Curtea de Apel Alba Iulia, un liant între CSM, Ministerul Justiţiei şi instanţele din România
Vineri 14 decembrie a avut loc la Curtea de Apel Alba Iulia o conferinţă de presă la care au participat Adriana Pătraşcu preşedintele Curţii de Apel Alba Iulia, Ovidiu Puţura secretar de stat în cadrul Ministerului Justiţiei şi Nicolae Horaţius Dumbravă membru ales al Consiliului Superior al Magistraturii (fost preşedinte al instituţiei).
Conferinţa a avut loc în contextul în care, la Alba Iulia, s-a desfăşurat în perioada 13-14 decembrie, întâlnirea de lucru a preşedinţilor, vicepreşedinţilor şi managerilor economici din cadrul curţilor de apel din ţară, cu participarea reprezentanţilor din partea Consiliului Superior al Magistraturii şi al Ministerului Justiţiei, în cadrul căreia au fost dezbătute probleme importante pentru organizarea şi funcţionarea sistemului judiciar din România.
Situaţia instanţelor şi a dificultăţilor cu care se confruntă, asigurarea unui volum echilibrat de activitate pe judecător şi grefier, efectele intrării în vigoare a Noului Cod de Procedură Civilă pentru instanţele cu încărcătură foarte mare şi măsurile pentru unificarea practicii instanţelor au fost principalele puncte pe agenda întâlnirii magistraţilor.
Analiza făcută de magistraţi în vederea eficientizării şi scurtării duratei proceselor, are în vedere şi desfiinţarea unor instanţe de judecată ineficiente, unde este un volum mic de muncă şi un număr mare de personal şi realocarea angajaţilor în cadrul altor instanţe unde personalul este deficitar. La nivelul judeţului Alba, sunt, potrivit lui Nicolae Horaţius Dumbravă reprezentatul CSM, trei instanţe propuse pentru desfiinţare/reorganizare, dar încă nu s-a luat nicio decizie în acest sens. Acest process de raţionalizare a instanţelor de judecată nu presupune reduceri de personal.
Reprezentanţii Ministerului Justiţiei alături de magistraţi şi CSM
Nicolae Horaţius Dumbravă, fostul preşedinte al CSM, a subliniat faptul că întâlnirea de la Alba Iulia este prima la care se lucrează cu îmbreună cu Ministerul Justiţiei, un aspect foarte important pentru reuşita reformării sistemului judiciar.
Legea degrevării instanţelor de judecată, aflată acum pentru analiză în Senatul României, este un obiectiv foarte important pentru optimizarea sistemului de justiţie. Nicolae Horaţius Dumbravă, se aşteaptă ca noul Parlament să i-a serios în considerare acest proiect de lege, în aşa fel încât să poată fi adoptat la 1 februarie 2012, odată cu intrarea în vigoare a noului Cod Civil.
Legea degrevării cuprinde dispoziţii importante, cum ar de exemplu în cazul contestaţiilor la contravenţiile pentru lipsa rovignetei auto, care vor fi judecate la instanţele unde contravenientul are domiciliul şi nu cum se întâmplă în prezent, la instanţele supraîncărcate din cauza numărului foarte mare de asfel de procese, din localităţile unde sunt instalate dispozitivele de monitorizare. Un alt exemplu este dispoziţia de degrevare a ÎCCJ, care din cauza numărului foarte mare de dosare aflate pe rol, are primul termen de judecată pentru noiembrie 2014. Prin doua lege se va coborî competenţa ÎCCJ, iar dosarele vizate vor fi distribuite la nivelul Curţilor de Apel.
Ovidiu Puţura secretar de stat în cadrul Ministerului Justiţiei a amintit că din 2013 bugetul pe justiţie va fi preluat de la Executiv de către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, o situaţie în premieră pentru ţara noastră.
Adriana Pătraşcu preşedintele Curţii de Apel Alba Iulia a declarat că la Alba Iulia se poate observa o bună colaborare între instituţiile responsabile de justiţia din România, fapt pentru care, în martie 2013, ÎCCJ şi Curtea de Apel Alba Iulia va organiza în municipiul nostru întâlnirea preşedinţilor de secţii ale instanţelor de judecată din ţară, în cadrul căreia se va discuta o problemă majoră pentru sistemul de drept şi anume unificarea practicii judiciare pe teritoriul României.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Codul Silvic 2025: Închisoare pentru hoții de lemne și supraveghere video a drumurilor forestiere
Codul Silvic 2025: Închisoare pentru hoții de lemne și supraveghere video a drumurilor forestiere Noul Cod Silvic, adoptat prin Legea nr. 331/2024 a fost publicat în Monitorul Oficial pe 9 ianuarie 2025. Acesta introduce noi măsuri pentru protejarea mediului, dar și sancțiuni dure pentru a combate tăierea ilegală a lemnelor. Citește și: Noi reglementări în […]