de pensii. Emil Boc a anunţat sute de mii de contracte de muncă, dar şeful său de la Cotroceni îl aduce cu picioarele pe pământ şi îi serveşte duşul rece al deficitului la fondul de şomaj.
Constatăm că PDL tratează în continuare cu cinism şi lipsă de responsabilitate realităţile economico-sociale, făcând târguri cu partenerii de guvernare, deşi veniturile românilor scad constant. Noi suntem absolut împotriva practicilor de manipulare a opiniei publice prin prezentarea de date trunchiate, sau eronate, doar pentru a vorbi de creştere economică, acolo unde ea nu există! Prin protocolul încheiat şi prin acţiunile sale în cadrul USL, PNL Alba va pregăti un program de acţiune locală în vederea identificării disfuncţionalităţilor economice locale, în aşa fel încât, după câştigarea alegerilor în anul 2012, să poată schimba în bine viaţa locuitorilor judeţului Alba.
Simion CREŢU,
vicepreşedinte PNL Alba


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Călătoria cu minorii în străinătate după intrarea României în Schengen. Ce s-a schimbat. Documentele obligatorii

Bera Larisa

Publicat

în

Călătoria cu minorii în străinătate după intrarea României în Schengen. Ce s-a schimbat. Documentele obligatorii După intrarea României în spațiul Schengen, de la 1 ianuarie 2025, au existat câteva modificări legislative în ceea ce privește noul statut al graniților. Cu toate acestea, regulile pentru ieșirea minorilor din țară au rămas la fel de stricte. Citește […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Copyright © 2004 - 2025 Ziarul Unirea