Rămâi conectat
!-- Spot PNL - Parlamentare 2024 --> PNL - Alegeri Parlamentare 2024

Ştirea zilei

Daily Business.ro: Municipiul Alba Iulia – Campion la fonduri UE

Ziarul Unirea

Publicat

în

PSD - Alegeri Parlamentare 2024
USR - Alegeri Parlamentare 2024

Cetatea Alba CarolinaVisul european a devenit realitate pentru un oraş din România care a reuşit să atragă în 5 ani fonduri nerambursabile de 5 ori mai mari decât bugetele anuale proprii„, astfel este prezentat municipiul Alba Iulia după Conferinţa „Pregătire 2014-2020-Studii de caz, Probleme, Soluţii, Oportunităţi”, organizată de DailyBusiness.ro şi Concord Communication, care a reunit autorităţi publice locale, cei mai buni consultanţi, reprezentanţi ai societăţilor de avocatură, societăţilor de proiectare şi construcţii.

Conferinţa a oferit participanţilor oportunitatea de a cunoaşte proiecte de succes realizate din fonduri europene, abordarea managerială a acestora, problemele întâmpinate şi soluţiile adoptate.

PNL - Alegeri Prezidențiale 2024

Iată cum este prezentat municipiul nostru pe dailybusiness.ro:

Alba Iulia, oraşul Unirii, este un exemplu de urmat pentru toate localităţile unde există potenţial turistic. Municipiul cu 60.000 de locuitori a reuşit să contracteze şi să implementeze în ultimii 5 ani proiecte finanţate cu fonduri nerambursabile în valoare de 150 milioane de euro.

Aceasta înseamnă 2.500 de euro/cap de locuitor, 1.500 de locuri de muncă create şi o rată a şomajului mai mică de 4%.

Alba Iulia se află în top 5 oraşe din România după valoarea fondurilor europene atrase, potrivit unui clasament realizat în 2011.

Primăria a fost cel mai mare investitor din Alba Iulia în perioada crizei economice care a gestionat investiţii în dezvoltarea comunitară a oraşului însemnând regenerarea celei mai mari cetăţi din România şi Europa Centrală şi de Sud Est„, a declarat Nicolaie Moldovan, city manager, în cadrul conferinţei.

Investiţiile au presupus, printre altele, modernizarea centrului civic al oraşului, reabilitarea, modernizarea şi extinderea a peste 23 de km de străzi urbane, 15 km de piste de biciclete, 15 ha de zone verzi şi 1.700 de panouri solare şi fotovoltaice, prin care 4 instituţii publice subordonate şi-au redus cu 60% facturile la energie.

*Primul oraş auditat din România

Nicolaie Moldovan a mai spus că Alba Iulia este primul oraş din România care deţine şi a făcut public un serviciu de rating Moody’s care va fi desfăşurat anual.

În plus, politica de planificare a dezvoltării şi proiectele care au acompaniat-o, a făcut, recent, obiectul unui studiu de caz al Băncii Mondiale.

Dar orice succes vine cu un preţ. Pentru Primăria Alba Iulia acesta a venit sub formă a 22 de corecţii financiare, în valoare de 6,5 milioane de euro, potrivit city managerului.

El a menţionat însă că primăria a contestat în instanţă aceste corecţii şi a avut până acum câştig de cauză.

Spusele lui Nicolaie Moldovan par a fi adeverite de ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, care a avertizat că România are multe de pierdut dacă numeşte persoane incompetente în funcţii cheie pentru atragerea banilor europeni.

Teodorovici a menţionat că valoarea totală a corecţiilor financiare pentru România se  ridică la 1 miliard de euro şi că acestea au fost generate de sistemul creat de stat.

[nggallery id=1348]

*Spectacol pentru turişti

Despre transformarea spectaculoasă a Alba Iuliei a scris şi bloggerul specializat în turism Răzvan Pascu.

Pentru cei care nu se gândesc la Alba Iulia decât că la “oraşul unirii”, trebuie să ştiţi că acest oraş sta pe o comoară poate mult mai mare decât Sala Unirii, şi anume urmele unor generaţii şi chiar civilizaţii de mult trecute, nota acesta pe blogul sau în toamna lui 2012.

Mă refer aici bineînţeles la Cetatea Alba Carolina, care de câţiva ani a fost martoră unor schimbări majore. Întreaga zonă centrală din interiorul cetăţii a fost renovată, regândita, reinventata, iar cele 60 de milioane de euro ale investiţiei făcute prin fonduri europene şi prin parteneriatul public–privat nu au făcut decât să dea Cezarului ce-i al Cezarului. Acum, cu doar câteva luni înainte de finalizare, cetatea pare că revine la viaţa„, spunea bloggerul.

Aici se afla nu mai puţin de trei fortificaţii din epoci diferite, în ordine cronologică, primul fiind Castrul Roman (aproximativ 106 d.Ch.), Cetatea Medievală (secolele 16 – 17) şi Cetatea Alba Carolina de tip Vauban (secolul 18), care conturează întregul ansamblu de aici.

Tot în interiorul cetăţii se afla cele două catedrale care demonstrează comuniunea oraşului în fata credinţei, Catedrala Romano-Catolică, care are mai bine de 1.000 de ani şi unde este cripta lui Iancu de Hunedoara, dar şi catedrala ortodoxă, Catedrala Reîntregirii.

În apropierea catedralelor se afla şi Muzeul Naţional al Unirii şi imediat în faţă, Sala Unirii, locul unde s-a realizat unirea Transilvaniei cu România. Dar partea cea mai importantă este că cetatea nu este populată doar de clădiri restaurate frumos, ci şi de oameni. De mare efect în pieţele cetăţii sunt statuile în mărime naturală, remarcă Răzvan Pascu.

Câţiva soldaţi austrieci, o femeie şi un bărbat care se pregătesc de dans, un bătrân care stă contemplativ pe o bancă, sunt lucruri care cu siguranţă îţi atrag privirea ca turist. În fiecare zi de la ora 12:00, exceptând extra-sezonul când se desfăşoară mai rar, garda cetăţii în uniforme austriece se reuneşte în faţa porţii castrului roman şi pleacă într-un tur prin cetate al ceremoniei schimbării de gardă, cu o mică oprire în faţa porţii a patra, înaintea punctului culminant care se desfăşoară pe podul din faţa porţii a treia. În plin sezon, la acest ceremonial participa până la 40 de soldaţi, complet echipaţi, unii dintre ei călare, spre deliciul copiilor, folosind caii frizieni din grajdurile cetăţii. Uneori, întregul ceremonial se încheie fastuos prin salbe de tun„, conchide Pascu.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

O femeie de afaceri din Alba, pentru a treia oară în juriul festivalului WORLD FASHION FESTIVAL AWARDS DUBAI

Ziarul Unirea

Publicat

în

O femeie de afaceri din Alba, pentru a patra oară în juriul festivalului WORLD FASHION FESTIVAL AWARDS DUBAI Georgeta Furdui, femeia de afaceri originară din Cugir, va face parte în 2025, pentru a patra oară din juriul World Fashion Festival. Cugireanca a mai făcut parte din juriul evenimentului încă de 2 ori în Dubai și […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea